Vágó Pál


Reizner és műve  |  1. kötet  |  2. kötet  |  3. kötet  |  4. kötet  |  keresés

 

386

CCVII. 5.

1728. junius hó. Nagy Anna, Gilicso Jánosné vallomásai.

Fassio Kökényiana.

Egy rongyos koldus, juhai vannak; Tóth Iván vagy Mihály. Tóth asszony téglaházaknál. Rohonkáné, Malmos Kata, Csíszárné, Zsírosné menyecske, Rósa Daniné, szintén úgy tud rontani és maga Rósa Dániel a kapitány. Horváth aki megholt, az fia Mihály hadnagy, Szandáné legrégibb, ő tőle tanulta Kökényné is. Rácz Kata, Szántó Andor tud babonaságot, de nem jár velük. Dohár Kata, Monos maga zászlótartó. Csupa hús Panna, Szathmáriné, babonás; Fábián Petiné nem régen tanulta. Egy görbe koldús feleségestül, Körmöcziné tehenek zsírja szedő; Vörös Ferencz hadnagy. Köre Ilona, más volt lajdinant azelőtt, de már letették róla. Borbola Ferencz, Katona Mihály csak füveket szokott szedni, de nem látta közöttük. Egy kis török asszony varázsló, szintén olyan ördög; kis kapu mellett lakik Tisza felé. Dugonyáné Palánkban. Rósa Geczi, aki megholt. Eötvös Jakabné nem az.

1o Vallja, hogy Kotogány Ferencz fiát, aki az czigány házban lakik, nemrégen azért, hogy bábának nem hítták, gólyafészekben megfürösztötte és megrontotta s meg is holt utánna az gyermek.

2o Makón ismét az gyermeket akaratjábúl földre vetette és megholt.

3o Mondja, hogy Rósa Dániel szintén olyan ördög, mint ő. Felsővárosiak más compániában vannak és nem szabad egyik compánia-bélinek más közé menni. Az alsóvárosi compániában Rósa Dániel a kapitány.

Csamangó fiát Köröle vesztette meg és haragudott is reája, hogy felfogta gyógyítani.

Az száját úgy megkötötték, hogy nem is szólhatott tegnap, mikor föröszteni vitték.

Lantos János felesége az Katona Örzse vesztette meg, azután gyógyítani akarta Kerelával, jobban elrontották.

Nagy Bali hasonlóképen el tudja venni mindennemű marha s barom hasznát, de nem járt velük. Szintén úgy tud rontani, ha csak más seregében nem jár.

Rósa Dániel pedig Kökénynének adott harmincz frtot, hogy meg ne mondja és ne valljon reája, amint meg is adta néki és az rabságbúl ki is rántotta és mondotta azt is Rósa, hogy: rosz ördög vagy te, mert te reád minden ember kiált. És volt egy bika nevű lova és Reszkénél kifáradott viradtáig visszament házához és mindjárt más fekete ló termett. Martonyosra akartak menni és Martonyoson ismét Vaskapunál ettek vacsorát. Rósáné mérte az pohárt is reájok. Ennek vagyon két esztendeje, az fatens csak azúta jár velük, mióta ide sza-


387

kadott; annak előtte pedig Kőrös mellé járt. Az bikát elcserélte Kecskeméten szamárért, ugyan az fatens cserélte, azon járt éjszaka azután. Sokszor erővel is elhajtotta az fatenst Rózsa Dániel. Az felesége pedig mindenféle csontot összve szedett és az tövishez kötötte s aztat meg is fejte.

Mónosnak pedig egy vörös pudlija volt, azon járt.

Borbély Ágnes jött az fatenshez, hogy cselekedjen olyat az urának, hogy haljon meg.

Malmos Kata és Szandáné fenyegették az fatenst, hogy ne valljon, mert megfogják égetni.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 6.

1728. június hó. Nagy Anna, Gilicsó Jánosné azelőtt Kökényné vallomásai.

Fassio Kökényiana.

Vallja, hogy az második éjszaka be ment Rósa Dánielné; annyira elcsigázta s eltapodta és az mellére ült néki, nem hagyott szólani. És másnap viradóra oda ment Rósáné, az ablakon mondotta: óh szülöttem, Kökényném, mért valltál az uramra, mért haragudtál reám, - mivel sok jót tettem veled.

Katona Ferencz az fatenst tanította, hogy az szőlő fehér levelét, aki még kicsinyke, aztat megfőzzék; és valamint főt, úgy kell főni és romlani az ember lábának. Midőn az vízből felhúzták Szandánét, mondta, hogy bolond volna, maga kárára megégettetne; mert ha most megégettetne, olyan szükség lenne, hét mértföldre is el kell menni szénáért is.

Dorosmán Masirné is ördöngös.

Rohonkáné maga két gyermekén tanúlta az rontást és mind az kettő megholt. És az fatensnek mondotta, hogy: jó ördögnek tartod magad, de én jobb ördög vagyok.

Borboláné az maga szerszámát megmossa, azt adja a legénységnek innya, azért szeretik. Rohonkánétul hallotta a fatens.

Nem jár ki a német bábaasszony, de elég babonaságot tud.

Rósa Dániel még az katona üdőben is ördög volt Martonyoson, és még most is oda szoktak járni.

Vallja, hogy ő volt érette, elsőbb is Malmos Katáért, Rósa Dániel kapitány parancsolatjábúl és ő reája bízták volna az tanítását.

És hogy Malmos Kata is részes volt pogácsábul és borbul; és Kökényné mondotta az Malmos Katának, hogy addig meg nem esküdhet, míg az gyermekét meg nem rontja.

