Szegedi Tudományegyetem
Egyetemi Könyvtár

 

 

Online NPA segédlet

A Nemzeti Periodika Adatbázis a magyarországi könyvtárakban található több mint 50 000 külföldi időszaki kiadvány lelőhelyjegyzéke. Az adatbázis nevének megfelelően 2005-től (megrendelési adatként) a könyvtárak szűk köre által bejelentett magyarországi folyóiratok, évkönyvek főbb lelőhelyeit is tartalmazni fogja.

A Nemzeti Periodika Adatbázis 2001 szeptemberétől az OSZK online olvasói katalógusában érhető el http://nektar.oszk.hu címen.
Ugyanide eljuthatunk az OSZK honlapról http://www.oszk.hu , a "NEKTÁR Online Katalógus"-t választva.

Ezutáni lépések:

  • "Belépés jelszó nélkü" alatti gombra kattintunk
  • "Keresés-Adatbázisválasztás" gomb
  • "Nemzeti Periodika Adatbázis - Amicus" előtti négyzetbe kattintunk
  • "Választás" gomb

Az EGYSZERŰ KERESÉS-t akkor ajánljuk, ha csak jellemző szavait tudjuk a keresett címnek. Ekkor a cím szavait szükség esetén ?-lel csonkolva írjuk be.
Pl. journal metal?

A BÖNGÉSZÉS-t válasszuk, ha tudjuk pontosan a cím (rövidített cím stb.) kezdetét. Ekkor az cím első szavait beírva a "Böngészés" után megjelent listából választunk.
Pl. j macrom
Pl. jahrbuch für a

A "Teljes megjelenítés"-re kattintva láthatóak a bibliográfiai adatokat követően a lelőhelyadatok: könyvtárkód és az ott őrzött összevont állomány. Az aláhúzott könyvtárkódra kattintva megjelennek a könyvtáradatok.
(A könyvtárkódokat - az új nemzetközi szabvány értelmében - szóköz és ékezet nélkül, és csupa nagybetűvel tartjuk nyilván.)

Az összes keresés végén a jobb fölső sarokban lévő zöld KILÉP gombbal kell kilépni a rendszerből.

Továbbra is szívesen adunk felvilágosítást a régi, illetve az adatbázisba még nem került külföldi folyóiratok lelőhelyéről a 22-43-834, 22-43-835 telefonszámainkon vagy a kfkk@oszk.hu, barabas@oszk.hu (Barabás Veronika), etimko@oszk.hu (Timkó Ferencné, Mariann) e-maileken.

A könyvtáradatokkal, könyvtárkódokkal kapcsolatos észrevételeket, pontosításokat, új könyvtárkód kéréseket dcsucs@oszk.hu (Csúcs Dalma) címen várjuk.Az Amicusban szereplő NPA bejelentő könyvtárak kereshetőek az OSZK honlapon
(a címer alatt) az "Útmutatók" alatti "Könyvtárkódok"-ra kattintva.
  • könyvtárkódok szerint (kereséskor kisbetűvel is írható, de szóköz nélkül)
  • könyvtárnevek szerint (szavanként, csonkolva is kereshető)
  • helységnév szerint

Figyelem!

A NIIF szerverén keresztül elérhető NPA adatbázis (http://www.iif.hu/db/npac) 2000. szeptemberi időponttal lezárt, tehát elavult adatokat tartalmaz, további frissítésre nem kerül. (Az OSZK NEKTÁR rendszerébe azóta több ezer új rekordot rögzítettünk, sok lelőhelyet töröltünk, módosítottunk.)

Kónyáné Csúcs Dalma


  Vida Andrea

  Utolsó frissítés: 2006. 10. 08.