Nagy Internet kalauz mindenkinek

5. fejezet: Levelezôcsoportok és a Bitnet


5.1 Internet levelezô listák

A Usenet nem az egyetlen fórum a Hálózaton. Levelezôcsoportok (mailing lists) tucatjai jelentik azt a másik fontos csatornát, amin a Hálózat használói kommunikálnak egymással. Szemben a Usenet üzenetekkel, melyeket a szolgáltató gépeden egy központi helyen tárolnak, a levelezô listák levelei közvetlenül az elektronikus postafiókodba érkeznek.

Elôfordulhat, hogy engedélyt kell kérned, ha egy levelezôcsoporthoz csatlakozni szeretnél, de a legtöbb esetben egyszerűen csak küldened kell egy levelet egy adott számítógépnek, ami azután automatikusan felvesz téged a listára. Szemben a Usenettel, melynél az üzeneted azonnal szétküldésre kerül az egész világon, egy levelezô listán a leveleidet gyakran egy moderátorhoz kell eljuttatnod, aki vagy továbbküldi azokat a listán levô többi embernek, vagy készít belôlük egy összeállítást ("digest"), s ezt postázza rendszeres idôközönként az elôfizetôknek.

Ha olyan sok newsgroup van, mi szükség van a levelezô listákra is?

Még a Useneten is vannak olyan témák, melyek nem elég széles körben érdekesek ahhoz, hogy érdemes legyen egy newsgroupot létrehozni miattuk; ilyen például a Queen lista, ami kizárólag a néhai Freddie Mercury zenekarával foglalkozik.

Továbbá, mivel a moderátor dönti el, hogy ki vehet részt egy levelezô listán, itt bizonyos értelemben szabadabban fejezheti ki magát az ember, mint a Useneten (s nem kell aggódnia a hálózati.mutogatós.bácsik miatt sem). Több ilyen csoportban lehetôség van névtelen levélküldésre is -- csak a moderátor tudja a résztvevôk valódi nevét. Jellemzô példa erre a "12Step" csoport, ahol a "névtelen alkoholista" programokban résztvevô emberek cserélik ki a tapasztalataikat, vagy a homo- és biszexuális nôknek szóló "Sappho" lista.

Ezeknek a levelezô listáknak a címét és leírását például a news.announce.newusers newgroup anyagai között lehet megtalálni, egy "Publicly Accessible Mailing Lists" című összeállításban. A levelezôcsoportok száma már több száz, így ez a címlista több részre van darabolva.

Ha találsz egy listát, amire szeretnél feliratkozni, küldj egy e-mail üzenetet a

vagy címre, ahol a "list" az adott levelezôcsoport neve és az "address" a listát üzemeltetô gép címe, a "majordomo" pedig egy elterjedt szoftver levelezô listák üzemeltetéséhez. Ha a "list-request" címre kell írnod, akkor valószínű, hogy egy ember (a moderátor) kapja meg a leveled. Kérd meg, hogy vegyen fel a listára, s a levélbe írd bele a teljes e-mail címedet is, arra az esetre, ha az hibásan jelenne meg a leveled fejrészében. Ha viszont a cím egy "majordomo" postafiók, akkor rendszerint egy ilyen parancsot tartalmazó levéllel kell jelentkezni: ahol a "list" a lista neve. Akárcsak a Usenet esetében, itt is ajánlatos "hallgatózni" egy pár napig, mielôtt te is közbeszólnál. Amikor már te is szeretnél a csoport minden tagjának elküldeni egy levelet, akkor a következô címre címezd: Ha le akarsz kerülni a levelezô listáról, akkor írj egy levelet arra a címre, ahol annak idején feliratkoztál, de ezúttal ezt a parancsot küldd el: ahol a "list" helyébe az illetô levelezôcsoport nevét írd.


5.2 Bitnet

Ha a Usenet hírcsoportok és az Internet levelezô listák sem lennének elegendôek, akkor ott vannak a Bitnet vitafórumai (discussion groups) vagy listái.

A Bitnet egy egyetemeket és kutatóintézeteket összekötô nemzetközi hálózat, de más technikai szabványokat használ az információk szétosztására, mint az Internet vagy a Usenet. Több száz vitafórumot kínál, melyek témájuk változatosságát tekintve összemérhetôk a Usenet hírcsoportokkal.

Akárcsak az Internet levelezô listáinál, a Bitnet vitafórumoknál is e-mail levelekben folyik a társalgás. Azonban, míg az Internet listákat gyakran egy személy működteti, addig a Bitnet fórumok mind automatizáltak -- egy "listserver" nevű számítógépes programnak küldött parancs segítségével tudsz rájuk feliratkozni. Ez egyfajta "moderátor robot", ami vezérli a lista üzeneteinek szétküldését. Sok esetben nyilvántartást vezet az adott vitafórumra beérkezett korábbi levelekrôl és archiválja is ôket, ami nagyon hasznos lehet, ha felkészülten szeretnél bekapcsolódni egy már folyó vitába, vagy csak valami, korábban már postázott információt keresel a témával kapcsolatban.

