GLÜCKS LEVELE A KONCENTRÁCIÓS TÁBOROK PARANCSNOKAIHOZ
1942. augusztus 6.

Titkos!
Másolat

Az SS Gazdasági-Igazgatási Főhivatala
D hivatali csoport–Koncentrációs táborok
D II 288 Ma./Hag. Tgb. 112 geh.
Oranienburg, 1942. augusztus 6.

13. példány

Tárgy : A levágott haj hasznosítása

A köv. koncentrációs táborok parancsnokainak
Arb., Au., Bu., Da., Flo., Gr.Ro., Lu., Maut./Gu., Na., Nie., Neu., Rav., Sahs., Stutth., Mor., SS SL Eloszt.

Az SS Gazdasági-Igazgatási Főhivatalának főnöke, Pohl SS-Obergruppenführer elrendelte, hogy a levágott emberi hajat minden koncentrációs táborban értékesíteni kell. Az emberi hajat ipari nemezzé és fonallá fogják feldolgozni. A kifésült és lenyírt női hajból harisnyákat kötnek majd a tengeralattjárók legénysége számára és nemezharisnyákat készítenek a birodalmi vasutasok számára.

Ezért a női foglyok haját fertőtlenítés után el kell raktározni. A férfi foglyok haját csak 20 mm hossztól kezdve lehet értékesíteni.

Pohl SS-Obergruppenführer ezért egyetért azzal, hogy a férfi foglyoknál előbb próbaképp a hajat akkor nyírják, amikor a lenyírt haj hossza 20 mm. Hogy megakadályozzák a szökéseket, melyek a haj hosszabb ideig tartó növesztésével válnak lehetővé, ahol azt a parancsnok szükségesnek tartja, a foglyok megjelölését végre kell hajtani oly módon, hogy a fejük tetején keskeny hajnyíró géppel csíkot vágnak.

Szó van arról, hogy az egyik koncentrációs táborban hajfeldolgozó üzemet létesítenek. A havonta összegyűjtött haj mennyiségéről férfi és női haj szerinti részletezésben jelentést kell tenni minden hónap 5-én, első ízben 1942. szeptember 5-én.

  Glücks
SS-Brigadeführer és
az SS-fegyvernem vezérőrnagya

Nürnbergi per : USSR-511

Forrás : Kraus – Kulka : Éjszaka és köd, 182-183. p.


Vissza Hadtörténeti Gyûjtemény Vissza Második világháború Vissza Dokumentumok