Walder Gyula
1884-1944

Szombathelyi építészcsaládból származott. A barokk stílust először Ausztriában, a háború alatt Pozsonyban végzett felmérései, majd később egri műemlékhelyreállítási munkái során szerette meg. Anyira benne élt ebben a stílusban, hogy nemcsak alkalmazta formarendjét, hanem valóban új formákat, díszíréseket talált ki. Egyéni neobarokk stílusát némi malíciával "Walder-féle iparbarokknak" nevezték el, utalva részben rengeteg megbízására, részben pedig a takarékosság miatt műkőből sorozatban előre gyártott épületdíszeire.
Sok köz- és magánépületet épített Szombathelyen, Egerben, Gyöngyösön, Balassagyarmaton és Miskolcon. Legjelentősebb fővárosi épületegyüttesét a ciszterci rend számára tervezte 1926-ban. A tervekből csak a gimnázium (1927-29) és a kéttornyú templom (1936-38) valósult meg, magát a rendházat nem építették fel.
A harmincas években a tervezett Madách Imre sugárút indulópontjánál fekvő budapesti Madách tér megkomponálásában (1937) vett részt. Az épületegyüttes kialakítása az ő nevéhez fűződik, de az egyes épületszakaszokon különféle megbízók feladatai alapján más építészek is dolgoztak. Itt már olyan épület- és homlokzatkompozíció érvényesült, melynek csak részletei barokk stílusúak.


vissza