Kotogány házánál vagyon az zsírja egy korsóban, akivel szoktak kenyni s gyógyítani.

És az több zsírja más országban vagyon.


388

Borbola Kökényné képében Kántor Pál fiát vitte el lónak.

Mindenkor Rósa Dániel udvarában szoktak összegyűlni.

Most öt esztendőtül fogvást nem volt közöttük és helyette zászlótartó Horváth Miska.

Lantos Jánosnét, szőlő vessző levelét megfőzték, úgy rontották meg. A maga házánál főzte meg Kökényné és azt mondotta, hogy: ennek, ennek a lába, vagy más tagja úgy foljon. Katona Örzse rontotta meg, hogy égett bort nem adott, Babarczy Gergelynétül.

És ha csak az kezet reá teszi is, mindjárt megromlik az ember.

Mikor el akarnak menni, egészben az kapitány udvarában szoktak gyűlni és ott osztogatnak mindent.

Az dobos egy görbe koldús. És Katona Mihály legtöbbet rontott mindnyájánál.

Rósa Dániel nem veszt, de másoknak parancsol.

Hanem vagy négy esztendeig sem gyónt, az szentséget pedig kiköpte, mikor felvette az kezkenyőbe. Mert soha nem mehetett alá, miólta abban az életben vagyon és csak nyálasan eldörgölte. És egyet kezkenyőben tette és az Sánta Miska háza mikor megégett, - elveszett.

Tésla Andrást Zomboron, hogy kapálni nem ment, megrontotta és ismét meggyógyította. Megrontotta az kezét. Farkas Mátyás fiát rontotta meg Köröle, hogy Kökönyné leányát el nem vette.

És Kerela maga menyét megrontotta, hogy közikben nem állott.

Puskás András fiát is, vallja, hogy ő rontotta meg. Éjszaka ment reája, kezével rontotta ki még kitekerte és meg is holt. Csiszárné kérte reá.

Fazekas Ferencz molnárnét is, még az gyermeke meg nem lett volt, mikor Kökényné az varrótűt fölibe hajtotta és az útba ásta, azt akarta kötésnek cselekedni egy juhásznak, hogy az juhát kilenczet ellopta volt. Azonban nádért ment volt Fazekas Ferencz molnárné, azon esett az kötés s nem is segíthetett rajta. Ez nappal történt rajta, de éjjel ássa.

Farkas Mátyás fiát, hogy meg ne mondja Kökényné, hogy Kerela az menyét megvesztette, hogy körikben nem akart állani; azért rontotta meg Körela Farkas Mátyás fiát, hogy Kökényné leányát el nem vette.

Tésla András bátyjának az felesége Makón, ő tanította ördöngösségre. Maga kérte reája, mivel akkor még ott lakott. Csak az aprajára tanította.

Vallja, hogy valaki emberben kárt tett, senki le nem ül az útczában és az szentséget sem nyelheti el.

Valamikor el akarnak menni, az kapitány Rósa Dániel házában gyűlnek és ottan megkenik és csak mint az harmatot elhányják.


389

Valakire csak esik, csak el kell menni és olyan lészen, mint az toll szál és egy szempillantásban kétszer is azt szokták hányni az tisztek.

Makón pedig Kiss Ferenczné rontott, az fatens pedig gyógyított és az pénzt neki adta.

Az harmadik éjszaka valamint az sok légy, annyi boszorkány volt az házban megismerkedett, addig javaslotta néki, hogy álljon közikben, szolgáló formán légyen körülötte. Szintén úgy fele részt fog adni néki, noha mindenben ottan is megcsalta.

Mikor a harmatot és más föld zsírját elveszik, Rósa úrnál szokták megsütni és megenni és az útra vinni ezen kenyeret, pogácsát. De más igaz emberek vagy boszorkány cselédjének nem szoktak adni és nem élnek véle.

Rósa Dániel nem vallhat, ha csak meg nem füresztik.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 7.

1728. június hó. Hisen Borbála, Dancsó Jánosné önvallomásai.

A)

Hisen Borbála, Dancsó János felesége, annorum circiter 65. Nata in Árokszállás. 3 annis residet hic.

Benignum examen.

Vagyon-e szövetséged az ördöggel? Mi formában?

Vagyon szövetsége, az Dromo hitére esküdtek meg, hogy seregében lészen és az Istent és minden szenteket megtagadta és az imádságot visszamondotta mindenkor. Mikor gyónt, az szentséget kivette az szájábul és az egyház tövében az földbe ásta, mert nem is ment volna alá. Egyszer pedig az Krisztus testét kivette és az Vak Lajosné leánya - megholt volt - a szájába tette és felelevenedett. Csorba Rósa, Sánta Palkóné jelen volt, de nem tudták mit tött a szájába.

Az apáthi plébánustól Csomorkányi Imrétül hallotta, hogy ha halva lenne a gyermek, úgy cselekedjék. Még akkor nem volt e félében.

Sz. Antal napján, Szt. Dömötör oltárja háta megett az Tisza felé, a karó tövében egy papiroskában tette az földbe, de eddig is kisöprötték.

Mikor tötted az szövetséget?

Huszonhét esztendeje, de 3 esztendővel csak úgy járt velük.

Meddig?

Holtáig.

Írás szerint-e, vagy csak szóval?

Írás szerint . . . adtak néki. A zsírkantár és írás a szek-


390

rényben vagyon, az ura dobja pedig az urának nem tudja hol van. Ő tizedes volt, az ura dobos.

Minemű helyen?

Apáthiban esküdött bé.

Minemű szándékkal? Volt-e jelen valaki?

