LŐRINCZ MÁRTON

Kötöttfogású birkózóink jóval szerényebb reményekkel vágtak neki a küzdelmeknek, mint a két aranyat is szerzett szabadfogásúak. Lőrincz Márton viszont ennek a fogásnemnek is szerzett aranyérmet.
Első ellenfelét, a svájci Christensent 3 perc 53 másodperc alatt tusolta. Még aznap éjjel a norvég Stokke ellen győzött, egyhangú pontozással. Ezután becsúszott egy vereség, az ész Sikk 3-1 arányban győzött. A négy hibapontos Lőrincz szerencséjére a svéd Svensson is kikapott, két hibapontja lett. Így ki-ki mérkőzésen találkoztak egymással a verseny végén. Sokáig eredménytelenül próbálkozott mindkét versenyző, aztán az 5. percben a svéd lerántotta Lőrinczet, akinek csak a 9. percben sikerült kimenekülnie ebből a veszélyes helyzetből. Letelt a 10 perc, a bírák döntése nyomán 3 fehér lámpa gyulladt ki: hoszzabbítás követekezett. A sorsolás nyomán előbb Lőrincz került a földre, Svensson majdnem átfordította. A magyar fiú ezután beleerősített, kevés híján be is tusolat ellenfelét. Egyértelmű fölénybe került, a végen a svédet gáncsolásért intették is.
Az izgalmas végjátékról így számolt be a Nemzeti Sport:
"Az idő letelt. Minden szem a lámpákra tapad. Ezek most még nem égnek s homályuk talán egy magyar győzelmet takar. A vezetőbíró sípol és egyszerre gyullad fel három zöld lámpa. Lőrincz színe! Egyhangú pontozással győztünk!"


Életrajza