DORMÁN HELGA

JATE

angol III. -- könyvtár (informatikus) I.

1998. 06.02.

POLITIKA: MAGYARORSZÁG 1944-1989

CD-ROM-kritika

A Politika címû CD-ROM egy 1989-ben hasonló címmel megjelent kézikönyv anyagát tartalmazza, mely azzal az elhatározással jött létre, hogy a szerzõk -- Nyíri András és Szakadát István -- összegyûjtsenek mindent, amit a kommunista pártról tudni lehet. 1993-ban, az Aula Kiadónál jelent meg CD-ROM formájában. Nagy jelentõsége volt, mert ez volt az elsõ magyar multimédia CD-ROM. Négyszáz percnyi információt tartalmaz videófelvételekkel, hanganyaggal és képekkel fûszerezve. A CD tartalmazza a 45 év politikai személyiségeinek életrajzát és fényképét, azonkívül napra pontos kronológia, politikai határozatok, a politikusok beszédei, a korszakra jellemzõ dalok, videófelvételek a fontos eseményekrõl és beszédekrõl, plakátok, térképek, illetve a korszakról szóló tanulmányok bibliográfiája és még sok minden más is található rajta. A témából adódóan várható száraz tartalmat ellensúlyozza a borító színessége: két kezet ábrázol, amint épp ráüt egy kalapáccsal az üllõre. A belsõ oldalon rövid használati utasítást olvashatunk a programhoz.

Ami a technikai feltételeket illeti, a Politika Windows 3.1-en mûködik, és hangkártyát is igényel. Az installálás egyszerû, a borítón megtalálhatók a teendõk. A program gyors és stabil, nem jellemzõ a hiba. A válasz-, illetve a keresési idõ is megfelelõ.

A kezelése rendkívül egyszerû, könnyen megérthetõ és megtanulható. A borítón található használati utasítás átláthatóvá teszi a CD-ROM felépítésétés megkönnyíti az eligazodást. A hipertextes szerkezet lehetõvé teszi a szabad barangolást az információk tömegében. Viszont negatívum az, hogy a fejlécen lévõ címszavak (Contents, Index, Back, History, Search; File, Edit, Bookmark, Help) és a ,,bennük" található menüpontok, választási lehetõségek is angolul jelennek meg. Ez egyrészt megbontja a CD-ROM egységét, másrészt pedig egyáltalán nem biztos, hogy a képernyõ elött ülõ emberke, aki a 20. század második felének politikai életére kiváncsi, tud angolul. Igaz, a borítón útmutatást adnak az egyes funkciókhoz. Mindenütt ott van a help is -- elvileg (én ugyanis nem találtam mûködõképesnek).

A képernyõ két részre osztható, egy ,,fõrészre" és egy mutatóra. A bejelentkezéskor ötletesen egy könyvespolc jelenik meg, rajta a fõ menüpontok mint könyvek, illetve audio- és videokazetták láthatók: archontológia, kronológia, életrajzok, határozatok, tanulmányok, album, video, dalok és beszédek. A mutató az átláthatóságot segíti, hiszen például az életrajzoknál itt sorakoznak ábécérendben az adott betûvel kezdõdõ nevek, de van, ahol a menüponton belüli választási lehetõségek csak itt láthatók. A kiválasztott szöveg a ,,fõrészben" jelenik meg. A videofelvételek kicsi képernyõkön láthatók. Sajnos, a fényképek, videók, dalok és beszédek minõsége nem mindig a legjobb, hiszen régi felvételekrõl van szó.

A Politika óriási mennyiségû forrásanyagot tartalmaz, az adott információ könnyen elérhetõ a megfelelõ menüponton vagy a keresõfunkción keresztül. Sõt, a fõmenüpontok nem csak a ,,Contents" szóra kattintva, hanem a ,,Könyvek" menüponton keresztül is elérhetõk, bár teljesen felesleges, hogy egy helyre kétféleképpen is el lehessen jutni. A Politika elõnye, hogy nem kell frissíteni, mivel a történelem egy lezárt periódusával foglalkozik, és mivel tényeket közöl, egy esetleges történelmi szemléletváltás esetén is megállja a helyét. Ajánlható történészeknek, illetve mindazoknak, akik a történelemmel foglalkoznak, de remekül használható a történelemoktatásban is, hiszen a gyerekek számára sokkal érdekesebb beszédeket és dalokat hallgatni és korabeli felvételeket nézni, mint a száraz tényanyagot olvasni. Egyetemi, iskolai és közmûvelõdési könyvtáraknak egyaránt érdemes megvenni.

Felhasznált irodalom:

Tószegi Zsuzsanna: Multimédia a könyvtárban, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1997.