Balati Jánosné, Fekete Istvánné. Borsos Judit és Kerek Istvánné. Nénje élnek még. Lantos Panni generalisné. Elhitették, hogy jobb lészen néki az olyan élet. Gyapjas Panna, Ágoston Albert.

Kökényné is jelen volt. Hitették, hogy Törökországra bolháért adják az gabonát, halat, az gabonát Ráczországra. Amint el is adták az esőt Ráczországra. Az fatensnek egy krajczárja jutott, az urának egy peták; összvességgel 1 akó pénzen adták el, mivel mondották, hogy Szegeden gazdag emberek vannak, had vegyenek pénzen. Legtöbbet beszélt Rósa Dániel kapitány és Borbola Ferencz hadnagy, az felesége nem az.

Hol lett az szövetség és minemű jeled vagyon?

Apáthin. A billeg a szeméremtestén vagyon, oda nyomta az ördög. Az bal tenyerén volt az Dromónak valami fa, azt nyomta reája.

Mi vitt arra téged?

Az nénje, Kerek Istvánné tanította el, hogy mivel szegény, hogy él el és hogy mindjárt czifra ruhát csináltatnak neki.

Űzted-e az babonaságot?

Űzte. 1. Ujházi Ferencz fiát megrázta és megrontotta és fürdővel - kakas taréja, ezerjófű, dictamet fűvel - gyógyította meg.

2. Csaldi Gyurka leánykáját is megrázta volt és úgy vesztette volt meg. Azt is azzal - zsírral, melyet Rósa Dániel és Kökényné adott - gyógyította meg.

3. Bakó Ferencz leánykáját, azt is olyan formán rontotta meg, mert nem akarta adni a bába-pénzt.

NB. Megháld Jutkát is, mikor Borbola Ferencz palánki Mariula bábával, Rácz Kata forgószélben tánczolt, őket is felakarta vinni, osztán által ment Megháld Jutka, mindjárt estére leszedé a két gyermeket, mert az sugárjával megütötték.

4. Gyapjasné fiacskája újját is kificzamította, hogy czigánnyal bort ivott, az fatensnek nem adtak innya, ismét meggyógyította.

5. Szutyor Pannika leánya lábát megfordította és ismét meggyógyította kakas taréja fűvel, - a temetőn nől.

6. Panó Éva leánykáját is, hogy adós volt s nem akart neki fizetni bábaságért, az vállábul kificzamította volt és meggyógyította.


391

7. 8. Apátin is kettőt rontott meg, de meggyógyította.

Profósznét Dugonyáné rontotta meg és Kiss Gyogyettóné palánkban és hogy az fatens gyógyította, egykor elővették őtet, egész az Strausz előtt való korcsmáig űzték, hogy magát a gyógyításba avatta; aminthogy megvallotta az fatens is, azért másnap 10 óra tájban meg is gyötrötték Dugonyáné és . . . . . gyógyítani. És ha szentölt vízzel nem érték volna, talán meg is fojtották volna. Az ajtó hasadékján mentek bé.

Masa Geczinét is Kökénynével az fatens nappal elejtették az küszöbön által és az nehéz nyavala elütötte hétszer egy nap és ökörfarkú fűnek az virágját megtörték és megcsavarták szájába a levét és elhagyta. Kígyó harapástul is jó a fű. Ez eset ennek előtte 4 héttel történt, mert meghintették küszöb előtt porral, melyet forgószélbül felvett és ilyen szókat mondván: én is Luczifer hírivel bémegyek és Masa Geczinét meg fogom rontani, - amint rajta is történt.

NB. Szandáné az Miklós mester feleségét is, a mádráját az ölibe húzta, az inait összve húzta, hogy a fejelés csizmát úgy amint kívánta, bábaságáért, aztat a fatens meggyógyította, söprővel és lóganéjjal, málvával, megtörvén, megkente az inait, söprőföldben megfőzte és benne megfürösztötte és azután lóganéját vajba tette és a mádráját vele felkötötte.

Kitül tanultad az boszorkányságot és miképen jutottál arra, másokat tanítottál-e arra?

Mindszenten nénjétül, Kerék Péternétül, Borsos Judittul. A szegénység vitte arra, elhitették.

Paczakosnét tanította, Ujházi Katát, de megcsalta, vallja, nem volt még velük, aztat csak füvekre tanítja, miképen rontson, veszejtsen és gyógyítson. Soknét is tanította, miképen vegye el a tehén hasznát.

Miképen jövendöltél kristálból, üvegbül, tükörbül az embereknek kár nélkül?

Babonás áldásokkal éltél-e?

Vak Horváth Istvánnét a temetőbe temették, jég van a szájában, a szemfedelét maga eszi, még nem egészen, ha megeheti, nagy szükség lészen.

Sz. Iván nap előtt voltak Szabadkán, mintegy 600-an. Arrúl tractáltak, hogy mivel már az 7 esztendő eltelt, ameddig eladták volt az termékenységét Szegednek, azt visszavehessék, amint az fatens urával együtt 4 márjást fizetett Rósa Dániel kapitánynak, az megint az vice generálisnak Szabadkán Szabó Istvánnak, de az onnét az generális nem hagyta az esőt elhozni Szabadkárul. Azért adott a fatens és a többi, mert el költ vendégségre.


392

Ahol tánczolnak, sehol fű nem nől, hanem csak vörös gomba, azzal is élnek.

