Szegedi Tudományegyetem
Egyetemi Könyvtár

Nyitó oldal

Volt kari könyvtárak
Egyetemi Gyûjtemény

Beiratkozás
Kölcsönzés
Olvasói terek
Könyvtárközi kölcs.
Fénymásolás

Kérdés?

in English

A !-lel megjelölt témákat csak az SZTE oktatói, dolgozói és
hallgatói érhetik el.
 

Számítógépek

Az alábbi összefoglaló ahhoz nyújt segítséget, hogy az Egyetemi Könyvtár látogatói hol és milyen számítógépes szolgáltatásokat tudnak igénybe venni. Ennek megfelelően az épületben való elhelyezkedésük szerint ismertetjük a számítógépes munkára alkalmas helyeket.

Az épület bal oldali szárnyában:

PC Kabinet (I. emelet)

Itt összesen 162 számítógép áll mindazok rendelkezésére, akik a Könyvtárban is érvényesített chipkártyás diákigazolvánnyal vagy chip-pel ellátott tagsági kártyával rendelkeznek. Ezeket a kártyákat a klaviatúra jobb oldalán lévő leolvasóba kell helyezni, ezt követően lehet használni a gépeket, melyeket Internetezésre, illetve az MS Office programcsomag használatára (szöveg-szerkesztés, táblázat-kezelés, stb.) lehet igénybe venni.

Az elmentett, illetve letöltött anyagokat saját USB-eszközökkel (PenDrive) haza is lehet vinni. Nyomtatáshoz a chipkártyán a szükséges pénzösszegnek rendelkezésre kell állnia, mivel ez a fizetés egyetlen lehetséges módja.

A nyomtatott anyagot átvenni, segítséget kérni vagy hibát bejelenteni a kabinetben tartózkodó operátornál lehet.

Egyéni és csoportos tanulás tere (III. emelet)

A bejárathoz közelebb eső részen 24 olyan munkaállomást alakítottunk ki, ahol többen is tudnak dolgozni egy közös projekten, s ehhez mind hagyományos eszközöket (könyvek, folyóiratok), mind pedig számítógépet (Internet-használattal) igénybe tudnak venni. Ezek a PC-k szintén chipkártyával használhatók.

A terület másik felén 48 számítógép kapott helyet, az ezeken elérhető szolgáltatások és használati rendjük azonos a PC Kabinetes gépekével.

Ezen az emeleten is tartózkodik egy operátor, aki segít, ha valami gond vagy kérdés merül fel.

Az épület jobb oldali szárnyában:

A Tájékoztató pult melletti terminálok (földszint)

Itt 8 olyan terminál működik, melyek korlátlanul (kártya nélkül) igénybe vehetők, de ezek a számítógépek katalógus-használatra, valamint a belső hálózati szolgáltatások (Intranet) elérésére vannak fenntartva. A gépeken telepítésre került a "Raktári kikérő" nevű program, amely nemcsak a katalógusban való keresésre alkalmas, de segítségével a raktári állományból akár kölcsönzésre, akár helyben történő használatra ki lehet kérni a könyvek többségét. (Használatához segítség a Tájékoztató ügyeleteseitől kérhető.)

Fontos, hogy bár Internetezni ezeken a gépeken nem lehet, de a belső WWW-szolgáltatásaink elérhetőek, így pl. a Könyvtár honlapjáról megnézhető, hogy az olvasói terekben elhelyezett állomány mely polcokon kapott helyet. Emellett minden más praktikus információ (nyitva tartás, kölcsönzési, könyvtárhasználati szabályzat, stb.) tanulmányozható.

A kilencedik számítógép, amelyik ezen a területen van, egy mikrofilm/mikrofiche-olvasóhoz van csatlakoztatva. A berendezés segítségével az említett hordozókról digitális reprodukciót lehet készíteni.

A fenti gép mögötti asztalon egy további PC áll azok rendelkezésére, akik a Gazdaságtudományi Karon 2003-ban és 2004-ben írt szakdolgozatokat szeretnék megtekinteni. Szerzői jogvédelmi okok miatt a gépről letölteni, e-mailt küldeni nem lehet.

Általános és társadalomtudományi szakolvasó (I. emelet)

A galériák alatti oldalon 8, korlátozás nélkül használható számítógép van, melyeknek elsődleges rendeltetése a CD-ROM-okhoz való hozzáférés biztosítása. Lemezeink ezeken a gépeken és csak hálózaton keresztül érhetők el. CD-ROM-jaink listája, illetve az ezekhez kapcsolódó ismertetők és tájékoztató anyagok tanulmányozhatók az alábbi címen: www.bibl.u-szeged.hu/bibl/opac/cd/index.html

A CD-ROM-ok használatával kapcsolatban felmerült kérdéseivel, igényeivel forduljon az olvasótermi könyvtárosokhoz!

Ebben az olvasói térben még 10, szabadon hozzáférhető intranetes katalógus-terminál használható, ezeken is fut a "Raktári kikérő" nevű program.

Történettudományi szakolvasó (II. emelet)

5 számítógépen a belső hálózatos (Intranetes) szolgáltatások, ezen belül is elsősorban a számítógépes katalógus áll az olvasók rendelkezésére. (Ezeken a gépeken nem lehet a "Raktári kikérőt" használni!) 2 további PC található az Oktatói kutatóhely asztalain.

Nyelvi és irodalmi szakolvasó (III. emelet)

Hasonlóan az I. emelethez, a galéria alatt itt is 8, főként CD-ROM-ok használatára szánt gép, illetve a szakolvasó meghatározott pontjain 10, "Raktári kikérő" programmal ellátott terminál használható.

Természettudományi szakolvasó (IV. emelet)

4 számítógépen Intranet és a számítógépes katalógus érhető el. Két további PC van az Oktatói kutatóhelyen


  Utolsó frissítés: 2005. 09. 09.