Atombomba

(US)

TECHNIKAI ADATOK

A Manhattan-program keretében kétféle bombát gyártottak, ezek technikai jellemzőik mellett működésükben is eltértek.

Little Boy típus (urániumbomba)

Átmérő: 0,71 m Hossz: 3,05 m Súly: 4037 kg Robbanás ereje: 15-16 kilotonna

Fat Man típus (plutóniumbomba)

Átmérő: 1,53 m Hossz: 3,25 m Súly: 4672 kg Robbanás ereje: 21-22 kilotonna

TÖRTÉNETE

Az elképesztő erejű tömegpusztító fegyver históriája igen ellentmondásos, hiszen a létrehozását eredményező kutatássorozatban sok-sok kiváló tudós (pl. Fermi, Bohr, Oppenheimer, Szilárd, Wigner, Teller stb.) vett részt, és ők olyan jelentős eredményekkel gazdagították a tudományt, melyek előnyei tagadhatatlanok. Ugyanakkor az emberiség képessé vált arra, hogy elpusztítsa önmagát.
Az atombomba katonai története is számos kérdőjelet vet fel. A Groves tábornok által vezetett Manhattan-program erőltetett menetben haladt, hogy megelőzhessék a németeket. A nyugati fronton az „Alsos” fedőnevű hírszerző-akció keretében dolgozó tisztek sokszor az első vonalban harcoló katonákkal haladtak, hogy mindent azonnal megtudhassanak a német kutatások állásáról. Sokak szerint a németek még évekig nem tudtak volna atomfegyvert gyártani, mások úgy vélik, tudósaik nem is akartak eredményeket felmutatni... A Manhattan-program az európai háború lezárását követően is gőzerővel haladt, azzal az indokkal, hogy amennyiben Japán ellen bevetik ezt a fegyvert, amerikai katonák ezereinek életét fogja megmenteni. Ám mire a bombázásokra sor került, a japánok már a megadás gondolatával foglalkoztak.
Az első atomrobbantásra 1945. július 16-án került sor Los Alamos mellett. Röviddel ezután az „éles” bevetések következtek. Augusztus 6-án Hiroshima városára dobták le az Enola Gay nevű B-29-es bombázó által szállított Little Boy típusú bombát. Kb. 90-120 ezer ember halt meg rettenetes körülmények között, és sokan szenvedtek borzalmas sebesüléseket. A leukémia, a sugárzás okozta láthatatlan kór a mai napig szedi áldozatait. Az atombomba történetének legvitatottab fejezete, hogy mindezek után szükség volt-e a második támadásra. Augusztus 9-én Nagasaki volt a célpont, ennél az akciónál a Fat Man típusú bombát vetették be. 39 ezer ember halt meg azonnal, ez a szám a későbbi halálozások miatt kb. 60 ezerre nőtt.

Könyvek:
Ábel : Az atombomba története
The atomic bomb
Groves : Az atombomba születése
Huie : The Hiroshima pilot
Ovcinnikov : Az A-bomba sztorija
Pash : The Alsos mission
Rhodes : Az atombomba története
Rose : Heisenberg and the Nazi atomic bomb project
Trumbull : Nine who survived Hiroshima and Nagasaki


Vissza Hadtörténeti Gyûjtemény Vissza Második világháború Vissza Haditechnika Vissza Különleges fegyverek