Kökényné nagyobbik leánya is ördög. Sánta Miska Ujházi Katánál lakik. Berénybül, Sámbokrul elszökött, mivel Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, nappal a szűzleánynak Berényben gyermeket csinált. Sámbokon is hasonlóképpen. Azt is mondotta, hogy a Sánta Ferkónéhoz és Lajosnéhoz az kisújját hozzáteszi, mindjárt teherbe esik tőle. Principalis ördög. Sokné most tanulja, Ujháziné is most tanulja, nem ronthatnak még. Marinka palánkban Borbély Istvánnál lakik, igen fő ördög, palánkban igen görbe asszony, feketében jár, özvegy asszony, palánkban Dugonyáné, közgyógyítóné, Rácz Kata urastul és felsővároson Tót bábaasszony, Vörösné megtudja mondani, de Vörösné nem az. Martonosiné Farkas fiával együtt tanította, Gellértné leánya Farkasné, nagy fehér lovon jár, a napátul tanulta és az meg az urát Farkast. Bogadussáné a Sánta szolgáján járt. Sántha Miska sípos, Rósa Dániel az kapitány és fenyegette az fatenst, hogy megtapodja őtet, miért vallja ki . . . . . Nagy Bali . . . . . István. Mindszenten Ágoston Albert, Tápén Tisza szélén özvegyasszony, Madarászékon felül lakik, Kecskésnének hívják, az vejével lakik, Bozóki szolgáját rontotta meg.

Kálmánné is az, Kökényné leánya Tápén is az, Vajda Mihály sánta koldus is az.

Számtalanszor bagzott és közösködött az ördöggel, valamikor akarta és az ura mással nem egyszersmind, hanem hol egyik, hol másik, hol álva, hol fekve, senki sem irigyli a másiknak, szintúgy szerelmeskednek, mint az világiak.

B)

Barbara Hesen fassionis continuatio.

Mikor béesküdtették Sárhegyen Gyöngyösön, jelen volt Almási János generalis, aki megholt és testestül elvitték az ördögök, Dévaj Pál kapitány voltak. A két bak ott volt azon az hegyen, mint 200-an voltak a boszorkányok, a két bakot tánczolással 4-szer megkerülték, hátul tartották az szőrit a baknak és minden forduláskor megcsókolták a hátulját és mondotta, te légy a mi urunk, azután ismét emberré vált a bak. Azután béesküdvén tánczoltak s vígadtak a boszorkányok, hogy nyertesek voltak. És Gyöngyösrül Sz. Gellérd hegyére jártak.

Szt. György napkor Martonyoson voltak, ottan tartották az generalis gyűlést és halakat légyért (eladták) az esőt is egy akó pénzen eladták és akkor visszafizették. Volt nagy vita közöttük, mert az szabadkai Szabó János generalis Rósa Daninénak és Kökénynének egy fegyvert adott volt, hogyha eső akar lenni


393

Szegeden, avval hajtsák el. De Rósa Dániel és Borbola nem engedtek és most Forghó halmon egészlen visszafizették a kölcsönt.

A szabadkai generalis Szabó István az harmatot az gabonárul Szt. György napján korsókban . . . . . és abbúl . . . viteti és úgy adta volt el az termékenységet ennek előtte 7 esztendővel, de már visszaváltották Szt. Iván napján, de Szt. György napján végeztek felőle.

Szőke hátú fű sárga virága vagyon, tó fenekén terem, megforrázzák fekete nadály fűvel, megtörik és édes tejben megfőzik és összekötik, az . . . . . reá teszik.

Romlott gyermekeknek tisztes fű, csörgő fű, - csörög mikor lekaszálják - megfürösztik benne és fejét megpárolják.

Esküt tettek ilyen formán, hogy: Atya, de nem atya; Fiú, de nem fiú; Atya, de nem atya; Isten (téged úgy segéljen) de nem Isten; megtagadod az Istent, teljes szent Háromságot, Boldogságos Szűzet, Angyalokat, Martyrokat.

Azután bakot kerülnek.

Azután isznak generalisért, Jupiterért, Dromóért.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 8.

1728. június hó. Kovács Pál koldúsbíró boszorkánykodási ügyében önkénytes- és kényszervallomásai.

Kovács Pál, annorum 67, ex Péter-Vásár, in I. cottu Hevesiensi adjacente.

Interrog. Responsor.

Vagyon-e szövetséged az ördögökkel?

Vagyon, megtagadván az Istent és szenteket. Az keresztségnek ellene mondott.

Mi formában és mi módon?

Tajnainé esküdtette ; egy fekete bikához esküdtették. Háromszor kerülte meg az szarvát, az égfelé háromszor felsimította és az kezét 3-szor felhúzta rajta, és mondotta: hogy ha ti eztet tisztelitek, én is ezt tisztelem. Háromszor mondotta, az farkát is 3-szor húzta meg és mondották, hogy az töröktül jó nyereséget hoznak. Az miatyánkot vissza kellett ottan mondani néki. Az homlokát és farkát mindnyájan megcsókolták, annyira, hogy meg is hódosodott beléje. Azután emberré változott, 3-szor vétkezett az gonoszszal. Az is sánta volt.

Mikor tetted azon szövetséget?

11 esztendeje, hogy velük járt. De Nagyboldogasszony napján lészen esztendeje, hogy béesküdött.

Meddig?


394

Holtáig esküdtették, de hogy látta azon gonoszságot, istentelenséget, ki akart térni, azért jelentette meg az ns. tanácsnak.

Írás szerint-e, vagy csak szóval?

Szóval, de fogadták, hogy czédulát is adnak, de nem adtak. Akinek czédulája vagyon, erős az közöttük. Tajnainé, Brunczlik szintén úgy kérdezte, hogy mire esküdött. Az lajstromba feltették az nevét.

Micsoda helyen?

Sáncz árkon kívül a szőlők között, császár majorján kívül, egy kis dombocskán s ottan ettek s ittak, tánczoltak.

