Szegedi Tudományegyetem
Egyetemi Könyvtár

Nyitó oldal

Volt kari könyvtárak
Egyetemi Gyűjtemény

USA felsőoktatás Amerikai Felsooktatási Információs Központ

Munkatársaink
Statisztikák
! E-Kölcsönzés !
Aktuális hírek
Hasznos címek

Kérdés?

A !-lel megjelölt témákat csak az SZTE oktatói, dolgozói és
hallgatói érhetik el.
 
 

Gazdátlan válaszok

Dátum: 2007. 03. 30.
Kérdező:
Kérdés: Hogyan tudok online-on keresztül könyvet kikérni raktárból?
Válasz:

Könyvtárunkban a földszinten és az I. ill. III. emeleten elhelyezett katalógus terminálokon fut a Raktári kikérő program, aminek segítségével elektronikus úton kérhetők ki könyvek a raktárból. Ez a könyvtár területén, belső hálózatról működik, tehát máshonnan, pl. otthonról nem használható.
Üdvözlettel: Fülöpné Papp Éva


Dátum: 2007. 03. 26.
Kérdező: Kiss Kati
Kérdés: Adobe Acrobat Reader mire való ez a program?
Válasz:

Az Adobe cég által kifejlesztett Acrobat Reader a PDF-fájlok megnézésére, a bennük való navigálásra és azok kinyomtatására való szoftver.
Üdvözlettel: Fülöpné Papp Éva


Dátum: 2006. 11. 06.
Kérdező: Bajnokné Szécsey Réka
Kérdés: Salzedo - Órásbolt című darabjának kttáját keresem. Kérem szíves segítségüket. Köszönettel Bajnokné Szécsey Réka Carlos Salzedo - Memories of a Clock ( Une horloge se souvient )- Hárfa kezdőknek II. kötete?
Válasz:

Állományunkban a keresett kotta nem található meg. Megnéztük más magyarországi katalógusban is, sajnos ott sem található meg. Érdemes lenne még érdeklődni a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Könyvtárában, online katalógusukban nem található meg, de nincs minden anyaguk feldolgozva.
Üdvözlettel: Nagy Anita, Zenei és Audioviziuális Különgyűjtemény


Dátum: 2006. 10. 10.
Kérdező: Jenei Adrienn
Kérdés: Tisztelt Cím! Tanítóképzős hallgató vagyok és ATP-ból egy házidolgozatot kell írnom. Tárgya: 2-3 vagy 4. osztályos tetszőleges olvasókönyv elemzés,megadott szempontok alapján, de sajnos sehol nem találok hozzá anyagot. a szempontok a következők:
I.
1. Milyen típusú, műfajú, témájú szövegeket tartalmaz az adott könyv?
2. Milyen a könyv felépítése, szerkezete?
3. Megfelelnek-e a szövegek a gyerekek érdeklődésének, életkori sajátosságainak?
4. Kielégítik-e a gyerekek kognitív és emocionális szükségleteit?
5. Lehetővé teszik-e változatos nevelő hatások érvényesítését?
6. Milyen a klasszikus és modern művek aránya?
7. Milyen az eredeti és átdolgozott művek aránya?
8. Érvényesül-e a nemzeti jelleg?
9. Milyen társadalomképet, világképet sugall a könyv?
10. Milyen értékeket közvetít?
II.
1. Milyen a könyv szókészlete? /élőnyelvi, régies szókincs, köznyelvi és irodalmi, ismeretlen szavak aránya/
2. Milyen a nyelvezete? /összetett mondatok aránya, szokatlan szórend, szószerkezetláncok stb./
3. Nyelvhelyességi, helyesírási szempontból kifogástalan-e a szöveganyag?
4. Megfelelő-e a szövegek terjedelme, tagoltsága?
5. Kielégítő színvonalú-e a szövegek gondozása? /néhány átdolgozott szöveget vessenek össze az eredetivel!/
Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel: Jenei Adrienn
Válasz:

Az Egyetemi Könyvtár nem gyűjt általános iskolai tankönyveket. Próbálja meg talán iskolai (esetleg közművelődési) könyvtárakban, ott biztosan talál olyan olvasókönyvet, amit elemezhet a házidolgozatában.
Üdvözlettel: Fülöpné Papp Éva


Dátum: 2006. 10. 02.
Kérdező: Dr. Gergely András
Kérdés: Tisztelt Könyvtáros! Hallottam, hogy a Szegedi Egyetemen létezik egy Scifind nevü program,, amely a szakkönyveket is referálja. Hogyan tudnám a Semmelweis Egyetemről ezt esetleg használni? Segítségüket előre is köszönöm. Tisztelettel, Gergely András
Válasz:

A Scifind, más néven Chemical Abstracts egy előfizetéses adatbázis, amit a Szegedi Tudományegyetemen fizetünk elő, és csak az egyetemi gépeinkről érhető el. Ezért Ön a Semmelweis Egyetemen csak úgy tudja használni ezt, ha az Önök egyeteme is előfizeti.
Üdvözlettel: Fülöpné Papp Éva