Sok Bitnet vitafórumot manapság már "átfordítanak" a Usenetre is és így is terjesztik ôket, a "bit.listserv" kategória alatt. Általában elmondható, hogy valószínűleg jobb, ha ezeket a leveleket a Useneten olvasod, ha van rá lehetôséged. Ezzel meg lehet takarítani némi tárolóhelyet a szolgáltató géped háttértárának mágneslemezein, valamint csökkenthetô a postaládád eldugulásának veszélye. Képzeld el, hogy egy napon megnézed a postafiókodat és 200 levelet találsz benne -- ezek közül 199 egy levelezôcsoporttól jött, de egy közülük "valódi" e-mail levél, ami fontos számodra.

A feliratkozás és a tagság lemondása e-mail üzenetek útján történik, ezeket a listservert működtetô számítógépnek kell küldeni. A címzéshez tudni kell, hogy minden listserver program "listserv" néven érhetô el valamelyik Bitnet gépen. Ez azt is jelenti, hogy a ".bitnet" végzôdést kell hozzátenned a címhez, amennyiben mondjuk ilyen alakú az eredeti cím: listserv@miamiu. Például, ha érdekelnek a környezetvédelmi témák, akkor esetleg érdemes feliratkoznod az Econet vitafórumra. A feliratkozáshoz küldj egy e-mail üzenetet az alábbi címre:

Egyes Bitnet listservereket az Internethez is hozzákötötték, így, ha egy olyan listserver címet látsz, aminek a végzôdése mondjuk ".edu", akkor a címzésnél nem kell hozzátenned a ".bitnet" szót.

Ha egy listservernek írsz, akkor mindig hagyd üresen a levél "subject:" sorát. A levélbe pedig írd be, hogy mit akarsz a listservertôl. Erre egy sor egyszerű parancs szolgál:

subscribe lista Saját_Név

unsubscribe lista

list global

get refcard

Mindegyik parancsot külön sorba kell írnod a levélben (tehát akár többet is lehet egyszerre használni). Ha egy listát szeretnél az összes Bitnet listáról, akkor küldj egy e-mail levelet a címre. A "subject:" sort hagyd üresen és használd a "list global" parancsot.

Amikor egy Bitnet csoportba iratkozol fel, akkor két fontos különbség van a Usenethez képest:

Elôször is, ha a csoport többi tagjának akarsz levelet küldeni, akkor a levelet a lista nevére kell címezned az illetô Bitnet gépre. A fenti Econet példát használva ez azt jelenti, hogy a

címre kell küldeni a levelet. Figyeld meg, hogy ez különbözik attól a listserver címtôl, amit az elején a feliratkozáshoz használtál. CSAK a "listserv" címet szabad használni a fel- és leiratkozáshoz. Ha a csoport címén próbálsz meg fel- vagy leiratkozni, akkor a leveled elmegy a lista minden tagjához, s közülük sokan kellemetlen dolgokat fognak gondolni rólad (amit esetleg meg is osztanak veled egy e-mail levélben).

A másik különbség abban van, ahogyan egy adott levél küldôjének személyes választ lehet írni. A Usenet hírolvasó programok, mint az rn és az nn, ezt egyetlen gomb lenyomásával lehetôvé teszik. De, ha egy vitafórumról kapott levélnél nyomod le az "R" gombot, a válaszleveled elmegy a listservernek és onnan pedig mindenki megkapja, aki rajta van a listán! Ez zavaró lehet a számodra és bosszantó másoknak. Ha biztos akarsz lenni benne, hogy a leveled csak ahhoz az emberhez jut el, aki az eredeti levelet írta, akkor jegyezd fel az illetô címét a levele fejrészébôl, majd írj egy teljesen új üzenetet. Ne felejtsd el, hogy ha egy ilyen címet látsz, mint például: IZZY@INDYVMS, akkor ez egy Bitnet cím.

Két Bitnet lista különösen hasznos lehet, ha mélyebben szeretnéd megismerni a Hálózatnak ezt a részét. A NEW-LIST az új vitafórumokról ad hírt. A feliratkozáshoz a listserv@ndsuvm1.bitnet címre kell írni egy

parancsot tartalmazó levelet.

Az INFONETS lista egy olyan hely, ahová akkor érdemes fordulni, ha kérdéseid vannak a Bitnetrôl. Ez nagyszerű információforrás egyébként az összes többi fontosabb számítógépes hálózattal és az elérésük lehetôségeivel kapcsolatban is. A listára való feliratkozáshoz írj egy levelet az info-nets-request@think.com címre az alábbi paranccsal:

Mindkét lista egyébként a Usenetrôl is elérhetô, az elôbbi mint a bit.listserv.new-list; az utóbbi pedig a bit.listserv.infonets (néhol a bit.listserv.info-nets) néven.