KÁRPÁTI KÁROLY

Kárpáti Károly a szabadfogású birkózás könnyűsúlyú kategóriájában esélyesnek számított. Négy évvel korábban Los Angelesben csak az igazságtalan pontozás miatt szorult a második helyre. Berlinben első ellenfelét, a francia Delporte-t nagy fölénnyel verte. Gerrard, az ausztrálok versenyzője is csak két és fél percig bírta ellene. Az olasz Romagnoli ellen ismét pontozásos győzelem, a finn Kustaa Pihlajamäki, Los Angeles pehelysúlyú bajnoka ellen hatalmas csatában ugyan, de tus! Az utolsó ellenfél a hazai nézők kedvence, a német Wolfgang Ehrl volt. Rövid tapogatózás után nagy küzdelem kezdődött, amely a hat perc letelte után is döntetlenül állt, pedig Kárpáti jobb volt, egy lábkiemelésére nem adtak pontot.
A mérkőzés végéről ezt írta a Sporthírlap: "Megint elhalványodik a harc, lökdösik egymást, végül is kicsúsznak a dobogóról. Nagy derültség. Ujra összeakadnak, Kárpáti még egy lábkiemelést csinál és - vége. Szörnyű csend szállja meg egyszerre a csarnokot. Minden szem a lámpák felé fordul. Két zöld lámpa gyullad ki s a zöld - Kárpáti színe! 2:1 arányban győz Kárpáti, megszerezte az első magyar olimpiai bajnokságot."
A közönség nagy pfújolással reagált a döntésre, a német távirati iroda pedig azt jelentette, hogy igazságtalan döntés született. Nem volt igazuk...


Életrajza