IRÁNYELVEK A NACHT UND NEBEL RENDELETHEZ

Titkos!
München, 1942. február 4.

Az SS birodalmi vezetője
és a német rendőrség főnöke
Főhivatal, SS-bíróság
I b, 154/1. Tgb. Nr. 70/42 geh.

TITKOS!

Tárgy: A birodalom vagy a megszálló hatalom ellen elkövetett bűncselekmények üldözése.
Elosztóhely: A, B

Tudomásulvétel céljából ismertetjük a haderő-főparancsnokság főnökének következő, 1941. december 12-i rendeleteit:
1. A haderő főparancsnokságának főnöke.
A Führer régóta megfontolt akarata...
2. Führer és a haderő legfelsőbb parancsnoka...
A birodalom vagy a megszálló hatalom ellen a megszállt területeken elkövetett bűncslekmények tárgyában kiadott

RENDELETEK

1941. december 7.

Az orosz hadjárat megkezdésével egyidejűleg kommunista elemek és más, Németországgal szemben ellenséges beállítottságú körök fokozták támadásaikat a birodalom és a megszálló hatalom ellen. E mesterkedések mérete és veszélyessége a legerélyesebb megtorló intézkedésekre kényszerít bennünket, hogy a tetteseket megfélemlítsük. A jövőben az alábbi utasítások szerint kell eljárni:

I

A német polgári személyek bűncselekményei a megszállt területeken, amennyiben a birodalom vagy a megszálló hatalom ellen irányulnak és veszélyeztetik annak biztonságát vagy ütőképességét, általában halálbüntetéssel sújtandók.

II

Az első bekezdés értelmében bűncselekmények esetén általában csak akkor hozandó ítélet a megszállt területeken, ha valószínű, hogy a tettesek, de legalábbis a főkolomposok ellen halálos ítéletet hoznak, és ha az eljárás lefolyatására, valamint az ítélet végrehajtására a lehető legrövidebb időn belül sor kerülhet. Máskülönben a tetteseket, de legalábbis a főkolomposokat Németországba kell szállítani.

III

A Németországba szállított tettesek ellen csak akkor indítható hadbírósági eljárás, ha a különleges katonai helyzet azt megköveteli. Német és külföldi hivatalos helyeknek, amennyiben az ilyen tettes sorsa felől tudakozódnak, azt kell válaszolni, hogy az illetőket letartóztatták, s hogy az eljárás nem engedi meg a további felvilágosításokat.

IV

A megszállt területek parancsnokai és a bírák személyesen felelősek hatáskörükön belül a rendelet végrehajtásáért.

V

A haderő főparancsnokságának főnöke kijelöli, mely megszállt területeken lép életbe ez a rendelet. Joga van magyarázatokra, végrehajtási utasítások kiadására és a rendelet kiegészítésére. A birodalmi igazságügyminiszter a végrehajtási rendeletet saját hatáskörében adja ki.

A haderő főparancsnokságának
főnöke
Keitel

Nürnbergi per : L-90

Forrás : Kraus – Kulka : Éjszaka és köd, 9-10. p.


Vissza Hadtörténeti Gyûjtemény Vissza Második világháború Vissza Dokumentumok