Drótnélküli internet (WiFi) szolgáltatás az Egyetemi Könyvtárban

Kiknek?

A WiFi szolgáltatást csak az SZTE Egyetemi Könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok vehetik igénybe. Az olvasónak saját notebookkal vagy más wireless eszközzel kell rendelkeznie. A Konferenciaközpont ingyenesen vagy térítéses szolgáltatásként az általunk biztosított belépő kódokat kiadhatja látogatóiknak ill. vendégeiknek, így ők is használhatják itt tartózkodásuk alatt a rendszert.

Az Egyetemi Könyvtár és a Konferenciaközpont vendégeinek ingyenes ún. VIP elérési lehetőséget biztosíthat, amely visszavonásig érvényes.

Mi a műszaki tartalma?

A WiFi a Wireless Fidelity (=kb. magas szintű drótnélküli kapcsolat) rövidítése, amely a 802.11-es szabványra épül. Mit is jelent ez? A számítógép körül eltűnnek a kábelek. A WiFi-képes eszköz tehát rádióhullámon kommunikál egy másik WiFi eszközzel. Sarkítottan: egy antenna sugározza a műsort, melyet a készülékünkkel "hallgatunk", azzal a lényegi különbséggel, hogy itt a kommunikáció kétirányú. Magyarán hálózati kapcsolatba kerülünk fizikai hálózat megléte nélkül. Ez a kapcsolat ma már elég nagy sebességű, megfelelően stabil és biztonságos is, de nem igazán széles hatókörű, mert az antennák elérési távolsága általában csak 50-100 méter körüli.

Hol?

A szolgáltatás hozzáférhető a Könyvtár földszinti Hírlapolvasó területén, az Átriumban és az emeleti olvasótermekben, ill. a Konferenciaközpont előterében és ún. lobbyjain is.

Hogyan?

A könyvtárlátogató használhatja saját notebookjának kártyáját vagy beépített antennáját, vagy ha ilyennel nem rendelkezik, a Könyvtár bocsát egy PCMCIA wireless kártyát a rendelkezésére.

2007 decemberétől az Egyetemi Könyvtár területén működik az Eduroam szolgáltatás: az európai egyetemek közötti együttműködés keretében a programban résztvevő egyetemek egymás diákjai és oktatói számára wireless internet-hozzáférést nyújtanak. Az EK, előbb említett kategóriákba tartozó beiratkozott felhasználói az útmutató követésével aktiválhatják ezt a szolgáltatást.

Segédlet a WiFi kapcsolat létrehozásához:

Új beiratkozás, adatmódosítás, adatkorrigálás esetén az Eduroam a rákövetkező napon aktiválható először. Ennek áthidalására, valamint egyéb rendkívüli esetekre a következő információt ajánljuk felhasználóink figyelmébe:

Használati díjak:

Időtartam
Beépített kártyával
Kártyaigényléssel
1 nap ingyenes 100 Ft
3 nap 150 Ft 200 Ft
1 hét 300 Ft 400 Ft
1 hónap 600 Ft 1000 Ft

(A WiFi használati díjait nem az internet elérésének díjaként, hanem a WiFi szolgáltatás fenntartáshoz való hozzájárulásként határoztuk meg.)