VÍZILABDA VÁLOGATOTT

A pólócsapat címvédőként érkezett a berlini olimpiára, ahol az első mérkőzést a magyar és a jugoszláv csapat vívta. A 4-1-es győzelem után azt írta a Nemzeti Sport, hogy "dühöngött az önzés, nem volt túl meggyőző a játékunk". A következő, Málta elleni találkozón (12-0) tízgólos magyar vezetésnél kifordult az egyik máltai játékos válla, így kevesebben maradtak. A magyar csapatkapitány, Beleznay szólt Némethnek, hogy ő is álljon ki. A sportszerű gesztust nagy taps fogadta. Az Anglia elleni 10-1 után már az elődöntő következett, ez utóbbi eredményt vittük magunkkal.
Egyre magabiztosabbá vált a játékunk, Belgium ellen 3-0 (a döntőbe ezt az eredményt vittük), Hollandiával szemben 8-0. A házigazdák viszont a franciák elleni 8-1-et vitték a döntőbe, így sokkal jobb volt a gólarányuk, mint a mieinknek.
A döntőbeli német-magyar mérkőzésen kétszer is vezettünk, háromszor találtuk el a kapufát, az utolsó percben viszont a házigazdák négyméteresből 2-2-re alakították az eredményt. Hiába írta a Sporthírlap, hogy "a magyar csapat nem a régi, de így is három góllal jobb volt ellenfelénél" - mindenki tudta, hogy az olimpiai bajnoki címről a gólarány fog dönteni.
A német-belga mérkőzésen 4-0-ra vezettek a hazaiak, amikor négyméterest ítél a bíró a belgák javára. Blitz azonban a kapufát találta telibe. De nem volt még vége, hiába tombolt a német nézősereg, az utolsó percben elromlott a németek gólaránya: 4-1 a vége, Németország 14-4-re áll. Ha legalább 4-0-ra megverjük a franciákat, miénk az aranyérem!
5 perc 37 másodperc telt el a mérkőzésből, amikor már megvolt a 4-0 Brandi és Németh (3) góljaival. Váratlan fordulat: Némethet kiállítják, A szünetig nagyszerűen védekeztünk, de utána nagy volt a tanácstalanság: emberhátrányban küzdjük-e végig a meccset, vagy engedjük a franciákat gólt lőni, hogy Németh visszajöhessen, ám ebben az esetben elromlana a gólarányunk, több gólt kellene dobnunk. Végül az a döntés született, hogy megpróbáljuk kivédekezni a második félidőt, a lesipuskás Brandit pedig előreküldjük, hátha lesz alkalma a gólszerzésre. Lett is: 3 perc 27 másodperc telt el, amikor négyméteresből bevette a francia kaput: 5-0!! Még két kapufát lőttünk, de aztán az időmérő jelezte: vége! Magyarország olimpiai bajnok!


A csapat tagjai