Nyitólap > Iparművészet > René Lalique

Jelentősebb munkái:

Fedeles doboz bogarakkal
Váza szögletes fülekkel
Illatszeres üvegcse csigavonal díszítéssel
Váza napraforgókkal
Illatszeres üvegcse fecskékkel

1860-1945

Lalique ötvösművészként kezdte pályafutását, melyben az üveg az ékkövek utánzataként szerepelt. Leggyakrabban színes és vésett motívumokkal díszített színtelen üveget alkalmazott. Műhelye Clairfontaine-ben állt, ahol négy munkással dolgozott.

Műtárgyainak formáit a viaszvesztés technikájával alakította ki. 1907-től megbízást kapott parfümösüvegek és -dugók, valamint címkéik megtervezésére. A kivitelezést a Legras & Cie üveggyár végezte.
1909-ben megvette a Verriere de Combs-la-Ville gyárat, majd három évvel később létrehozta a Wingen-sur-Moder-i üzemét.
Munkáját dícsérik a Paris és az Ile de France nevű óceánjárók belső díszítése, vagy a londoni Hotel Claridge üvegajtói. Saját korában népszerűek voltak különleges üvegplasztikái, melyeket az autók hűtőrácsaira szereltek. A dinamóval összeköttetésben voltak, aminek segítségével jól ki tudták világítani az üvegbe vitt motívumokat (a sebesség allegóriájának szánt nőalakot vagy a könnyű röptű szitakötőt).
Az 1900-as párizsi világkiállítás volt az első alkalma a bemutatkozásra, de képviseltette magát az 1902-es torinói, 1925-ös párizsi és az 1930-as liége-i világkiállításon is.