Nagy Internet kalauz mindenkinek

8. fejezet: Gopher és WAIS


8.1 A gopherek

Még az olyan eszközökkel is, mint a Hytelnet és az archie, az ftp és a telnet használata elég sok nehézséggel járhat. Ott vannak azok a hosszú telnet és ftp címek, amikre emlékezni kell. A telnet-elérésű szolgáltatásoknak gyakran saját, egyedi parancsaik vannak. És, ó jaj, azok a szörnyű directory és file elnevezések!

De újabban, ahogy a Hálózat egy egyre gazdagabb információs gyűjtôhellyé válik, az emberek olyan módszereket fejlesztenek ki, amikkel sokkal könnyebb megtalálni és megszerezni az információkat és az állományokat. A Gopher és a Wide-Area Information Server (WAIS) két olyan szolgáltatás, melyek segítenek abban, hogy az Internet sokkal könnyebben bejárható legyen.

A gopherek és a WAIS programok egyaránt úgy működnek, hogy felveszik a rendelést a kért információról, majd végigkeresik a Hálózatot helyetted. Mindkettô menükkel vezérelhetô -- nem kell hosszú karaktersorozatokat begépelned, csak ráviszed a kurzort a kívánt tételre és megnyomod az Entert. A gopherekkel még ftp archívumokban tárolt állományok, programok között is lehet válogatni.

Nézzük meg elôször a Gophert (a nevét a University of Minnesota hivatalos kabala állatáról, egy kis rágcsálóról kapta, mert itt fejlesztették ki ezt a rendszert).

Sok nyilvános hálózati ellátó gépén van már működô gopher. Ha használni akarod, akkor írd be a parancssornál, hogy

és nyomd meg az Entert. Ha tudod, hogy a szolgáltatódnál nincs gopher, vagy semmi sem történik, amikor beírod ezt a parancsot, akkor hívd fel telnettel a következô gépet: A bejelentkezésnél gépeld be: és nyomd meg az Entert. A gép megkérdezi, hogy milyen terminál emulációt használsz, majd valami ilyesmit fogsz kapni:

--------------------------------------------------------------------------
      Internet Gopher Information Client v1.03

      Root gopher server: gopher.micro.umn.edu

  --> 1. Information About Gopher/
    2. Computer Information/
    3. Discussion Groups/
    4. Fun & Games/
    5. Internet file server (ftp) sites/
    6. Libraries/
    7. News/
    8. Other Gopher and Information Servers/
    9. Phone Books/
    10. Search lots of places at the U of M <?>
    11. University of Minnesota Campus Information/

  Press ? for Help, q to Quit, u to go up a menu       Page: 1/1
---------------------------------------------------------------------------

Feltételezve, hogy VT100 vagy valami más VT emulációt használsz, a lehetôségek között a fel- és lemutató nyílgombbal tudsz mozogni. Ha rávitted a kurzort egy érdekesnek tűnô menüpontra, akkor csak nyomd meg az Entert, s vagy egy újabb menüt kapsz további választási lehetôségekkel, vagy egy űrlapot egy adatbázisban való kereséshez, vagy egy szöveges állományt, attól függôen, hogy az adott menüpont hová mutat (mindjárt meglátjuk, mibôl derül az ki, hogy mikor milyen típus jelenik meg).

A gopherek nagyszerű eszközök a Hálózat információforrásainak felfedezésére. Csak válogass nyugodtan és figyeld meg, hogy mik bukkannak elô. Játssz egy kicsit a rendszerrel; próbáld követni, hogy hová visz el téged. Egyes menüpontok mögött szöveges anyagok vannak. Amikor egy ilyet olvasol és vagy a végére érsz, vagy egy kis "q" betűt írsz be a kilépéshez, akkor még választhatsz, hogy el akarsz-e menteni belôle egy másolatot a saját alkönyvtáradba, vagy esetleg levélben elküldöd magadnak. Egy másik lehetséges funkció az, amikor egyszerű adatbázisokban tudsz keresni megadott szavak alapján. Ha vissza akarsz menni egy szinttel a menükben, akkor a "u" gombot nyomd meg bármelyik menünél (nagyon hasonló az ftp "cd .." parancsához).