Minemű szándékkal és alkalmatossággal esküdtél bé?

Elúnta azelőtt való kínzásukat, istentelen csigázásukat, hogy talán könnyebbsége lészen, de semmi sincs.

Ki volt jelen azon szövetségben?

Tajnainé, Brunczlik, Sőreginé, Rácz Kata sánta koldúsasszony; Rusinka akkor nem volt ottan, hanem Verebélyen búcsúra.

Hol lett azon szövetség és mi módon és minémű jeled vagyon?

Szőlő között, Szt.-Margit partján. Az feje tetejére tették, sütötték néki a pecsétet az ördögök.

Mi vitt és mi ösztönözött arra téged?

Néha kocsi húzónak, néha kerék szegnek tették. Azután elúnta, azért lett azzá. Azonban minden szépséget mutattak: mihelyest elment az ember, mindjárt juhszarrá, disznószarrá változott.

Űzted-e a babonaságot és ördöngösséget?

Valamint a többinek el kellett menni s ottan nékik kellett udvarolni.

Látta, hogy szedték az harmatot, de hová tették, nem tudja.

Minemű formában és miképen űzted az babonaságot?

Valamit tettél-e, adtál-e, ami azon babonaságot illeti?

Hányszor és minemű helyen, mikor és minemű időben?

Kinek vétettél babonás, ördöngös mesterségeddel, minemű részeken és segítetted-e azon személyt, a kit megrontottál?

Nihil.

Kitől tanúltad azon babonaságot és miképen arra jutottál?

Brunczliktúl tanulta. Elúnta sok csúfolódásokat, kínzásokat, úgy esküdött bé.

Másokat tanítottál-e, kit és mikép?

Nihil. Miképen jövendöltél kristálbúl, üvegbűl, embereknek kár nélkül?

Nihil.

Babonás áldásokkal éltél-e?

Nihil.


395

Tudtál-e bak, köpönyeg vagy hajón által vinni s hozni embereket?

Nihil.

Tajnainé, Brunczlik felsővárosi koldús, ez a kettő legfőbbik; Sőreghi Pálné, aki v. notariusnét megrontotta, hogy bort nem adott neki s az időtül mindenkor sárga, - és az borát megitták s visszaokádták - ennek három esztendeje. Rusinka . . . . . Ebben az búcsújárásban ki nem tért. Kökény Imrének az anyja sánta asszony. Rácz Kata Tajnainéval, Brunczlikkal - fűvek - a dob - az Örzse - felsővárosi koldúsnénál vagyon. Katona Örzse és Tóth Márton is azok voltak, Oláh János mellett egy özvegy katonarenden lévő asszony, Dugonyáné.

A hajában volt a gonosz ördöngösség, azért nem vallhatott. És mikor fürösztötték is, nem engedték az ördögök vallani. Ha az nem lett volna, nem engedte volna magát csigázni.

Az alsóvárosiak nem engedték az kapitányságot meglenni felsővároson.

Az isten áldja meg az t. n. tanácsot, hogy elkezdették eztet, mert sokakat megrontottak volna; és az fatens Rómába is elment volna szentséges pápához és ott is megvallotta volna azt a sok istentelen boszorkányságot.

Ha az ördögök le nem kötötték volna az nyelvét, mint elsőben, midőn bíró úr házánál volt, kimondotta volna.

Mikor béesküsznek, mindent egymásnak megvallanak; onnét tudja, hogy v. notárius hitvesét megrontotta Tajnainé.

Mikor gyűlésben vannak, akkor parancsolják, hogy ki melyiket rontsa meg. De az őrző angyal nem hagyja mindenkor megrontani.

Az tömlöczben és az torturán két ízben rajta mentek csigázni, és meg is rontották.

Kívül: Kovács Pál koldús bíró.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 9.

1728. június hő. Szánthó Mihály önkénytes- és kényszervallomásai.

Michaelis Szánthó annor. cir. 60. 14. July captus.

In benigno examinatus.

Interrog. Resp.

Vagyon-e szövetséged az ördögökkel?

Vagyon, az Istent és a szenteket megtagadta (elhagyták) az sz. keresztségrül (revocálni) lemondott. Egy bakkecske jelenvolt, parancsolta néki, hogy körültánczolja őtet és alfelét is parancsolta csókolni, hogy azzal bizonyítni fogja, hogy az ő hív szolgája. És mondotta a fatens: te vagy az én uram és valamit parancsolni fog, véghez viszi és soha el nem hagyja.


396

Mi formában és mi módon?

Mikor tetted azon szövetséget?

14 esztendeje.

Meddig?

Holtáig fogadta. Mikor megesküdött, elejbe adták, hogy halála óráján helyette mást hagyjon. Ha valami csimotája vagyon, másra nem hagyhatja; de ha vagyon arra kell hagyni. A jobb kezét nyújtja és megfogja, úgy hagyhatja reája, amint a fatens szándékozott a feleségére hagyni, ha előbb meghalálozott volna.

Írás szerint vagy csak szóval vagyon azon szövetséged?

(Szóval de) keze írását adta magárul az ördögnek. Veres tentával írt egy árkus papiroson a szélire alól és felső részén és mondotta légyen az ördög hírével, keveset írt volt. Magának írást nem adtak, de akkor mondották, hogy fognak adni néki.

Micsoda helyen?

Rósa házánál bent volt, de azután ki mentek innya s enni s tánczolni. Azután kecskébül asszony változott, azután véle közösködött és hideg teste volt néki, elment az mag is tőle.

Minemű szándékkal és alkalmatossággal.

