Elméleti művek – könyvek

REGAN : Nagy katonai baklövések (ajánló)

 

A mögöttünk lévő századok és évezredek hadtörténelme nem csupán a hősiesség, a győzelmek és a dicsőség históriája: legalább ugyanolyan mértékben szól a katasztrófákról, a különféle baklövésekről és rossz döntésekről, valamint a katonai vezetők inkompetenciájáról is. A banbannockburni csatától a Disznó-öböl elhíresült tragédiájáig, az amritszári tömegmészárlástól a Falkland-szigetekért folytatott háborúig, a hadviselés történetét a leghihetetlenebb mértéket elérő ostobaságok és a legkülönösebb tévedések emlékei tarkítják. Egyesek ezek közül csupán mulatságos, vagy megdöbbentő, sőt néha – az esélyeket és a kilátásokat megcáfolva – győzedelmes véget értek, a legtöbb eset azonban többnyire sajnos tragédiával végződött.

Némi ízelítő a baklövések sorából:

– A katasztrofális 1625-ös cádizi hadjárat, melynek során az üres gyomorra, benyakalt vörösbortól berúgott angol katonák dalolva meneteltek bele egy sós mocsárba.
– A francia csapatok ragaszkodása a minden más uniformisnál tökéletesebb célpontot nyújtó vörös pantallójukhoz.
– Burnside tábornok hírhedtté vált „sárba menetelése”, amelyben ágyúk süllyedtek el nyomtalanul, és állatok pusztultak el tömegével a dagonyában, napi egy mérföldre korlátozva az előrehaladás sebességét.
– Tyler hadnagy utolsó szavai – „Hát, ne törődj velük!” – , melyek akkor hangzottak el, amikor megmagyarázhatatlan jeleket vett észre a Pearl Harbor melletti radarállomás képernyőjén.

Geoffrey Regan, ebben a munkájában történelmileg hiteles, ugyanakkor szórakoztató és olvasmányos összefoglalását nyújtja az elmúlt kétezer év kisebb és nagyobb katonai melléfogásainak.

 

Katalógus Regan Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza Könyvek Vissza Elméleti művek – könyvek