Vedd észre, hogy a fenti menüben az egyik választási lehetôség az "Internet file server (ftp) sites" nevet viseli. Válaszd ki ezt és egy módosított archie rendszerhez fogsz kapcsolódni -- egy archie, ami mégis más. Amikor az archie gopheres változatával keresel egy file-t, akkor itt is listát kapsz azokról a gépekrôl, amelyeken a keresett file megtalálható, akárcsak a hagyományos archie esetében. Csakhogy, ahelyett, hogy le kellene írni vagy meg kellene jegyezni az ftp címeket és alkönyvtárakat, most csak rá kell vinned a kurzort a kívánt listaelemre és megnyomnod az Entert. A rendszer hozzákapcsol az ftp géphez, ahonnan kiválaszthatod azt a file-t, amit szeretnél. Ezúttal, miután rávitted a nyilat a kért állomány nevére, egy kis "s" betűt írj be. A program megkérdezi, hogy milyen néven szeretnéd a saját ("home") alkönyvtáradba elmenteni a file-t, majd az állomány átmásolódik a szolgáltató gépedre. Sajnos ez a fajta file átvitel nem minden nyilvános szolgáltatónál működik számítógépes programok és tömörített állományok esetében. Ha nem működik a dolog, akkor a hagyományos módon kell letöltened az állományt, az anonymous ftp segítségével.

Az ftp archívumok mellett sok száz adatbázis és könyvtári katalógus van szerte a világban, ezek mind elérhetôk a gopherekkel. Jelenleg még nincs egy általános lekérdezô felület a könyvtári rendszerekhez, így készülj fel arra, hogy az online megjelenô segítséget alaposan el kell olvasnod, ha a gophereken keresztül kapcsolódsz ezekhez.

Az olyan gopher menüpontok, amiknek a neve végén "/" jel van, egy másik menühöz vezetnek át. A "."-ra végzôdô tételek szöveges, képi vagy program állományok. Ezeket le tudod tölteni a saját könyvtáradba (vagy e-mail útján elküldheted magadnak vagy valaki másnak). A <?> vagy <CSO> végzôdésű sorok adatbázisban való keresést jelentenek. A különbség az, hogy a <?> esetében egy egysoros ablak jelenik meg, ahol egy kulcsszóra vagy kulcsszavakra tudsz keresni, míg a <CSO> egy elektronikus űrlapot hoz elô, melyben több, kitölthetô mezô van (ilyeneket például az egyetemek online "telefonkönyveinél" láthatsz).

A gopherekkel ma már viszonylag kifinomult módon lehet keresni a Boole operátorok segítségével. Például, ha csak olyan állományokat akarsz találni, melyek neve az "MS-DOS" és a "Macintosh" szavakat is tartalmazza, akkor írd be:

(A gophereknél nem számít a kis- és nagybetű.) A másik esetben, ha azokról az állományokról akarsz egy listát, melyek nevében az "MS-DOS" vagy a "Macintosh" szerepel, akkor ezt írd be:

8.2 Mélyebbre ásva

Bármilyen izgalmas tevékenység is a "Gophervilág" felfedezése, eljön a nap, amikor egy bizonyos információra vagy állományra lenne gyorsan szükséged. Vagy esetleg meguntad a menük végtelen sorát, amiken végig kell menned, hogy eljuss a kívánt helyre. Szerencsére vannak olyan lehetôségek, melyekkel még a gopherek használata is könnyebbé tehetô.

Az egyik ilyen archie barátnôje, veronica (állítólag ez egy rövidítés, de ezt egy percig se vedd komolyan), aki ugyanazt csinálja a gopherek világában, amit az archie művel az ftp archívumokkal.

