2. labdarúgó világbajnokság
Olaszország, 1934. május 27 - június 10.

A 2. labdarúgó VB-n a futballban vezető szerepet játszó nemzetek majd' mindegyike képviseltette magát. Két nagy név mégis hiányzott a listáról: a címvédő Uruguay és a játék "őshazája", Anglia. A 16 csapat részvételével rendezett tornán nem voltak csoportmérkőzések, végig egyenes kieséses rendszerben zajlottak a találkozók.

A magyar válogatott első ellenfele és egyben első VB-mérkőzése (a 8 közé jutásért) Egyiptom volt. Mindenki emlékezetében élt még az 1924-es olimpia "egyiptomi csapása" (0-3). A visszavágás reményében léptünk pályára a vadonatúj nápolyi stadionban, melynek építésén még a meccs napján is dolgoztak. Markos átadásából Teleki hamar vezetést szerzett (11. perc, 1-0). A 30. percben Toldi fejesét védi a kapus, de ütköznek, és Toldi labdástól besodorja Musztafa Kamelt a gólvonalon túlra. Az olasz Barlassina középre mutat: 2-0. Nádas Ödön szövetségi kapitány csapata ezután kiengedett, tíz perc alatt kiegyenlítettek az egyiptomiak. A második félidőben aztán sikerült felülkerekednünk, Toldi 16 méterről lőtt védhetetlen góljáról azt írta a sajtó, hogy futballiskolákban lehetne tanítani.

Magyarország - Egyiptom 4-2 (2-2)

1934. május 27., Nápoly, 8000 néző. Vezette: Barlassina (olasz)

Magyarország : Szabó A. (Hungária) - Futó (Újpest), Sternberg (Újpest) - Palotás (Bocskai), Szűcs (Újpest), Lázár (Ferencváros) - Markos (Bocskai), Vincze (Bocskai), Teleki (Bocskai), Toldi (Ferencváros), P. Szabó (Újpest).

Egyiptom : Musztafa Kamel II - Ali Szaid, Hamidu - Elfahri, Raffat, Hassan Raghab - Latif, Musztafa Kamel I, Fausi, Mukhtar, M. Hassan.

G.: Teleki (11'), Toldi (30'), Mukhtar (35'), Fausi (39'), Vincze (54'), Toldi (61')

További eredmények:

Olaszország - Egyesült Államok 7-1 (3-0)
Csehszlovákia - Románia 2-1 (0-1)
Németország - Belgium 5-2 (1-2)
Ausztria - Franciaország 3-2 (1-1 ; 1-1 ; 2-1)
Spanyolország - Brazília 3-1 (3-0)
Svájc - Hollandia 3-2 (2-1)
Svédország - Argentína 3-2 (1-1)

A következő fordulóban az osztrákokkal kellet megküzdenünk a továbbjutásért. A magyar csapat alaposan megváltozott az előző mérkőzéshez képest. Sok volt a sérültünk is, másrészt a vezetők azt szerették volna, hogy nagyjából azok lépjenek pályára, akik nemrégen az Anglia ellen győztes társulatban szerepeltek.
Bonyodalmak voltak a bíróküldés körül is: Eredetileg a belga Baer volt a kijelölt játékvezető, de az osztrákok vezetője, a híres Hugo Meisl gyorsan elutazott Firenzébe, és elérte, hogy az olasz Mattea vezesse a mérkőzést.
Ezen baljós előjelek után kezdődött el a találkozó, melyről utólag az írta a Nemzeti Sport: "Az első félidő: gyenge játék, a második: hősköltemény!". Hamar vezetést szereztek az osztrákok, aztán igyekeztek őrízni előnyüket. Még az első félidőben Sesta kezezett a 16-oson belül, de a játékvezető vétlennek minősítette az esetet.
A második játékrészben a meccs alatt megsérült Avar és az eleve nem százszázalékos Sárosi miatt nem maradt lendület a magyar válogatottban, és ezt az osztrákok ki is használták (2-0). Röviddel ezután a Kemény elleni szabálytalanság miatt megítélt büntetőt Sárosi berúgta, de egy percen belül Markost kiállították - jogtalanul. A 72. percben aztán Avar is kivált sérülése miatt. Mivel ekkor még nem volt csere, kilencen fejeztük be a találkozót. Az osztrákok nem igazán erőltették a támadásokat, ráültek az eredményre, 2-1-re nyertek, és a legjobb négy közé jutottak. A hazai közvélemény pedig azonnal a vezetőség fejét kezdte követelni...

Ausztria - Magyarország 2-1 (1-0)

1934. május 31., Bologna, 15000 néző. Vezette: Mattea (olasz)

Magyarország : Szabó A. (Hungária) - Vágó (Bocskai), Sternberg (Újpest) - Palotás (Bocskai), Szűcs (Újpest), Szalay (Újpest) - Markos (Bocskai), Avar (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Kemény (Ferencváros).

Ausztria : Platzer - Cisar, Sesta - Wagner, Smitsik, Urbanek - Zischek, Bican, Sindelar, Horvath, Viertl.

G.: Horvath (8'), Zischek (52'), Sárosi (62' - 11-esből)
Kiállítva: Markos (63')

További eredmények:

Németország - Svédország 2-1 (0-0)
Csehszlovákia - Svájc 3-2 (1-1)
Olaszország - Spanyolország 1-1 (0-1 ; 1-1 ; 1-1)

A döntetlenül végződött olasz-spanyol mérkőzést másnap megismételték:
Olaszország - Spanyolország 1-0 (1-0)
"Minden idők legküzdelmesebb 210 perce" - írták a lapok a két dél-európai nemzet küzdelméről. Sokan azt mondták később, hogy ez a két találkozó volt a VB igazi "döntője".

Elődöntők:

Csehszlovákia - Németország 3-1 (1-0)
Olaszország - Ausztria 1-0 (1-0)

A harmadik helyért:

Németország - Ausztria 3-2 (3-1)

Döntő:

Olaszország - Csehszlovákia 2-1 (0-0 ; 1-1 ; 2-1)

A világbajnoki címet tehát a hazaiak szerezték meg. A római stadion 45 ezer nézőjének legnagyobb megrökönyödésére a csehek szerztek vezetést (Puc, 74'). Orsi a 81. percben egyenlített, következett a"meghosszabítás", ahol a taljánok jobb erőnléte döntőnek bizonyult. Győztes góljukat Schiavio szerezte a 94. percben. A döntőben győztes csapat összeállítása a következő volt:
Combi - Monzeglio, Allemandi - Ferraris IV, Monti Bertoini - Guaita, Meazza, Schiavio, Ferrari, Orsi.

A következő (3.) világbajnokságot 1938-ban Franciaországban rendezték.