Hadtörténeti Gyűjtemény / Military Collection


In English Information in English

A Hadtörténeti Gyűjtemény „gerincét” az a kb. 1300 angol nyelvű kötet képezi, amely egy München közelében állomásozó amerikai katonai alakulat tulajdonában volt. Az egységet 1992-ben leszerelték, könyvtára pedig Király Béla akkori parlamenti képviselő közvetítése nyomán Magyarországra került.

Az anyag rendszerezése 1993 végén kezdődött el.

A Hadtörténeti Gyűjtemény 1993 és 2004 között az ekkor a Dugonics tér 13. szám alatti épületben székelő Egyetemi Könyvtár első emeletén, az ún sarki olvasóteremben kapott helyet. 2004. október 30-án a régi helyén Könyvtárunk végleg bezárt. (Itt látható az ezen jeles napon készült felvétel a Hadtörténeti Gyűjteményről.)

A költözés után a gyűjtemény a Tanulmányi és Információs Központ épületében 2004. december 13-án megnyílt Egyetemi Könyvtár 2. emeleti olvasótermében (Történettudományi szakolvasói tér) kapott helyet.

A gyűjtemény folyamatosan bővül: egyrészt új beszerzéseinkkel, másrészt beállításra kerülnek olyan korábban vásárolt művek, amelyek témájukban beleillenek a kollekcióba.

A Hadtörténeti Gyűjtemény valamennyi könyve visszakareshető számítógépen, a rendszer jelzi, hogy a könyv hol található (olvasói tér vagy raktár), helyben használható-e avagy kölcsönözhető, és természetesen feltünteti a kikölcsönzött művek határidejét is.

A gyűjtemény honlapján kettős céllal kívánunk információt közölni. Egyrészt tanulmányozható a kollekció szakrendje, s ezen belül igyekszünk a lehető legtöbb művet bemutatni, borítófedelükkel / címlapjukkal, tartalomjegyzékükkel egyetemben. Másrészt egy ún. virtuális kiállítás formájában megpróbálunk minél több, elsősorban saját könyveinkben rejlő információt megosztani a weblapot felkeresőkkel.

A Hadtörténeti Gyűjtemény használati rendje

A gyűjtemény könyvei a műveken elhelyezett zöld színű címkék jelzetei alapján azonosíthatók. A jelzet első része a témakörre utal (lásd: szakrend), az ezt követő ún. Cutter-jelzet (betű és szám) jelzi a témán belüli betűrendi sorrendet. A könyvtár honlapján a Gyorslinkek közül a Szakolvasótermi jelzetek-re kattintva ki kell választani a 2. em. Könyvek lehetőséget, és így megnézhető, hogy az egyes témakörök mely polcokon kezdődnek. (Másik lehetőség: a honlapon a Főmenü-ből kiindulva az Olvasói terek almenü megnyitása, ott a Szakolvasók kiválasztása, majd a 2. em. Könyvek kijelölése.)

A gyűjtemény zöme korlátozottan kölcsönözhető illetve helyben használható, a többes példányok kölcsönözhetők, ezek egy része szabadpolcos, másik fele raktári anyag.

A nem, vagy csak korlátozottan kölcsönözhető műveket a zöld címkén egy plusz szimbólum, illetve a zöld mellett piros címke is jelöli. Ha a zöld címkén „Stoptábla” van, a könyv csak helyben használható. Ha a zöld címkén „holdacska” szerepel, a piros címkén pedig „RÖVID” felirat olvasható – a művek többsége ebbe a kategóriába illik –, a könyv csak az ún. éjszakai kölcsönzés keretein belül kölcsönözhető. (Ennek módjáról lásd a Kölcsönzési szabályzat 7. pontját!)

A csak zöld címkével ellátott művek a Szabályzat szerint a „korlátozás alá nem eső” kategóriába tartoznak. Jó tudni, hogy több műből vannak raktári példányok is, ezek nagyon kevés kivételtől eltekintve szintén kölcsönözhetők.

 

A Hadtörténeti Gyűjteménnyel kapcsolatban információ ill. felvilágosítás kérhető:

Aranyi Zoltán
SZTE Klebelsberg Könyvtár
6722 Szeged, Ady tér 10.
Tel.: 546-624
E-mail: aranyi (at) ek.szte.hu


Nyitólap