Mindenféle hitegetéssel ámította Rósa, hogy minden jóban fog lenni s élni s azután tapasztalta, hogy semmi sincs, csak ámítás (az ördögök annyira megverték az két karját s lábacsontjait összetörték és fél esztendeig beteg is volt az lábára) de bár az Isten soha se adta volna, hogy Rósát megismerhette volna, mert most ebben nem esett volna.

Ki volt jelen ezen szövetségben?

Rósa, Katona Örzse, Szandáné, Horváthné, Köröle, Csiszárné, Kökényné, Katona Ferencz, az udvaron volt mintegy 3000, körülbelül levő helységekről. Szabó Tamás felesége volt özvegy, most Tápén, és Boldizsár Mihályné, meghalt.

Hol lett azon szövetség és minemű jeled vagyon onnét?

Itt Szegeden Rósánál volt. Pecsétet nem ütöttek reája, mivel keze irását s albát adott magárul.

Repertum est stigma in loco pudendo ex parte dextra inferius.

Mi vitt és ösztönzött arra téged?

Rósának kisbírája lévén 3 esztendeig, kényszerítette őtet, de meg fenyegette, meg ne vallja, mert mindjárt agyon vereti őtet. Azután már harmadik esztendeje ki akart térni belőle, úgy el verték éjszaka, két boszorkány asszony, keze és lába szára csontját össze is törték. Azután Horváthné 3 forintért gyógyította meg.

Űzted-e a babonaságot s ördöngösséget?

Magánosan nem űzte, hanem a többivel együtt.


397

Minemű formában és miképen űzted az babonaságot?

Szőlőkben s búzákban lepedővel szedték az harmatot és kifacsarták, korsókba szedték. És az tiszteknek adták, hová tették azok, nem tudja, Szt.-György nap előtt 1 héttel. Ismét Szt.-György napkor Kecskeméti hegyen egy szőlőtőkét megfúrtak és csapot tettek beléje és mindnyájan 3000, eleget ihattak belőle. Azután az héját reátették s elmentek.

NB. Rósa Dániel hozzáment volt és egy tökben ördöngős practica eső kötését elvitte és a Tiszába vetette. És mondotta Rósa: ha oda nem veted, rosszul fogsz járni. Éjszaka 10 óra tájban bele is vetette.

Valamit tettél-e, vagy ástál-e el, ami azon babonaságot illeti?

Nihil.

Hányszor és minemű helyen, mikor és minemű időben.

Nihil.

Kinek vétettél babonás, ördöngős mesterségeddel, minemű részeken és segítetted-e azon személyt, akit megrontottál?

1. Az maga feleségének csípeje forgója csontját kivette volt. 4 esztendeje már. Félesztendeje úgy volt, azután Horváthné gyógyította meg.

2. Vér István karja csontját ki vette volt. Félesztendeig sínlett volt. Azt is Horváthné gyógyította meg. Éjszaka reája ment volt, álmot bocsátott, reá, és az kezével kivette az csontját. Neheztelt reá, hogy mikor az fatensnek csontja volt, 3 esztendeig birta Vér István, mikor néki is a fatens oda nem adta.

3. Horváth Éva 2 heti gyermeke jobb lábacskája czombja csontját kivette és az nehézség reá esett. Meg is holt beléje. Mostanában esett, kapitány kezébe adta az csontját. Ki akarta volt hányni őtet, ki nem akart menni, azért cselekedte.

4. Vér Bandi gyermeke lábát kitekerte. Harmadéve görbe, sánta volt. Kirántotta az lábát, esztendeig sínlődött s meghalt. Neheztelt az apjára.

5. Fölföldi Peti leánykája lábacsontját, lábaszárát, mihelyest lett, keresztelés előtt kivette és még nem volt keresztelve és kapitánynak adta. Neheztelt volt reája, mert összeszidta volt egyszer. 3-ad éve volt ez, meg is holt beléje.

Kitől tanultad azon babonaságot, és miképen arra jutottál?

Másokat tanítottál-e, kit és miképen?

Miképen jövendöltél kristálbul, üvegbül, tükörbül embereknek kár nélkül?

Babonás áldásokkal éltél-e?

Tudtál-e bak, köpönyeg, vagy hajón által vinni s hozni embereket?

Csikósné lányostul, Szathmáriné, Horvát Ágnes boszorkányok. Azonkívül akik itt fogságban vannak, a többire nem igen volt gondja.


398

Azságon, lapáton szokott járni. A seprűt megkente zsírral és férfivé vált, de ördög volt az a seprű. Szintén úgy elvégezte azon testi dolgot, mint ő maga.

Az ördög azt is parancsolta, hogy mikor templomban is vannak, visszamondották az imádságot. És azon három szót is hogy úgymond: akinek nevében béállottunk s béesküdtünk, segélyjen meg bennünket, - aztat nagyobbacskán kellett mondani. Mindenkor el is mondotta az fatens, az ördög jelenvolt mindenkor.

A vízben azért ment le fürösztéskor, hogy azt mondotta: valamely ördög nevében bémentem s béesküdtem, ugymond: azon ördög segítsen, hogy lemehessek az fenekére.

Mikor elindultak, azt mondották: hop hírivel.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 10.

1728. június hó. Boszorkánykodással vádolt Tóth Ádámné, Korcsek Zsuzsanna önvallomásai.

Susanna Korcsek, Adami Tóth uxor, annorum circiter 60. In benigno examine fatetur, uti sequitur.

1o Vagyon szövetsége a pokolbeli gonosz lélekkel. Megtagadta volt az Istent és minden szenteit. A körösztségrül is lemondattak véle és egy bakhoz, melyet 3 ízben megkerült volt az Pluto hitire meg-esküdtették, hogy őtet híven fogja szolgálni.

