Szegedi Tudományegyetem
Egyetemi Könyvtár

 
 
CD-ROM lemezeink
 

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z

Tematikus lista

Könyvtárunkban kb. 2000 darab önálló CD-ROM található. Ezek még éjszakára sem kölcsönözhetők, csak helyben használhatók.

A lemezeink egy része hálózaton elérhető az I. és a III. emeleten a galéria alatti gépeken. A CD-ROM-os számítógépek bejelentkezéssel használhatóak az olvasójegy (diákigazolvány) számával és a Raktári kikéroben használt jelszóval, a bejelentkezést követo két órában. A kijelentkezést követoen hat óra múlva lehet újra bejelentkezni. A szolgáltatás a „Hálózatos CD/DVD lemezek” ikonra kattintva indítható el. A tematikus listán belül a CD nevére kell kattintani, majd a megjeleno ablakban lehet elindítani.

A CD-ROM-ok nagy részét egyszerre csak egy olvasó használhatja, ezért elofordulhat, hogy várni kell. Ilyenkor a program megkérdezi, hogy akarunk-e várólistára kerülni. Ha igen, s a lemez felszabadul, felugró ablakban értesít minket. Ezért fontos, hogy ha elojegyeztünk egy CD-t, akkor ne hagyjuk el a gépünket, mert nem kapjuk meg az üzenetet. Fél óra elteltével a program megkérdezi az olvasót, hogy használja-e még a CD-t. Ha nem kap választ megadott idon belül, akkor automatikusan bezárja a programot.

Bármely CD-ROM-ot az olvasó saját notebookján is használhat, ez esetben a CD-ROM-ot el kell kérnie az I. emeleti könyvtárostól.

A fent elérhető listákon az első oszlopban szerepel a CD címe és E-száma. Ezek alapján lehet egyértelműen azonosítani a CD-ket. A nevek után álló * azt jelzi, hogy az adott lemez csak egy bizonyos időszakot fed le, mert nem rendeljük folyamatosan.

A második oszlopban az az emelet szerepel, ahol elérhető a telepített CD-ROM. Az emelet melletti * azt jelzi, hogy a CD nem önállóan lett telepítve, hanem egy gyűjteményes kötet részeként. A negyedik oszlopban lévő információs ikonra kattintva derül ki, hogy melyik gyűjteményes CD-n kell keresni. Ha a CD "online elérhető", akkor a feliratra kattintva azonnal Internetről elérhető az anyag. A tartalmilag elavult, szoftvereket vagy ritkán használt konferencia-kiadványokat tartalmazó CD-ROM-jaink csak saját notebookon használhatók!

A harmadik oszlopban a CD-k Helyrajzi száma (OPAC-ban Jelzet-néven) szerepel. Erre azoknak lesz szükségük, akik saját notebookon szeretnék használni a CD-inket: az I. emeleti olvasóteremben a Helyrajzi szám alapján lehet elkérni a könyvtárostól.

A negyedik oszlopban lévő ikonra kattintva a CD-ROM tartalmára és használatára vonatkozó segédanyag érhető el.

A helyben olvasható és védett könyvek CD mellékleteit (amelyeket a katalógus úgy jelez, hogy a III. emeleti olvasótermi könyvtárostól kérhető) is hálózatról lehet helyben használni. Ezek a könyvhöz legközelebb eső emeleten (az I. és II. emeleten lévő könyvek mellékletei az I. emeleten, a III. és IV. emeleten lévő könyveké pedig a III. emeleten) egy külön Mellékletek témakör alól érhetőek el. A telepített mellékletek listája itt érhető el:

http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/opac/cd/cd_mell.html

Ha olyan CD-re lenne szüksége, amely még nincsen telepítve, kérjük jelezze az I. emeleti olvasóteremben szolgálatot teljesítő könyvtárosnak. Ha a telepítés technikailag lehetséges, akkor e-mailben értesítjük.

A CD-ROM-ok használatához fülhallgató a III. emeleti olvasóterem hátsó pultjánál kérhető.


  Utolsó frissítés: 2010. 10. 01.