ELEK ILONA

A női tőr nyolcas döntőjébe Elek Ilona mellett még egy magyar versenyző, Vargha Ilona is bekerült. A további résztvevők a német Mayer (1928-ban olimpiai bajnok) és Haas, az osztrák Preis (a címvédő) és Grasser, a belga Addams és a dán Lachmann voltak.
A döntő negyedórás csúszással kezdődött, Elek sorra szívta a cigarettákat. Mikor végre elkezdődtek a küzdelmek, az azonos nemzetbeliek kerültek egymással szembe, ezen belül is az Elek-Vargha páros. Az első találatot Vargha vitte be, de Elek 5-1 arányban nyerte az asszót. Meyer-Haas 5-3, Preis-Grasser 5-1, majd a "vegyes párosban" Lachmann-Addams 5-1.
A második körben került sor az Elek-Mayer duóra. A hazai nézők tombolása közepette Mayer két találatot vitt be, de Elek fordított. Fej-fej mellett haladtak 4-4-ig. Idézet a Nemzeti Sportból: "Őrült izgalom uralkodik a teremben, a németek tapsolnak és biztatják Mayert. Hosszas várakozás után Mayer kitör, szúrást csinál, ezt azonban Elek védi és riposztja ül. Győz Elek 5-4-re!" A következő körben a másik olimpiai bajnok, Preis sem tudott mit kezdeni Elekkel, 5-3 az eredmény. A negyedik mérkőzésen 3-3-ig felváltva estek a találatok, de aztán Haas 5-3-ra legyőzte Elek Ilonát. Ez Mayer számára kedvező eredmény volt, a közönség jókedve majd' szétvetette a csarnokot.
Az utolsó mérkőzésein Elek előbb lelépte Grassert (5-0), majd szintén magabiztosan verte Addams-ot is (5-1). Közben Meyer is egyre közlelebb került Elekhez, ha a legutolsó asszóban legyőzi Preist, ugyanannyi győzelmet számolhatott volna, mint Elek. A csata a végsőkig fokozta a feszültséget, Elek egy nyugágyban ülve, fejére törölközőt borítva izgulta végig a mindent eldőntő tust 4-4-es állásnál. Ezt Preis vitte be, így Elek Ilona, vagy ahogyan minden, vívásban járatos személy nevezte: "Csibi" állhatott fel a dobogó legfelső fokára.


Életrajza