Sok gopherben a veronica szolgáltatást az "Other gopher and information services" nevű menüpont alatti "Searching through gopherspace using veronica" címszónál találod. Válaszd ki ezt és valami ilyesmi jelenik meg:

---------------------------------------------------------------------------

          Internet Gopher Information Client v1.1

         Search titles in Gopherspace using veronica

 --> 1.                               .
   2. FAQ: Frequently-Asked Questions about veronica (1993/08/23).
   3. How to compose veronica queries (NEW June 24) READ ME!!.
   4. Search Gopher Directory Titles at PSINet <?>
   5. Search Gopher Directory Titles at SUNET <?>
   6. Search Gopher Directory Titles at U. of Manitoba <?>
   7. Search Gopher Directory Titles at University of Cologne <?>
   8. Search gopherspace at PSINet <?>
   9. Search gopherspace at SUNET <?>
   10. Search gopherspace at U. of Manitoba <?>
   11. Search gopherspace at University of Cologne <?>


   Press ? for Help, q to Quit, u to go up a menu      Page: 1/1
---------------------------------------------------------------------------

Hát itt van választék! Elôször is, mi a különbség a directory címekben és a sima Gophervilágban való keresés között? Ha már tudod annak a directory-nak a nevét, amit keresel (mondjuk egy MS-DOS programokat tartalmazó alkönyvtárét), akkor csinálj egy "directory-titles" típusú keresést. De, ha nem tudod biztosan, hogy milyen menünév alatt lehet a keresett információ, akkor egy általános keresést kérj az egész Gophervilágban. Általában nem lényeges, hogy a sok veronica közül melyiket használod -- ezeknek elvileg ugyanazt az eredményt kell adniuk. Azért van egynél több ilyen rendszer, mert mostanában az Internet olyan népszerű lett, hogy egyetlen veronica (vagy egyetlen gopher, vagy egyetlen valami más szolgáltatásból) nagyon gyorsan túlterhelôdne a világ minden részérôl érkezô információkérésektôl.

A veronicaval szinte mindent lehet keresni. Olyan múzeumokra vagy kiváncsi, ahol a gyűjteményekbôl online kiállításokat készítenek? Próbálj rákeresni a "museum" szóra! Vagy egy példány kellene a Függetlenségi Nyilatkozatból? Próbáld a "declaration" szót!

A legtöbbször a keresés eredménye egy újabb menüt eredményez, amibôl választhatsz.

Mondjuk, hogy flambírozott cseresznyével szeretnéd elkápráztatni a pénteki vacsorára érkezô vendégeidet. Ha felhívod veronicát és beírod, hogy "flambe", akkor rövidesen kapsz egy menüt több flambírozási recepttel, köztük egy "dessert flambe" nevűt is. Ha ráviszed a kurzort erre a sorra és megnyomod az Entert, akkor kiderül, hogy ez pontosan a flambírozott cseresznye leírása. Ezután nyomd meg a "q" gombot a kilépéshez és a program megkérdezi, hogy el akarod-e menteni a saját könyvtáradba a szolgáltató gépeden, vagy inkább e-mailben küldöd el valahová.

Ahogy ebbôl is látszik, a veronica az archie alternatívájaként is használható, "aki" -- az Internet növekvô népszerűségének köszönhetôen -- úgy látszik, hogy egyre hosszabb ideig dolgozik egy keresésen.

Az archie és a veronica mellett most már van jughead is (már csak egy betty hiányzik). Ez hasonlóan működik, mint a veronica, de a keresés csak arra az adott gopherre vonatkozik, ahol a jughead található.

Ha vannak olyan gopher információforrások, amiket gyakran használsz, akkor íme néhány trükk arra, hogy közvetlenül is elérd ôket.

