Szegedi Tudományegyetem
Egyetemi Könyvtár

Nyitó oldal

Volt kari könyvtárak
Egyetemi Gyűjtemény

Tájékoztató
Segédanyagok
Katalógus
Szolgáltatók szerint
EISZ
EBSCO
Meos
NPA
(Hogyan használjam?)
ÁOK -információk
Szabadon elérhető

Kérdés?

A !-lel megjelölt témákat csak az SZTE oktatói, dolgozói és
hallgatói érhetik el.
 

 

L'Année Philologique

A L'Année Philologique klasszika-filológiai és ókortudományi kurrens bibliográfia. Jules Marouzeau (1878-1964), a párizsi Sorbonne professzora alapította, és első kötete 1928-ban jelent meg. Ettől kezdve évente adták ki a bibliográfiát, és mindig az előző év publikációit gyűjtötte össze. Jelenleg a folyóirat szerkesztését Pierre-Paul Corsetti és Éric Rebillard irányítja, és a vállalkozás a CNRS 76.számú saját kutatócsoportja (UPR76) programjának része.

A jelenleg az utolsó, nyomtatásra váró kötet érhető el ingyenesen, de egyelőre az ennek a "külön bejáratú" anyagnak fenntartott rész a Callimac webhelyen nem érhető el a szerveren, annak ellenére, hogy a link meg van adva. A teljes adatbázis az amerikai szolgáltatónál érhető el.

Az adatbázis 1969-ig visszamenően tartalmazza a nyomtatott kötetek anyagát, összesen 350.000 bibliográfiai leírást. Évente további kb.12.500 rekord kerül bele az új kötetekből. A bibliográfia készítői rendszeresen figyelnek 1.500 folyóiratot, és még további kb. 500 cikket vesznek fel évente különböző sorozatokból és az ún. szürke irodalomból, foleg konferenciák közleményeiből. A címleírásokat rövid tartalmi ismertetés követi.

Az adatbázisban következő keresésre van lehetőség:

 1. modern szerzokre (a szekundér irodalom szerzoire),
 2. a leírások és annotációk teljes szövegére (ún. lexika),
 3. az ókori szerzokre és szövegeikre,
 4. témákra egy többszintu tematikus index segítségével,
 5. a tanulmányok címének szavaira,
 6. a tanulmányok kiadóira,
 7. a sorozatokra, a folyóiratokra.
 8. A keresést leszukíthetjük egy évre vagy egy hosszabb idoszakra (év - év), és a tanulmányok nyelve alapján egy vagy több nyelvre (pl. csak bizonyos nyelvu cikkeket keresünk).
 9. A keresés története (history) funkció használata segítségével komplex keresést is végezhetünk.

A hálózatos adatbázis, mint már említettük, igyekszik a nyomtatott formát követni, de a görög karaktereket egyelőre kénytelen transzliterálni. A hálózaton is megtalálhatók, sőt a nyomtatott formánál könnyebben használhatók a függelékek is, csatolt fileok formájában.
A függelékek a következők:

 1. az átnézett és repertorizált folyóiratok jegyzéke,
 2. a folyóiratok átnézett füzeteinek jegyzéke,
 3. a bibliográfia szekcióinak jegyzéke.

Keresés

 1. a szekciók alapján (Section APh) tematikus keresést végezhetünk az adatbázis egy részében.
 2. ún. modern szerző szerint (Auteur moderne) (a modern szerzők a könyvek, tanulmányok, cikkek szerzői) A szerző nevén kívül még 3 választási lehetőség van, ezek közül az opciók melletti kis üres négyzetbe kattintással lehet választani: pontos név - kérjük a könyvismertetéseket is - a keresés szűkítése.
 3. antik szerző szerint (Auteur ancien): ez antik szerzők és szövegek között keres. Ez az opció ad listát, amiből választhatunk. (A szabványos névalakok miatt).
 4. az adatbázis gépileg feldolgozott és jegyzékbe foglalt szóanyagában (Lexique => Association de mots: szóanyag - szókapcsolatok). A gép feldolgozta a bibliográfiai leírások címeiben, összefoglalóiban vagy az annotációk deszkriptoraiban előforduló összes szó.

  Vida Andrea

  Utolsó frissítés: 2005. 03. 03.