Nyitólap > Építészet > Victor Horta > A van Eetvelde-ház
Nézd meg közelebbről is!
Az 1895-ben épült van Eetvelde-ház szintén a térkihasználás remekművének nevezhető. A kilenc méter széles, szalagszerű telken Horta két épületrészt alakított ki: az egyik az utcára, a másik az udvarra nézett. A két egységet összekötő udvart üvegtetővel fedte be, ami megoldotta a természetes világítás problémáját is. Az üvegezett előtér az épület központi terévé vált, ide összpontosult az ornamentika, ez lett az épület gyönyörű szíve-lelke.
A díszítőelemek, a Tassel-házéhoz hasonlóan a korlátok vasindáiba, a fal mintázatába, az ajtók és ablakok formáiba vannak szerkesztve. Az előtér fény felé kapaszkodó karcsú oszlopai pedig kinyílt virágkehelyhez hasonlító hártyaszerű üvegtetőt tartanak.
Nézd meg közelebbről is!
Nézd meg közelebbről is!
Nézd meg közelebbről is!
Nézd meg közelebbről is!