Az egyik, hogy a gophert hasonlóan használod, mint a telnet programot. Ha tudod egy bizonyos gopher Internet címét (ez gyakran ugyanaz, mint a telnet vagy az ftp cím), akkor közvetlenül is hozzá tudsz kapcsolódni, s nem kell átvergôdni a menükön. Mondjuk például, hogy az info.umd.edu címen levô gophert akarod használni. Ha a szolgáltató gépeden van működô gopher kezelôprogram, akkor írd be ezt a parancssornál:

és a kapcsolat létrejön.

De még ez is unalmas lehet, ha több gophert is használsz rendszeresen. Itt jön a "könyvjelzô" ("bookmark") funkció elônye. A gophernél lehetôség van rá, hogy csinálj magadnak egy listát a kedvenc gopher szolgáltatásaidról, vagy akár az adatbázis lekérdezésekrôl. Majd, ahelyett, hogy egyre mélyebbre ásnál a directory-k rendszerében, egyszerűen csak elôhívod a könyvjelzôk listáját és kiválasztod a kívánt szolgáltatást.

Ha egy könyvjelzôt akarsz elhelyezni a Gophervilág egy adott pontján, akkor elôször hívd elô a gophert, majd menj végig a menükön, amíg el nem érsz a keresett menühöz. Itt írj be egy nagy "A" betűt. A program javasol egy nevet ennek a könyvjelzô bejegyzésnek, amit megváltoztathatsz -- ha akarod -- a backspace billentyűvel és az új név beírásával. Amikor ezzel készen vagy, nyomd meg az Entert. Most már, ha a Gophervilágban bolyongsz és szeretnél átrepülni erre a bizonyos pontra, akkor csak írd be bármikor a "V" parancsot (ebben az esetben mindegy, hogy kis- vagy nagybetűvel). Erre elôjön egy lista a könyvjelzôidrôl. Menj rá arra, amit keresel és nyomd meg az Entert; a program rövidesen átkapcsol oda.

A nagy "A" parancs használata akkor is hasznos, ha egy bizonyos adatbázis- vagy veronica-keresést szeretnél eltárolni, amit gyakran használsz (például, ha híreket szoktál keresni egy bizonyos témáról és a szolgáltató gépeden van egy indexelt archívum a hírügynökségi jelentésekbôl).

A nagy "A" helyett a kis "a" betűt is beírhatod. Ez esetben az illetô menü aktuális sorához kerülsz vissza és nem az egész menü jön elô a könyvjelzô aktivizálásakor.

Ha késôbb törölni szeretnél egy könyvjelzôt, akkor nyomd meg a "V" gombot a gopherben, válaszd ki azt a tételt, amire nincs már szükséged, majd nyomd meg a "D" gombot.

Még egy ötlet:

Ha meg akarod tudni egy bizonyos gopher szolgáltatás címét, akkor üsd le a "=" gombot, miután rávitted a nyilat a menüben. Erre néhány sor jelenik meg, ezek nagy része számítógépül van, ami az emberek többségének nem sokat mond, de valahol ott lesz közte az illetô gép címe.


8.3 Gopher parancsok

a

A

d

q

Q

s

u

v

=

>

<


8.4 Néhány érdekes Gopher

Ma már százszámra vannak gopherek szerte a világon. az alábbiakban néhányat felsorolunk közülük. Amennyiben a gépeden van egy gopher "kliens" (kezelôprogram) telepítve, akkor közvetlenül is elérheted ôket a

parancs begépelésével. Nem találod a listában a téged érdeklô témát? Ne feledd, hogy a veronica segítségével bármilyen kategóriát vagy témakört meg tudsz keresni!

Állatok

Biológia

Csillagászat

Egészségügy

Építészet

Geológia

Idôjárás

Internet

Izrael

Japán

Kormányzati ügyek

Környezetvédelem

Mezôgazdaság

Művészet

Népszámlálás

Rokkantság

Rovartan

Sport

Számítástechnika

Történelem

Zene


8.5 A Wide-Area Information Server

Most már tudod, hogy több száz adatbázis és könyvtári katalógus van, amikben keresni lehet. De, ha jobban megnézed ôket, akkor rájössz, hogy szinte mindegyiknek saját, egyedi keresési módszere van. Ha több ilyet használsz, akkor ez elég kényelmetlen dolog lehet. A gopherek már valamennyire enyhítenek ezen a problémán.

