Szegedi Tudományegyetem
Egyetemi Könyvtár

Nyitó oldal

Volt kari könyvtárak
Egyetemi Gyűjtemény

Beiratkozás
Kölcsönzés
Olvasói terek
Könyvtárközi kölcs.
Fénymásolás

Kérdés?

in English

A !-lel megjelölt témákat csak az SZTE oktatói, dolgozói és
hallgatói érhetik el.
 


A szabadpolcos anyag

Helyben olvasás

Az Egyetemi Könyvtár 5 szakolvasójában kb. 300.000 kötetet helyeztünk el szabadpolcon.

Az egyes szakolvasókhoz tartozó könyveket és folyóiratokat színcsíkkal jelöltük meg. A sárga, zöld, barna, kék és lila színcsíkok mutatják meg, hogy a kötet melyik szakolvasóhoz tartozik, a színcsíkon lévő jelzet pedig a szakolvasón belül segíti megtalálni a könyvet, folyóiratot. Minden, a szakolvasói terekben így megtalálható mű a polcról leemelhető és a Könyvtár nyitvatartási ideje alatt helyben olvasható.

A tematikus elrendezés segítségére lesz az olvasónak, ha nem konkrét művet keres, hanem - a polcok között böngészve - egy témához válogat irodalmat. Adott mű megtalálásához célszerű először megnézni a jelzetet a számítógépes katalógusban.

Kölcsönzés

A szakolvasókban elhelyezett könyvek közül azok kölcsönözhetők, amelyeket csak egy, az adott szakolvasói térre jellemző színcsíkkal láttunk el. Az olvasó kiválasztja a megfelelő könyvet, leemeli a helyéről és leviszi a földszinten lévő Kölcsönzőbe, ahol - beiratkozott olvasóként - azt kikölcsönözheti. A szakolvasókban található könyvek nagy többsége a kikölcsönözhető kategóriába tartozik.

Nem kölcsönözhető ki a könyv, ha az adott szakolvasói térnek megfelelő színcsík mellett

•  piros színű címkéje is van: ekkor a mű csak helyben, a Könyvtárban használható;

•  piros színű, "Rövid" feliratú címkéje is van: ez a könyv csak az éjszakai kölcsönzésben vesz részt (zárástól nyitásig).

A szakolvasókban vannak olyan könyvek is, amelyeknek jelzetét fehér színű címke tartalmazza. Ezek a művek előzőleg tanszéki könyvtárakhoz tartoztak, ezért csak kis részük kereshető vissza a számítógépes katalógusból. Ezek is kölcsönözhetők (bár vannak közöttük helyben olvasható példányok is), de - mivel feldolgozottságuk részleges - ezekre a könyvekre hosszabb-rövidebb ideig várni kell.

A folyóiratok, hírlapok, napilapok nem kölcsönözhetők.


  Utolsó frissítés: 2005. 09. 09.