SZÉLL KÁLMÁN

FIZIKUS
1884. AUGUSZTUS 7-ÉN SZÜLETETT AVASÚJVÁROSON ÉS 1952. JANUÁR 9-ÉN HALT MEG BUDAPESTEN.

EGYETEMI TANULMÁNYAIT A KOLOZSVÁRI ÉS A MÜNCHENI EGYETEMEN VÉGEZTE, 1908-BAN KAPOTT KÖZÉPISKOLAI TANÁRI OKLEVELET. KUTATÓMUNKÁJÁT KÉT ÉS FÉL ÉVTIZEDES GIMNÁZIUMI TEVÉKENYSÉGE KÖZBEN IS RENDSZERESEN FOLYTATTA.

TUDOMÁNYOS ÉRDEKLÕDÉSÉT FÕLEG A STATISZTIKAI MECHANIKA DISZCIPLINÁJA KÖTÖTTE LE, DE SZÁMOS DOLGOZATA JELENT MEG A GÁZOK ÉS A SUGÁRZÁS ENERGIAINGADOZÁSAIRÓL, VALAMINT A KÉT- ÉS TÖBBATOMÚ GÁZOK ROTÁCIÓS- REZGÉSI ENTRÓPIÁJÁRÓL.

1929-BEN A BUDAPESTI EGYETEMEN "A STATISZTIKAI MECHANIKA ÉS ALKALMAZÁSAI AZ ELMÉLETI TERMÉSZETTANBAN" TÁRGYKÖRBÕL HABILITÁLT.

1939-BEN NYILVÁNOS RENDKÍVÜLI TANÁRNAK NEVEZTÉK KI A DEBRECENI EGYETEMRE.

1940-TÕL 1952-IG A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ELMÉLETI FIZIKAI TANSZÉKÉNEK VOLT A VEZETÕJE. AZ 1944/45-ÖS TANÉVBEN PRODÉKÁNI TISZTSÉGET TÖLTÖTT BE.

TÖBB TUDOMÁNYOS TÁRSASÁGBAN TEVÉKENYKEDETT: AZ EÖTVÖS LORÁND MATEMATIKAI ÉS FIZIKAI TÁRSASÁG SZEGEDI CSOPORTJÁNAK TÁRSELNÖKKE, A MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSASÁG ÉS A DEUTSCHE PHYSIKALISCHE GESELLSCHAFTNAK VOLT A TAGJA.

MINTEGY HARMINC TUDOMÁNYOS DOLGOZATON KÍVÜL SZÁMOS ISMERETTERJESZTÕ KÖZLEMÉNYT ÍRT, ÉS ELÕADÁSOKAT TARTOTT A FIZIKA AKTUÁLIS EREDMÉNYEIRÕL.

KUTATÁSI TERÜLETÉT A STATISZTIKAI MECHNIKA ÉS A GÁZOKNAK KVANTUMSTATISZTIKA SZERINTI VISELKEDÉSE HATÁROZTA MEG.


LEGFONTOSABB MŰVEI