A Wide-Area Information Server rendszerek további lehetôséget kínálnak a Hálózaton elrejtett információk betájolásában. A WAIS programnál a felhasználó csak egyetlen kezelôfelületet lát -- a program maga gondoskodik arról, hogy hogyan kell kikeresni az információkat a tucatnyi vagy esetleg több száz különbözô adatbázisból. Te csak megadsz egy szót a WAIS-nek és az végigböngészi a Hálózatot olyan anyagok után, amelyekben ezt megemlítik. Kapsz egy menüt a megtalált dokumentumokról úgy sorbarendezve, ahogy a WAIS szerint ezek a legjobban megfelelnek az általad keresett témának.

Akárcsak a Gopher programnál, a WAIS esetében is sok nyilvános Internet ellátónál meg lehet találni a szükséges "kliens" programot. Ha a te szolgáltató gépeden van ilyen WAIS kezelôprogram, akkor írd be, hogy

a parancssornál és nyomd meg az Entert (az "s" betű a "simple" szó rövidítése). Ha ez az egyszerű kliens nem állna rendelkezésre, akkor hívd fel a telnet paranccsal a bbs.oit.unc.edu gépet, amit a University of North Carolina üzemeltet. A "login:" kérdésre írd be: és nyomd meg az Entert. A rendszer megkér, hogy regisztráltasd magad és ezután kapsz egy sor "bulletint"; ezek különbözô szöveges állományok a rendszer működésérôl. Amikor végeztél velük, üsd le a "Q" billentyűt és egy újabb menü jelenik meg. Nyomd meg a 4-es gombot a "simple WAIS client" menüponthoz és valami ilyesmit fogsz látni:

---------------------------------------------------------------------------
 SWAIS             Source Selection      Sources: 23#
     Server         Source              Cost

 001:  [      archie.au] aarnet-resource-guide       Free
 002:  [  archive.orst.edu] aeronautics            Free
 003:  [nostromo.oes.orst.ed] agricultural-market-news      Free
 004:  [sun-wais.oit.unc.edu] alt-sys-sun            Free
 005:  [  archive.orst.edu] alt.drugs             Free
 006:  [  wais.oit.unc.edu] alt.gopher             Free
 007:  [sun-wais.oit.unc.edu] alt.sys.sun            Free
 008:  [  wais.oit.unc.edu] alt.wais              Free
 009:  [  archive.orst.edu] archie-orst.edu          Free
 010:  [      archie.au] archie.au-amiga-readmes      Free
 011:  [      archie.au] archie.au-ls-lRt          Free
 012:  [      archie.au] archie.au-mac-readmes       Free
 013:  [      archie.au] archie.au-pc-readmes        Free
 014:  [ pc2.pc.maricopa.edu] ascd-education           Free
 015:  [      archie.au] au-directory-of-servers      Free
 016:  [  cirm2.univ-mrs.fr] bib-cirm              Free
 017:  [ cmns-sun.think.com] bible               Free
 018:  [   zenon.inria.fr] bibs-zenon-inria-fr        Free

 Keywords:

 <space> selects, w for keywords, arrows move, <return> searches, q quits, ?
-----------------------------------------------------------------------------

Mindegyik sor egy-egy adatbázist jelent (az .au végzôdés némelyiknél arra utal, hogy az Ausztráliában van; az .fr jelű az utolsó sorban egy franciaországi adatbázis). És ez csak a lista elsô oldala! Ha egy nagy "K" betűt írsz be, akkor megjelenik a következô oldal (több oldal is van). A nagy "J" gomb egy oldalt visszafelé lapoz.

