SZTE Egyetemi Könyvtár - Médiatéka

Tematikus ajánló

Kattintson ide az előzetesért!Az első világháború (The First World War)

Marcus Kiggel 12 részes dokumentumfilmjében archív felvételeken, korabeli visszaemlékezéseken és neves történészek véleményein keresztül ismerhetjük meg az első világháború kitöréséhez vezető utat, a háború menetét és az utána kialakult helyzetet.

 

Kattintson ide az előzetesért!Az emlősök élete (The Life of Mammals)

Sir David Attenborough lebilincselő viselkedésbiológiai sorozata az emlősökről szól: a növényevőkről, mindenevőkről és ragadozókról, parányiakról és hatalmasokról, vízben élőkről és talajszint alatt lakókról, táplálékukat a fák lombkoronáin és a levegőben keresőkről. A sorozat külön érdekessége, hogy eredeti, angol nyelvű, melyhez magyar felirat olvasható.

Kattintson ide az előzetesért!A diktátor (The Great Dictator)

Chaplin Harmadik Birodalomról szóló klasszikus és merész szatírája 1940-ben jelent meg. Főhőse az első világháborús veterán zsidó borbély, aki kísértetiesen hasonlít Adenoid Hinkelre, Tománia diktátorára. A borbély hamarosan koncentrációs táborban találja magát, s itt kiváló alkalma támad arra, hogy kihasználja hasonlóságát a véreskezű diktátorral.

Kattintson ide az előzetesért!Purcell: Dido and Aeneas

Henry Purcell (1659-1695) angol zeneszerző egyik főműve egyetlen operája, az 1689-ben írt Dido és Aeneas. Felvételünkön többek között olyan nagyszerű előadók tolmácsolják a darabot, mint Hiro Kurosaki, Galina Zinchenko, Anne-Marie Lasla és ier Luigi Faetti.

Kattintson ide az előzetesért!Matisse és Picasso (Matisse - Picasso)

Henri Matisse (teljes nevén Henri-Emile-Benoît Matisse, 1869-1954) és Pablo Picasso (teljes nevén Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso, 1881-1973) a XX. század két, talán legjelentősebb festője. Nevükhöz fűződnek olyan irányzatok, mint a fauvizmus és a modernizmus. A francia ismeretterjesztő film a két művész személyes és szakmai kapcsolatát mutatja be.

Kattintson ide az előzetesért!Fraktálok bűvőletében. Egy különc matematikus élete és munkássága (Clouds are not spheres. The life and work of a maverick mathematician)

A fraktálok "önhasonló", végtelenül komplex matematikai alakzatok, melyek változatos formáiban legalább egy felismerhető (tehát matematikai eszközökkel leírható) ismétlődés tapasztalható. Az elnevezés Benoit Mandelot adta 1975-ben, a latin fractus - törött - szó felhasználásával, utalva az ilyen alakzatok tört számú dimenziójára. A filmben megszólal a fraktális geometria atyja, Benoit Mandelot professzor, aki a tudomány új nyelvéről, a természet geometriájáról mesél.

Kattintson ide az előzetesért!A menekülő egyetem

1944 decemberében, mielőtt az orosz csapatok teljesen körülzárnák Budapestet, a német parancsnokság úgy határozott, hogy a Műegyetem teljes személyi állományát kitelepítik Németországba. Céljuk az volt, hogy a háború végeztével legyenek, akik újjáépítik a lerombolt városokat. A hallgatók, tanársegédek és professzorok egy része eslauban maradt, a gépész- és vegyészmérnököket továbbirányították Drezdába. A eslaui csoportot a város védelmére akarták felhasználi, ezért egy éjjel elszöktek, egy hét alatt eljutottak Halléba.

Kattintson ide az előzetesért!Háború színesben francia szemmel (The war in color. France is free!)

Korabeli színes felvételeken szemlélhetjük Franciaország háborús mindennapjait, Párizs felszabadítását és dachaui koncentrációs tábort. A képsorokat a túlélők kommentálják.

Kattintson ide az előzetesért!Kiskorúak mentális egészsége (Beyond the blues)

A kiskorúak mentális betegségeit, a depressziót, szorongást, pszichózist bemutató sorozat célja, hogy felhívja a szülők, pedagógusok figyelmét a serdülők pszichiátriai tüneteinek fontosságára, a betegségek megelőzésére és gyógyítására.

Kattintson ide az előzetesért!Isten kezében - Balogh Elemér

Dr. Balogh Elemér jogtörténésszel, tanszékvezető egyetemi tanárral (SZTE ÁJTK Európai Jogtörténeti Tanszék) és alkotmánybíróval készített riportfilm.

Kattintson ide az előzetesért!Ilia Mihály

Ilia Mihály irodalomtörténésszel, József Attila- és Déry Tibor-díjjas egyetemi docenssel (SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék), Szeged város díszpolgárával készített riportfilm.

Kattintson ide az előzetesért!Veszedelmes influenza (Super Flu)

A film bemutatja, hogy milyen következményei lennének, ha kialakulna a madárinfluenza emberre is veszélyes törzse. Megismerkedhetünk az influenza történetével, hatásával, öröklődési mechanizmusával, az immunrendszer válaszreakcióival. Általános és középiskolában az egészségtan modul oktatásakor jól használható segédanyag, első sorban a 10-12. évfolyam számára.

Kattintson ide az előzetesért!Hagyományos magyar élelmiszerek

Epizódonként 7-8 jellegzetes magyar élelmiszer történetét, elkészítésének, tálalásának módját ismerhetjük meg.

Kattintson ide az előzetesért!Térképészek (Map Maker)

A térképészet, a kartogfáia megszületését, kialakulását, a nyomtatott térképek elkészítésével járó nehézségeket, s nem utolsó sorban csodálatos atlaszokat mutat be ez a sorozat.

SZTE Egyetemi Könyvtár | Oldaltérkép | Felhasználási feltételek | Írjon nekünk | ©2006 SZTE Egyetemi Könyvtár