XI. olimpiai játékok - Berlin, 1936

A XI. nyári olimpiai játékokat gyakran nevezik a propaganda olimpiájának. Kétségtelen, hogy a náci rezsim alaposan kihasználta országának népszerűsítésére a sporteseményt, de a nagyszerű sportemeberek, kiváló teljesítmények, sikerek és kudarcok mégis inkább a sportra, a nemes küzdelemre irányították a figyelmet.
A játékok megrendezése már közvetlenül a náci hatalomátvétel után kérdésessé vált. 1933 júniusában a bécsi NOB-ülésen a német kormány képviselője kijelentette, hogy betartják az olimpiai szabályzatot, sőt a "kétes származású" sportolóik részvétele elé sem gördítenek akadályt. (Ez így is történt, ha esélyes versenyzőről volt szó...)
Az olimpiát grandiózus módon, szinte forgatókönyv-szerűen "megtervezték", nagylétszámú rendezősereg gondoskodott a gördülékeny lebonyolításról, a versenyzők, vezetők, nézők és a sajtó kiszolgálásáról.
Itt érdemes megjegyeznünk, hogy már a televízió is jelen volt az eseményen, de a rádió és az írott sajtó képviselői is nagy számban vettek részt a játékokon. A földrajzi közelség is közrejátszott abban, hogy Magyarországot is népesebb újságírótábor képviselhesse, mint a 4 évvel korábbi, Los Angelesben rendezett versenyeken.
A berlini olimpia rendezőinek egyik újítása az volt, hogy Olümpiából indulva hét országon keresztül (Magyarországot is érintve) futóváltó hozta a versenyek színhelyére az olimpiai lángot. Minden győztes kapott egy tölgyfacsemetét. Új sportágak is megjelentek a műsoron: kézilabda, kosárlabda, kajak-kenu.
A megnyitóra július 31-én került sor. Az esküt a súlyemelő Rudolf Ismair tette le, ő később ezüstérmet szerzett Németországnak. A versenyeket augusztus 1 és 16 között bonyolították le. 49 ország 4794 versenyzője 21 sportág 144 versenyszámában mérte össze erejét. A sok sportember közül a "felsőbbrendű faj" dicsőségét hirdető olimpián ironikus módon egy színesbőrű versenyző, az amerikai Jesse Owens produkálta a legkiemelkedőbb eredményt, 4 aranyérmével egycsapásra máig élő sportlegendává vált. A holland Hendrika Mastenbroek a női úszószámok közül hármat megnyert, és szerzett egy ezüstérmet is. Az amerikai Majorie Gestring 13 évesen nyerte meg a műugrást. A finn birkózó, Kustaa Pihlajamäki 1924-es párizsi elsősége után 12 évvel ismét a dobogó legmagasabb fokára állhatott. 31 nemzet sportolói szereztek érmet, 21 ország nyert olimpiai bajnokságot. Az éremtáblázat és a nemhivatalos pontverseny első helyezettje egyaránt a rendező Németország csapata lett.
A berlini olimpia magyar szempontból nagy sportsikert hozott. Kihasználva Berlin közelségét, nagy magyar delegáció utazott el Németországba, sokakat csak tapasztalatszerzés céljából delegált a sportvezetés. Ennek dacára minden korábbi teljesítményt túlszárnyalva 10 arany-, 1 ezüst- és 5 bronzérmet szereztünk.