Becz Jenő: Építészeti kritika /=Művészet 1937. 2.évf. 13.sz./

Tervező számára mindig öröm, ha színházat, kávéházat, vagy egyéb vendégforgalmat szolgáló helyiséget építhet. Üdülés az ilyen téma, viszonyítva a sematikus bérházak alaprajzi szerkesztéséhez. Lokáltermek, színházak vagy hasonló helyiségek tervezésénél a játékos alaprajzi feladatok mellett szóhoz jut mindig az enteriőr-művészet is, ahol nincs korlát a képzelet előtt.
Új filmszínház épült Budapesten Hofstatter Béla és Dományi Ferenc tervezésében. A színházépület aránylag széles homlokzati fronton épülhetett, széles bejárattal, kihasználva a két háztelek teljes alapterületét. Ha van hely az építéshez, van lendület a tervben. A lendület ez esetben megmutatkozik a színház arányaiban, az ötszáz férőhelynél, a tágas, igen kénylemes ülőhelyeknél és a technikai kivitelnél. Kevés oszlop, nagyvonalú áthidalások, ajtók helyett függöny, szobafestés helyett fatapéta, tompa fényhatások és rejtett világítás. A színház előcsarnoka világosabb színű, a terem falai rozsdavörös árnyalatúak.
Határozottan dícsérnivaló a nézőtér kijáratainak kettős függönyelzárása, ami valószínűleg elősegíti a visszhangmentes hanghatás képződését. Ugyanezen okokból lehet hasznos a mennyezet heraklit burkolata is.
Az aquvárium, úgylátszik, elengedhetetlen tényezője a modern antrénak. Az előcsarnokban elhelyezett kombinált aquváriumok, minden szemetgyönyörködtető hatásuk mellett is, a túlzott ötlethalmozás benyomását keltik.
A rejtett világítás a falak mentén, gyakori alkalmazás dacára is, új, modern is marad. Ezt az attrakciót elcsépelni nem lehet, hatása sohasem unalmas, mindig látványos.
Összegezve: nagyon kívánatos volna, ha a szűk normáltraktusokba szorított apró és levegőtlen filmszínház-helyiségek eltűnnének, és helyettük - még az olcsóbb kategóriában is! - gondos tervezői előkészítés után, hasonló kifogástalan építmények létesülnének.

vissza