2o Ezen szövetséget ennek előtte húsz esztendővel tette.

3tio Holtig esküdött közikben a gonoszoknak.

4to Írást magárul nem adott, hanem Rósa Dániel osztogatott volt irást. Parancsolta, hogy úgy őrizze, mint a szeme világát.

5to Nagy Kátán laktában adta magát közikben. Megcsalták őt a boszorkányok, a fejét megmosták és azután mintegy megbolondult s úgy adta magát közikben.

6to Számtalanon voltak jelen, kiknek nevökre, mivel régen volt, nem emlékszik.

7mo Nagy Kátán - amint fellebb meg van írva - volt czimborálása egy házban. A pecsétet pedig bizonyos fekete eszközzel a lába közé a szeméremtestébe tették és számtalanszor vétkezett, egy esztendőben háromszor vagy négyszer a gonoszszal, hol állva s hol pedig fekve.

8vo Egy vén asszonyboszorkány megmosván a fejét valami fűben, - de itten olyan fű nem találkozik és az vitte arra őtet s megint az sok hitegetés, hogy jó lészen dolgok közöttük.

9no A babonaságot sokféle módon űzte. Tyúktojást is tudott tojni,


399

Szegény lévén, úgymond, abbul még pénzt is kapott. Hátul megkente kövecskével és mindjárt tojhatott. A tehenek hasznát is eltudta venni és azoknak hasznával táplálgatta magát, vallja, mert urastul szegény lévén és öreg, másképen nem élhetett volna.

10mo Sohasem tanított azon bűvösbájosságra, sőt másokat is intett, mert félt, megfogják tudni, hogy olyan személy ő is.

11mo Az ura mellé hol söprűt, hol pedig azságot vagy más valamit tett, midőn elment éjjel közikben a boszorkányoknak.

12o A kantárja pedig csak egy darab szíjacska volt és a lova hol szemét, hol peméth, hol macska, hol mit kaphatott, szintén olyan paripa vált belőle, mint az valóságos ló. És közöttük olyankor egy sincs rút vagy vén személy, hanem mind szépnek látszik.

13o Képmutatásbúl gyónt ugyan, de az áldozatot amióta olyan életben vagyon, soha sem nyelte el, hanem néha áldozathoz sem ment (fel sem vette) (1). Midőn pedig oda ment is (felvette) az szájábúl kivetvén (azután eltemette porba) hol senki észre nem vette és a porba takarta.

14o Szent Lucza asszony (napján) és karácsony (és sz. György) napján legtöbb bájosságot szoktak végbe vinni. Sz. György napján még többet. Akkoron a gabonán (termékenységét a harmatot leszedik, szedvén) által húzzák a ruhákat és azon harmatot belőle kifacsarván korsókba, termékenységét úgy szokták ők elvenni. Aztat pedig a főtisztek kezében adják.

15o Vallja a fatens valóságos boszorkánytársainak (lenni) Rósa Dániel kapitányt feleségestül, Borbola Ferenczet, Rohonkánét, Kökénynét, Csiszárnét, Köre Ilonát, Tóth Örzsét, Kováts Pált koldúsok bíráját, Dancsót feleségestül együtt, Dugonyinét, öreg Csikósnét, Czinczárnét főnek, megholt Horváthnét, Szánthó Mihályt, téglaházak körül két tót asszonyt, Kása Mártonnét lenni.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 11.

1728. június hó. Koncz Sára, Végh Istvánné önkénytes- és kényszervallomásai.

Koncz Sára, Stephani Végh uxor, annorum circiter 29. In Tura nata, in I. Cottu Pesthiensi. 10. anni hic residet.

Inter. Respons.

Vagyon e szövetséged és czimborád vagy kötésed az ördöggel?

Vagyon szövetsége, megtagadván az Istent és minden szenteket, hogy az Krisztus sziliét soha se lássa.

Mi formában, miképen?

1) A zárjelbe tett szavak keresztülhúzvák.


400

Az bakhoz esküdött, csókolta minden tagját és alfelét és hogy az fog örökké az ő ura lenni, soha el nem hagyja holta után is.

Mikor tötted azt az kötést?

Három esztendeje.

Meddig?

Holtáig (Meddig akarta volna) Rósa Dániel esküdtette meg. Adott magárul irást. Rósa fogta az kezét.

Írás szerint-e, vagy csak szóval vagyon?

Nem adtak írást. Öt esztendeig kellett volna neki tanulni.

Minemű helyen?

Sz. Gellér hegyén. (Rósa Dániel) Pokolbeli ördög esküdtette meg Rósa házánál.

Micsoda szándékkal és alkalmatossággal?

Szegény volt, azért jutott arra s megcsalta Horváthné.

Volt e jelen valaki?

Csikós Pöre annyostul, Kerela, Csiszárné, Horváthné, Rósa Dániel feleségestül, még ő tanította, miképen esküdjön be, . . . . . . . . . . . voltak. Rósa Dániel házánál lett és esküdött közikben.

Hol lett az szövetség és minemű jeled vagyon?

Sz. Gellér hegyén, az szeméremtestének partján vagyon, nem igen nagy pecséttel. Az kezével az pokolbeli ördög. Számtalanszor közösködött az ördöggel. Szintén olyan magva vagyon neki, mint az világi embernek. De még attul teherbe sem esett. Hideg az teste, de mint az bádog vagy réz olyan. Az természet szintén úgy elmegy, mind az gonosztul s mind az fatenstül.

Mi vitt téged arra?

Hogy gyógyíthasson, ronthasson.

Űzted-e az babonaságot? Mi formában és miképen?

