CSÁK IBOLYA

"Nagyon jó lenne, ha a magyar atlétika becsületét most a lebecsült és elnyomott női atlétika mentené meg, Csák Ibolya utolsó napi szereplésével." - nyilatkozta a Sporthírlap tudósítójának Misángyi Ottó, a magyar csapat egyik vezetője férfiatlétáink kudarca után. És Kádárné Csák Ibolya teljesítette ezt a roppant nehéz feladatot - egy nagyon nagy verseny során.
18 induló vágott neki a női magasugrásnak. A 130 cm-t mindenki átugrotta, 140-en ketten, 150-en hárman estek ki. A 155 cm már alaposan megszórta a mezőnyt. Elsőre öten ugrották át (Csák is), aztán a javítások során még hárman. A 158 cm-t a brit Odam és a német Rajten elsőre átugorja, aztán öten sikertelenül próbálkoznak. Csák következik, nagyszerű ollózó technikájával simán átugorja.
160 cm jön. Odam elsőre teljesíti, mindenki más leveri a lécet. A javítás csak Csáknak és a német Kaunnak sikerül, a bronzérem már biztos!
162 cm : mindhárom versenyben maradt hölgy veri a lécet elsőre, másodikra, harmadikra is... A holtversenyt el kell dönteni, előtte negyedóra pihenőt kapnak a versenyzők. Elsőként Kaun futott neki - sikertelenül. A 17 éves Odam sem vitte át. Csák viszont láthatóan megnyugodott a pihenő során. Magabiztosan futott neki a lécnek, és csodálatos stílusban átugrotta! Mienk az aranyérem! A verseny után Csák diadalmasan integetett a magyar szurkolótábornak.
(Mivel a 162 cm-t az első három kísérletre nem teljesítette senki, és csak a holtversenyt döntötte végül el, Csák és a 2. Odam valamint a 3. Kaun eredménye hivatalosan egyaránt 160 cm volt.)


Életrajza