Az elsô dolog, amit tenned kell, hogy megmondod a WAIS programnak, mely adatbázisokban akarsz keresni. Egy adatbázis kijelöléséhez vidd rá a kurzort az illetô sorra (a fel és le nyílgombokkal), majd nyomd meg a szóköz billentyűt. A kiválasztott sor száma mellett egy csillag fog megjelenni. Ezt ismételd addig, amíg az összes olyan adatbázist kiválasztottad, amiben keresni szeretnél. Ezután üsd le a "W" betűt, mire a program megkérdezi, hogy milyen kulcsszavakat akarsz használni a kereséshez. Egy egész sor ilyen szót beírhatsz -- egy-egy szóközzel elválasztva ôket, s nem vesszôvel!

Nyomd meg az Entert és a keresés elindul.

Tegyük fel, hogy te rajongsz a búzáért. Ezért kiválasztod az "agricultural-market-news" adatbázist, hogy megtudd a jelenlegi világpiaci árát. De arra is kiváncsi vagy, hogy milyen vallási vonatkozásai vannak, így bejelölöd a "Bible" és a "Book of Mormon" menüpontokat is. És mit lehet ebbôl a növénybôl csinálni? Válaszd ki a "recipes" és a "usenet-cookbook" gyűjteményeket is! Volt mostanában valamilyen legfelsôbb bírósági határozat, amiben ez a gabona szerepelt? Jelöld be a "supreme-court" adatbázist is! Vannak szinonimák a "búza" szóra? Próbáld ki a "roget-thesaurus" és az egyszerű "thesaurus" menüpontot!

Most üsd le a "w" gombot, és írd be, hogy "wheat". Nyomd meg az Entert és a WAIS program nekilát a keresésnek. Miközben keres, közli veled, hogy van-e olyan adatbázis, ami éppen nem érhetô el, s ha igen, akkor várhatóan mikor lesz ismét használható. Kb. egy perc múlva a program kiírja, hogy hány találat volt. Ezután kapsz egy menüt, ami valahogy így fog kinézni:

---------------------------------------------------------------------------
 Keywords:

  # Score Source       Title               Lines

 001: [1000] (roget-thesaurus) #465. [results of comparison. 1] Di 19
 002: [1000] (roget-thesaurus) #609. Choice. -- N. choice, option; 36
 003: [1000] (roget-thesaurus) #465. [results of comparison. 1] Di 19
 004: [1000] (roget-thesaurus) #609. Choice. -- N. choice, option; 36
 005: [1000] (recipes)     aem@mthvax Re: MONTHLY: Rec.Food.Recipes
 006: [1000] ( Book_of_Mormon) Mosiah 9:96
 007: [1000] ( Book_of_Mormon) 3 Nephi 18:185
 008: [1000] (agricultural-ma) Re:  JO GR115, WEEKLY GRAIN82
 009: [ 822] (agricultural-ma) Re:  WA CB351 PROSPECTIVE PLANTINGS 552
 010: [ 800] (    recipes) kms@apss.a Re: REQUEST: Wheat-free,  35
 011: [ 750] (agricultural-ma) Re:  WA CB101 CROP PRODUCTION258
 012: [ 643] (agricultural-ma) Re:  SJ GR850 DAILY NAT GRN SUM72
 013: [ 400] (    recipes) pat@jaamer Re: VEGAN: Honey Granola63
 014: [ 400] (    recipes) jrtrint@pa Re: OVO-LACTO: Sourdough/ 142

---------------------------------------------------------------------------

Mindegyik sor egy szócikket vagy szövegrészletet jelent, amely tartalmazza a "wheat" vagy valamely hasonló szót. Vidd rá a kurzort (a fel és le gombbal) arra, amelyiket látni szeretnéd, nyomd meg az Entert, s a dokumentum megjelenik a képernyôdön. A "Score" oszlopban a WAIS megkísérli jelezni, hogy mennyire közelinek ítéli meg az illetô dokumentumot a keresett témádhoz. Nem úgy néz ki, hogy a Legfelsôbb Bíróság sokat foglalkozott volna ezzel a növénnyel mostanában!

