GALAMB SÁNDOR

IRODALOMTÖRTÉNÉSZ


1886. MÁRCIUS 21-ÉN SZÜLETETT GYÖNGYÖSÖN ÉS 1972. NOVEMBER 8-ÁN HALT MEG BUDAPESTEN.

EGYETEMI TANULMÁNYAIT A BUDAPESTI TUDOMÁNYEGYETEMEN VÉGEZTE, ÉS OTT SZERZETT MAGYAR SZAKOS KÖZÉPISKOLAI TANÁRI OKLEVELET.

PÁLYÁJÁT KÖZÉPISKOLAI TANÁRKÉNT KEZDTE. 1918 ÉS 1929 KÖZÖTT AZ ORSZÁGOS SZÍNÉSZEGYESÜLET SZÍNÉSZKÉPZŐ ISKOLÁJÁBAN DRAMATURGIÁT, LÉLEKTANT ÉS ESZTÉTIKÁT TANÍTOTT.

1929-TŐL 1932-IG A SZEGEDI POLGÁRI ISKOLAI TANÁRKÉPZŐ FŐISKOLA MAGYAR IRODALOM TANSZÉKÉNEK FŐISKOLAI TANÁRA ÉS AZ INTÉZMÉNY FŐIGAZGATÓJA VOLT.

AZ 1930-AS ÉVEKBEN A NEMZETI SZÍNHÁZ DRAMATURGJAKÉNT DOLGOZOTT.

1932-TŐL 1940-IG IRODALOM-ÉS SZÍNHÁZTÖRTÉNETET TANÍTOTT A SZÍNMŰVÉSZETI AKADÉMIÁN. EKÖZBEN 1937-TŐL AZ ORSZÁGOS SZÍNÉSZEGYESÜLET SZÍNÉSZKÉPZŐ ISKOLÁJÁT IS VEZETTE. 1947-TŐL 1949-IG A BUDAPESTI KIS SZÍNHÁZAT IGAZGATTA.

SZÍNIKRITIKÁI ELŐBB A NAPKELETBEN ÉS A SZÓZATBAN, KÉSŐBB A MAGYARSÁGBAN ÉS A MAGYAR NEMZETBEN JELENTEK MEG. SZÍNÉSZPORTRÉIT A FILM, SZÍNHÁZ, MUZSIKA FOLYÓIRAT KÖZÖLTE.

1937 ÉS 1944 KÖZÖTT TÖBB KLASSZIKUS MAGYAR DRÁMÁT ÁTDOLGOZOTT, AMELYET SAJÁT RENDEZÉSÉBEN MUTATOTT BE. NAGY SIKERREL JÁTSZOTTA A NEMZETI SZÍNHÁZ ÖNÁLLÓ DARABJAIT: AZ ELSŐ DIADALT, A HATALMAT ÉS A SOROMPÓT.

TEVÉKENYSÉGÉNEK ELISMERÉSEKÉNT SZÍNIAKADÉMIAI-, EGYETEMI MAGÁNTANÁRRÁ, 1945-BEN PEDIG A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA LEVELEZŐ TAGJÁVÁ VÁLASZTOTTÁK.

PÁLYÁJA SORÁN IRODALOMTÖRTÉNETI KUTATÁSOKAT IS FOLYTATOTT, DE VALÓJÁBAN TANÁRI, DRAMATURGIA, SZÍNIKRITIKUSI ÉS RENDEZŐI TEVÉKENYSÉGE JELENTŐS. HIÁNYTPÓTLÓ MŰVEIVEL, ÉRDEKFESZÍTŐ ELŐADÁSAIVAL SZÍNÉSZGENERÁCIÓKAT NEVELT ÉS TANÍTOTT.


MŰVEI AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRBAN