Szegedi Tudományegyetem
Egyetemi Könyvtár

Nyitó oldal

Volt kari könyvtárak
Egyetemi Gyűjtemény

Beiratkozás
Kölcsönzés
Olvasói terek
Könyvtárközi kérés
Fénymásolás

Kérdés?

A !-lel megjelölt témákat csak az SZTE oktatói, dolgozói és
hallgatói érhetik el.
 

 

Könyvtárközi kölcsönzés

A támogatási rend változása miatt 2007. január 1.-től a belföldről érkezett könyvek visszaküldésének költségét kénytelenek vagyunk a kérő olvasóra terhelni. Ez 500 Ft ill. 2 kg fölött 1000 Ft/kötet

Könyvtárközi kérés leadása
Könyvre
Másolatra/cikkre


Olvasói útmutató a könyvtárközi kölcsönzéshez
Az SzTE EK olvasói számára nyújtott szolgáltatások
A könyvtárközi kölcsönzés célja a Szegeden nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele a könyvtár felhasználói számára. A szolgáltatást igénybe veheti a könyvtár bármely beiratkozott olvasója, aki vállalja az alábbi útmutatóban leírt könyvtárközi kölcsönzési szabályok betartását.
Könyvtárközi kölcsönzési igényét másolatra/cikkre vagy könyvre online kérőlapon adhatja le.

 • Miután meggyőződött arról, hogy a keresett mű biztosan nincs meg a városban (az online és hagyományos katalógusokat is ellenőrizni kell), online könyvtárközi kölcsönzés kérőlap kitöltésével igényelheti.
 • A kérőlapon a kért mű valamennyi rendelkezésre álló adatát fel kell tüntetni, hiszen így könnyebbé válik a kért dokumentum beazonosítása.
Belföldi kérések teljesítésének időtartama kb. 1-2 hét, külföldről teljesített kérések esetén kb.1-3 hónap (cikkek esetén kb. 2 hét). Ezt az időtényezőt érdemes figyelembe venni, különösen pl. szakdolgozatok készítése esetén. Külföldi rendelés esetén nem lehet a kérést visszamondani. A megrendelt fénymásolat, árának kifizetése után, elvihető.
Ha a kért dokumentum belföldön megtalálható, a lelőhely megállapítása után a kérést a pontos lelőhelyhez továbbítjuk.
 • A belföldről érkezett könyvek visszaküldésének költségét egységesen 500 Ft, 2 kg fölött 1000 Ft-ban állapítottuk meg.
 • A fénymásolat költségét (mely általában 10-30 Ft/ A/4-es oldal a teljesítő könyvtártól függően, plusz postaköltség) mindig az olvasó állja.
 • Régi, ritka kiadványoknál előfordulhat, hogy azokat a könyvtárak nem kölcsönzik, ilyenkor általában felajánlják a fénymásolat készítését. Folyóiratot a könyvtárak nem kölcsönöznek, így cikkekről csak fénymásolat kérhető.
 • A könyvtárközi kérés teljesítését a könyvtárak megtagadhatják.

Ha a kért anyag Magyarországon nem található meg, a keresett művet külföldről szerezzük be, amennyiben az olvasó igényli.
 • Egy művet csak akkor kérünk külföldről, ha az belföldön nem hozzáférhető. A kérés leadása előtti egy éven belül megjelent műveket nem tudunk kérni külföldről.
 • Egy darab külföldről érkezett könyv kölcsönzési díja 2005. március 1.-től 4500 Ft..
 • A kérés leadásakor a kérő nyilatkozatot tesz, mely szerint a kölcsönzés során felmerülő költségeket ő, vagy a tanszék/intézet vállalja.
 • A külföldről megrendelt cikkek ára: kb 3000 Ft. A teljesítés időtartama maximum 2 hét.
 • A külföldi könyvtárközi könyvkölcsönzést az Országos Széchényi Könyvtáron keresztül bonyolítjuk, így a kérőnek felesleges külföldi lelőhelyet megadnia.

A kért dokumentum megérkezéséről a kérőt azonnal értesítjük e-mailen vagy sms-ben..
 • A megérkezett könyv az esetleges számla kiegyenlítése után csak helyben használható.
 • A kölcsönzés határidejét a küldő könyvtár határozza meg. Ez általában 2-3 hét, de előfordul, hogy a könyv csak néhány napig áll rendelkezésre.
 • A külföldről érkezett könyvek kivételével a könyvekre hosszabbítás kérhető, a határidő lejárta előtt legkésőbb egy héttel. Ilyenkor a küldő könyvtártól függ, meghosszabbítja-e a határidőt és ha igen, mennyivel.


  Utolsó frissítés: 2007. 02. 15.