Hemingway, Örkény és a Macska az esőben

Örkény István 1937-ben írta a Macska az esőben című novelláját. Ez a novella egy tizenkét darabból álló ciklus része lett volna, de a ciklus - három novella kivételével - elveszett a háború forgatagában. E három novella egyike volt a Macska az esőben. Hemingway novellái között ugyancsak találunk egyet ugyanezzel a címmel. Örkény csak a háború után ismerte meg Hemingwayt és műveit, és egy könyvkereskedésben talált rá a Cat in the Rain-re. A cím ugyanaz, az alaphelyzet pedig nagyon hasonló: áll egy macska a szakadó esőben, valaki megszánja, lemegy érte, de mire odaér, a macska nincs sehol. Hemingwaynél kétszer, Örkénynél háromszor ismétlődik a kudarc. A hasonlóságnál mégis érdekesebbnek látszik a különbség, ami a két mű között van.
Hemingway szereplői milliomosok, a feleség veszi érszre a macskát egy tengerparti luxusszálloda ablakából. Lemegy érte, de a macskát nem találja; visszamegy a szobájába, és sóvárogni kezd egy macska után. Még a sóvárgás örömét sem élvezheti, mert kopog a szobalány, a szállodaigazgató ajándékát hozza: egy macskát. Hemingway novellája tehát a luxus nyomoráról, a beteljesült vágyak elértéktelenedéséről szól.
Örkény műve a mitológiai Sziszüphosz sorskérdését érinti; és nem a Riviérán, hanem Magyarországon egy kopott, túlzsúfolt és rossz szagú túristaházban játszódik.


Vissza a Nyitólaphoz