Dátum: 2006. 05. 02.
Kérdező: B. J.
Kérdés: Tisztelt Szegedi Tudomány Egyetemi Könyvtár! Egy igen szokatlan kérdéssel fordulok önökhöz. A kérdésem a következő: Hogyan lehet kiadni könyvet? Mi szükséges az első lépésekhez, kinek kell elküldeni a kéziratot, és egyáltalán, hogyan zajlik le egy ilyen folyamat? Ki az aki ma felkarolja a fiatal irókat? Előre is köszönöm. Tisztelettel. B.J.
Válasz:

Mi könyvtár vagyunk, ilyen dolgokkal nem foglalkozunk, ezért nem tudunk válaszolni a kérdéseire. Azt javaslom, próbáljon meg kiadókat megkeresni, ők bizonyára tudnak tanácsot adni arról, hogy mit kellene tennie. Interneten is körülnézhet a könyvkiadással kapcsolatban, biztosan találni fog hasznos oldalakat. Azt szoktuk javasolni, hogy több Internetes keresőt is próbáljanak meg, mert más-más találatokat szoktak adni.
Ízelítőül néhány oldal:
http://www.konyvkiadas.lap.hu/
http://konyvkiadas.linkcenter.hu/
Üdvözlettel: Fülöpné Papp Éva


Dátum: 2006. 04. 14.
Kérdező: Turbucz Edina
Kérdés: Dr.Halmai Jánosról szeretnék min.3 oldal kiterjedésű házi dolgozatot írni,melyhez könyveket,cikkeket keresek.Kérem adjanak nekem könycímeket, folyóiratcímeket,amelyben találhatok róla információt! Előre is köszönöm:Turbucz Edina
Válasz:

Konkrétan nem tudom, melyik Dr. Halmai Jánosra gondol, én első ránézésre találtam egy gyógyszerész-kémikust és egy földrajztudóst is.
Elindulásnak ajánlom az életrajzi lexikonokat, a szócikkek végén bibliográfiát is fog találni. Egy három oldalas dolgozat megírásához talán az ott talált anyag is elég lehet.
Szét lehet nézni a katalógusunkban is, de úgy néztem, hogy főleg Halmai János műveit fogja megtalálni. Annyiban talán ezekbe is hasznos lehet belenézni, hiszen lehet bennük utószó, amelyben a szerző életéről, munkásságáról is szó eshet. Természetesen az Internet is rendelkezésére áll, ha a gyógyszerész-kémikusról keres anyagot, akkor főleg a gyógyszereszeti oldalakat célszerű átnézni. Ha Internetes keresőt használ, akkor azt szoktuk ajánlani, hogy próbálják ki a keresést több keresőben is, mert más-más találatokat is adhatnak.
Üdvözlettel: Fülöpné Papp Éva


Dátum: 2006. 04. 07.
Kérdező: Greksa Viktória
Kérdés: mi a recidiva?
Válasz:

A recidíva latin eredetű szó, jelentése: valamilyen jelenség látszólagos eltűnése utáni visszatérése, megismétlődése. Az orvosi nyelvezetben valamely betegségbe való visszaesés, a betegség kiújulása. A jogászok a "bűnbe" való visszaesésre használják.
Forrás: Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezések szótára
Bp. : Akadémiai K., 2002. 558. p.
Üdvözlettel: Fülöpné Papp Éva


Dátum: 2006. 03. 31.
Kérdező: Szilvi
Kérdés: A Külkar főiskola könyvtárában diplomácia címszó alatt hány könyv található?
Válasz:

Ez a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának tájékoztató szolgálata. Ezzel a kérdéssel talán a Külkereskedelmi Főiskola Könyvtárához kellene fordulnia:
http://tlwww.kkf.hu/ktweb/index.html
A honlapukon talál egy Katalógus menüpontot, ott kellene próbálkoznia a tárgyszóra kereséssel.
Üdvözlettel: Fülöpné Papp Éva


Dátum: 2005. 11. 24.
Kérdező: Kelemen Lívia
Kérdés: 19.századi magyar irodalom bibliográfiáit merre találom
Válasz:

A magyar irodalomtörténet bibliográfiája c. könyvsorozatot tudom ajánlani, amelynek 2. kötetében 1772-1849-es időszakra vonatkozó bibliográfiák gyűjteményét találja. A 3. és 4. kötetben az 1849-1905 közötti időszak általános bibliográfiái mellett személyi bibliográfiát is fog találni, ahol az egyes szerzőkre vonatkozó bibliográfiákat gyűjtöttek össze. A könyvsorozat megtalálható a földszinti Általános Tájékoztatóban a REF 894 M14-es témaszám alatt a T 4/2-es polcon (ez nem kölcsönözhető, csak helyben használható) és a III. emeleti olvasóteremben a 894SB M14-es témaszám alatt a B 8/2-es polcon, itt talál kölcsönzető példányokat is.
Üdvözlettel: Fülöpné Papp Éva


