ZOMBORI ÖDÖN

A szabadfogású birkózásban a légsúlyú Zombori Ödön első ellenfele az Európa-bajnok olasz Nizzola volt. Nagy küzdelemben, pontozással 2-1-re nyert Zombori. A svéd Tuvesson viszont 3-0 arányban felülmúlta a magyar fiút, így a nehéz ellenfélnek számító Cakirylidze ellen tussal kellett nyerni. A török versenyző az 5. percben kapitulált. A belga Laporte szintén nem bírta végig a mérkőzést Zombori ellen, ez pedig azt jelentette, hogy amennyiben versenyzőnk legyőzi a német Herbertet, már biztosan érmes. Óvatos tapogatózással indult a mérkőzés, egyik versenyző sem akart kockáztatni. A sorsolás úgy hozta, hogy előbb Zomborinak, majd Herbertnek kellett békába mennie, de egyikük sem tudott értékelhető akciót csinálni. Újra állásból folyatták, és itt érvényesült Zombori állóképessége: végig jó kondícióban maradt, és a vége előtt 20 másodperccel tust ért el.
Már éjfél is elmúlt, amikor Zombori utolsó mérkőzésére került a sor. Ellenfele az amerikai Flood volt. Az első hat perc nem hozott döntést. A sorsolás úgy hozta, hogy először az amerikainak kellett lemennie a szőnyegre. Zombori csinált is egy akciót, de azt a bíró szabálytalannak ítélte. Ezután "Ödi" került alulra :
"Flood átforgatja Zomboryt [sic!], aki átfordul az amerikai fején, Flood kerül alulra, Zombory behúzza a karját, pillanatra lezárja őt a lábával. Az egyik pontozóbíró felemeli karját! A vezetőbíró sípol, leállítja őket, megkérdezi a pontozóbírót.
- Tuss!
13:40 mp küzdelem után avatjuk a második magyar olimpiai győztest!"
(Sporthírlap, 1936. augusztus 5.)


Életrajza