Nyitólap > Építészet > Antoni Gaudí > A Güell-park
Nézd meg közelebbről is!
Nézd meg közelebbről is!
Nézd meg közelebbről is!
Nézd meg közelebbről is!
Nézd meg közelebbről is!
Az angol tájkertek ihlették meg a megrendelőt. Az eredeti tervek szerint külvárosi munkástelepet, kertvárost akartak létrehozni. A park 20 hektárnyi, erősen lejtős területen fekvő háromdimenziós művészi alkotás a Pelada-hegyen. A parkot hosszú kígyózó fal határolja, hét bejáratánál élénk színű mozaikkal fedve. A mozaikot jobb kerámiaműhelyek selejtes darabjaiból készítették.
A park központi egysége a két egymás mellett párhuzamosan futó lépcső, közöttük a parkot őrző sárkánnyal. A sárkánynak díszítő funkcióján kívül szimbolikus jelentése is van: ő Püthon, a föld alatti vizek mitológiai és az alatta levő 12000 literes esővízgyűjtő ciszterna nagyon is valóságos őrzője, szükség esetén túlfolyószelep. A kopár, természetes vízforrásokat nélkülöző park öntözése e nélkül elképzelhetetlen lenne. A park piactere 86×40 m, fele szilárd talajon áll, másik fele a dór oszlopokon, melyek belül üregesek, s rendkívül bonyolult módon, de összegyűjtik és elvezetik a tér padozatára hullott csapadékot. Az amphiteátrum padjai ideális találkahelyet jelentenek, díszítésüket az építész munkásaira bízta.