Dátum: 2005. 09. 23.
Kérdező: Baranyi Teodóra
Kérdés: Szereném megérdeklődni hogy van-e könytárba olyan köny amely a mikroszkópokról szól
Válasz:

Igen, vannak olyan könyveink, amelyek a mikroszkópokkal foglalkoznak. Ha a honlapunkon elérhető online katalógusba a Cím vagy a Tárgyszó mezőbe beírja, hogy "mikroszkóp", akkor több ilyen könyvet is fog találni.
http://opac2.bibl.u-szeged.hu/szteek/opac
Üdvözlettel: Fülöpné Papp Éva


Dátum: 2003. 06. 05.
Kérdező: Tatár Ágota
Kérdés: Tennyson:Shalott asszonya című versét kerestem (magyarul, Szabó Lőrinc fordításában) egy keresőprogrammal, amely ehhez a címhez vezetett, de azt írta ki, hogy a site-ot átrendezték, de a honlapon esetleg meg lehet keresni. De sajnos nem lehetett... Köszönettel:Tatár Ágota
Válasz:

Nem ismerem a Szabó Lőrinc-féle fordítást, sajnos, évek óta hosszas kereséssel sem találtam egyetlen klasszikus fordítását sem ennek a versnek. (A Google keresőrendszerben "shalott asszonya" "Szabó Lőrinc" kifejezésekre semmilyen találatot nem kapok, a "shalott asszonya" keresőkifejezés viszont az alább megadott oldalra mutat.) Könyvtárunk honlapján csak az én amatőr fordításommal találkozhatott. Ez az oldal átköltözött másik szerverre, címe:
http://web.tvnetwork.hu/~vidaa/books/loreena/shalott_asszonya.html
Üdvözlettel: Vida Andrea


Dátum: 2003. 05. 29.
Kérdező: Anci (Tariska Anna)
Kérdés: Keresem Zsidi Zoltán: Magatartászavar fiatalkorban című könyvét.
Válasz:

Az alábbi könyveket találtam a katalógusunkban: Zsidi Zoltán : Hagyjuk sorsára? : magatartászavar fiatalkorban. Bp. Tankönyvkiadó, 1997. ; valamint: 2. kiad. Bp. : Tankönyvkiadó, 1999. Részletesebb információkat (lelőhely, kölcsönözhetőség) a katalógusunkban találhat a könyvről.


Dátum: 2003. 03. 19.
Kérdező: Süli Zakar Tímea
Kérdés: Az olvasóteremből szeretnék könyvet köcsönözni hétvégére. Ezt már pénteken zárás előtt egy órával megtehetem? És mikorra kell visszavinnem?
Válasz:

Amennyiben a dokumentum éjszakára kölcsönözhető, megteheti, de "a kikölcsönzött könyveket másnap reggel nyitásra kell visszahozni" (ld. az éjszakai kölcsönzésről szóló információs oldalunkat!), ebben az esetben tehát szombaton 8 órára. Ha szombaton 18 óra után kölcsönöz könyveket, azokat hetfőn 13 órára kell visszajuttatni Könyvtárunkba.


Dátum: 2001. 11. 9.
Kérdező: Kádár Gabriella
Kérdés: Szeretnék kérni a psychinfo program használatához felhasználói nevet és jelszót. Szeretnék információt kapni arról, hogy pontosan honnan használahtó a program.
Válasz:

Ez az adatbázis elég régóta elérhető, de többször változott a hozzáférés módja. Jelen pillanatban már a régi azonosítóval nem működik, újabbat pedig még nem kaptunk.
Ha részletesebb információt szeretne kapni, kérjük, pontosítsa e-mail címét!


Dátum: 2001. 10. 1.
Kérdező: ?
Kérdés: kicsoda Susan Sonntag?
Válasz:

Susan Sontag amerikai író, filmrendező (1933. jan. 13.). Forrás és bővebb információ:
Ki kicsoda : 2000 - 2. kötet


Dátum: 2001. 09. 7.
Kérdező: Szalai Mónika
Kérdés: Épitészettel nem foglalkozik az egyetem? Vagy valamelyik szaka? Például belsőépítészettel? Azt hallottam, az országban egyetlen helyen oktatják, A BME-n!
Válasz:

Egyetemünkön nincs építész/belsőépítész képzés, de a Magyar Iparművészeti Egyetem Épitész Tanszékén igen, illetve a Nyugat-Magyarországi Egyetem Soproni Karán is van Belsőépitész tanszék. A BME Épitészmérnöki karán - bár oktatanak belsőépitészetet is - önálló tanszék nincsen.


  Utolsó frissítés: 2007. 03. 30.