Gondold csak meg, hogy mennyi idôbe került volna egyenként belépni ezekbe az adatbázisokba és még ezt a viszonylag egyszerű keresést is lebonyolítani bennük.


8.6 Amikor valami elromlik

Ahogy az Internet egyre népszerűbb lesz, az információforrásaira mind nagyobb terhelés nehezedik. Ha napközben próbálod használni a gophert -- legalábbis az USA keleti partjának idôszámítása szerint --, akkor idônként észrevehetôen sokáig tart egyes menük megjelenése vagy egyes keresések végrehajtása. Idônként még egy üzenet is megjelenhet, ami arról tudósít, hogy túl sok ember van rákapcsolódva arra a rendszerre, melyet éppen használni próbáltál, ezért nem léphetsz már be. Ilyenkor az egyetlen lehetôség, hogy megpróbálod újra kb. 20 perccel késôbb, vagy akár még tovább is vársz, amikor a terhelés már valószínűleg kisebb. Ha ez a probléma a veronica keresésnél lépne fel, próbálj egy másik veronica szolgáltatót használni.

Amikor letöltesz egy állományt a gopherrel, a program idônként valami nevetségesen hosszú nevet javasol az elmentendô file számára (ez megint a rendszergazda barátainknak köszönhetô, akik 128 karakteres neveket adnak csak ezért, mert a Unix megengedi a használatukat). Egyes MS-DOS kommunikációs programoknál, ha ez a név hosszabb, mint egy sor, akkor nem tudod az egészet visszatörölni, hogy egy egyszerűbb nevet adj meg helyette. Ilyenkor azért próbálj annyit letörölni a Backspace gombbal, amennyit lehet és amikor elkezded letölteni a saját számítógépedre, emlékezz rá, hogy a file nevét a program levágja a te oldaladon, mert az MS-DOS korlátozza az állománynevek hosszát. A rosszabbik eset, amikor a géped egyszerűen visszautasítja az egészet. Mit lehet ilyenkor tenni? Ahelyett, hogy elmentenéd az alkönyvtáradba, inkább add fel magadnak postán. Mire kilépsz a gopherbôl, már ott is kell lennie az e-mail postafiókodban. Ezután a levelezôprogram megfelelô parancsával mentsd el a "home" alkönyvtáradba -- ilyenkor már bármilyen néven el tudod tenni. S most már letölthetô a saját számítógépedre.


8.7 SZT

David Riggins egy nyilvántartást tart fenn a gopherekrôl típus és téma szerint. A legfrissebb listát az ftp.einet.net ftp archívumban találod a pub nevű directory-ban. Egy "gopher-jewels.txt" nevű file-t keress. A másik lehetôség, hogy feliratkozol a levelezô listára, ami automatikusan elküldi a legfrissebb változatot az e-mail postafiókodba. Küldj egy levelet a gopherjewelslist-request@tpis.cactus.org címre (igen, az elsô rész egyetlen szó). A "subject:" sort hagyd üresen és a levélbe csak ennyit írj: SUBSCRIBE.

Blake Gumprecht egy listát szokott összeállítani a kormányzati üzemeltetésű vagy témájú gopher és telnet szolgáltatásokról. Ezt háromhetenként elküldi a news.answers és a soc.answers newsgroupoknak a Useneten. Letölthetô egyébként anonymous ftp-vel is az rtfm.mit.edu géprôl, a /pub/usenet/news.answers/us-govt-net-pointers útvonalon át.

A University of Michigan's School of Information and Library Studies hallgatói nemrég külön-külön listákat állítottak össze 11 speciális témában az Internet információforrásokról, a repüléstôl a színházig. Ezek a gopher.lib.umich.edu címen érhetôk el a gopherrel a "What's New and Featured Resources" menü alatt.

A comp.infosystems.gopher és a comp.infosystems.wais Usenet hírcsoportok azok a helyek, ahová érdemes technikai kérdésekben fordulni a Gopher és a WAIS programokkal kapcsolatban.