SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

ÁCS : Mészáros Lázár (előhang)

 

„Hadügyérünk nem valami marcziális, mord kinézésű, s gőgös affektálás által magát nevetségessé tevő, kozákos főtiszt, hanem valódi humánus férfiú, eleven eszű kedélyes ember, a szó legnemesebb értelmében hazafi vagy polgárkatona. Ilyen hadügyér kellett nekünk” – állapította meg a tárcáját elfoglaló Mészáros Lázár hadügyminiszterről a Nemzetőr 1848. május 27-i száma. Ezt a találó jellemrajzot megerősítette a neves kortárs történetíró, Horváth Mihály (1809–1878) csanádi püspök, 1849-ben a Szemere-kormány vallás- és közoktatási minisztere, aki Genfben, 1865-ben megjelent Magyarország függetlenségi harczának története 1848 és 1849-ben című klasszikus művében úgy ábrázolta történelmünk első honvédelmi miniszterét, Mészáros Lázár honvéd altábornagyot, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagját, mint „szabadelvű” katonát, hogy „mindenből kitűnő buzgó hazafias érzelmei, jellemének ritka becsületessége, tisztasága s egyenessége, a társas életben tanúsított kedélyessége, és a gyakran kedvderítő humor, mellyel nyilvános szónoklatát fűszerezte, mindenek felett pedig a németes szellemű hadseregben töltött harminczöt évi szolgálatának dacára teljesen megőrzött magyar zamatú egyénisége által nagy mértékben kiérdemelte a közbecsülést és közkedvességet. Ellene soha, még akkor sem támadt ellenszenv, midőn később a hadsereg vezérletét alkalmilag többször átvévén, abban a szerencse kedvezésének nem örvendhetett.”

Első hadügyminiszterünk életútja azt bizonyítja, hogy magatartását és tetteit mindig a hazaszeretet, a nemzet függetlenségének és a polgári átalakulásnak szolgálata irányította. Haladó liberális eszméi mellett egész életében, válságos időkben is kitartott. Mészáros Lázár olyan kiemelkedő tudós katonánk volt, aki karddal és tollal írta be nevét történelmünkbe. Ennek ellenére az alapkutatások hiánya és a szubjektív megközelítési módok miatt az elmúlt időszakban megjelent számos munkában vitatható – lebecsülő vagy túlértékelő – történeti arcképét festették meg. Örvendetes azonban, hogy megkezdődött személyiségének reálisabb értékelése, a torzítások és pontatlanságok ködének eloszlatása.

Történelmünk első felelős magyar kormánya hadügyminiszterének élete egyre világosabban bontakozik ki előttünk. Sajnos még nem rendelkezünk forrásokon alapuló, korszerű és tudományos igénnyel megírt Mészáros biográfiával. Ezért ez az igen vázlatos életrajz is csak arra tesz kísérletet, hogy az eddigi kutatások és feldolgozások eredményeit hasznosítva objektívan mutassa be életét és tevékenységét.

Katalógus Ács Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849