Űzte a többivel együtt a babonaságot, mivel nem régi volt, még csak most tanulgatott, de nem . . . . . . . . . .hanem csak levestikon gyökerekkel, fehér liliom gyökerét, földi tök gyökerét összve törte és hájjal összve töri és azzal kenik.

Minemű szókkal vagy cselekedetekkel?

Hányszor?

Minemű helyeken és időben?

Ki ellen?

Kinek vétettél babonaságoddal és minemű részeken?

Az kis gyermekét Istókot. Az hasát gyömöcskölte össze és meghalt.

2. Ilus leányát is. Az füvet szedett, czitrom füvet. Azt megfőzte, és megfürösztötte és úgy rontotta meg és meghalt. 3o. Katona György fiát is ő rontotta meg. Boszorkányok


401

tálába hágott és az tálat rnegköpdöste és kifakadozott és úgy rontotta meg. Ismét meggyógyította.

4. Szántó Andor fiát rontotta meg, megmérték az hasát és . . . . . gyógyította meg.

5. Csányi Istvánné fiát is. Az hasát rontotta meg és ismét meggyógyította. Testrakó fiivet megfőzte és megfürösztötte.

6. Dobó Ferencz fia fejét is megnyomta és meggyógyította.

7. Kökénynének adott volt két akó bort, az tanította a fatenst boszorkányságra gyógyítani és rontani, de csak néha-néha mutogatta neki.

Akit megrontottál ördöngösségeddel, segítetted-e azt?

Kitül tanultad az boszorkányságot és miképen jöttél arra és másokat tanítottál-e reá. Kit és miképen?

Miképen jövendöltél kristálbul üvegbül, tükörbül az embereknek kár nélkül?

Vagy babonás áldásokkal éltél-e?

Tudtál-e bak vagy köpönyeg, vagy hajón által hozni vagy vinni az embereket?

Zomboriné kérte volt az fatenst, hogy fordítsa el a leányt gyermekre. De nem tudta elfordítani.

Az lova tiló levelén vagy pemetén is elment.

Bende Istókon az öreg Zsírosné járt.

Masa Geczin és feleségén számtalanszor volt Rósa Dániel, 3 esztendőtül fogvást és felesége is és az lovaknak ő adna csontot és egyetmást is.

Borbola Ferencz Kántor Gyurán volt gyűlésben. Felesége nem az.

Kökényné és Rósa Dániel házánál szoktak összvegyűlni és onnét mentek el.

Az szentséget az kebelébe eresztette s onnan csak el . . . . . . néha pedig a templom ajtajához a . . . . . temette el.

Azért tagadta volt el Borbolát, hogy sok jót vett el tőle.

Masirné Dorosmán az is ördög, felsővárosi sánta koldúsok bírája, Szandáné, Kerela fia, Horváthné fia, leánya, Zsírosné és az anyja, öreg, felsővároson egy vastag koldús, Vajda Mihály. Pálánkban Nagy Iványiné bábaasszony, Szánthó Mihály, Bogadussával; Rácz Kata, Rósa Geczi, Dohar Kata nem az, Dugonyáné, Horváth Ágnes mostanában kapott Masa Geczi feleségén járni compániában, Horváth Pál, Katona Ferenczczel.

Húsvéttul fogva nem volt közöttük az ördögökkel és meg is gyónt, el is nyelte, hanem annak előtte az templom ajtajához az porba tette a szentséget.

Palánkbeliek más seregben járnak, néha össze is akadnak,


402

de kiki maga seregében jár. Felső. Molnár Miskánénak az derekát rontotta meg, hogy leánykorában hozzá nem ment.

Kívülről: Konc Sára Rohonkáné.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 12.

1728. június hó. Boszorkánykodással vádolt Dancsó János (neje Hisen Borbála) önkénytes- és kényszer-vallomásai.

Joan Dancsó. 3 esztend. itt lakik. Annor. cir. 70. In Ipolykeszi, ex cottu Honthens. 3. anni.

Inter. Respons.

Vagyon-e szövetséged az ördögökkel? Mi formában?

Vagyon szövetsége, béesküdött. Béesküdvén, megtagadván az Istent és minden szenteket és az keresztségrül lemondott. Mint a más boszorkányok cselekedtek, ő is azt mívelte és az országnak zsírját elvették.

Mikor tette azon szövetséget?

Hat esztendeje.

Meddig?

Holtáig.

Írás szerint-e, vagy szóval vagyon?

Írás szerint, de a fővebb tiszteknél. Akkor Sámbékon laktában, most itten lakik Sántha Mihály koldús, az új utczában . . . . . (1) írástudó ember. Ottan kapitány volt.

Minemű helyen, micsoda szándékkal?

Sámbékon, Pest elején, nagy halomnál. Azon Sántha koldús hozzá hívatta, hogy csak légyen az, hogy tehenek hasznát elveheti, mind veszteni, rontani fog tudni.

Volt-e jelen valaki?

Ugyanaz az Sántha Mihály koldús, aki két hajmon jár.

Hol lett az szövetség és minemű jeled vagyon?

Az hátán vagyon az pecsét. Mikor velük volt, egy fehér pecséttel a . . . . . ütötte az ördög. Pokolbeli Gyurkának nevezte magát, fehér ruhában.

Mi vitt arra téged?

Az pokolbéli Ördög fehér ruhában és Sánta Miska hívatták közikbe, mikor béesküdött. Úgy ámították, hogy menjen mezőre, hová . . . . . .

Űzted-e a babonaságot?

Űzte a babonaságot. Más ember tehenét megfejték ördög hírével, mondván: jertek . . . . . . s az újast is megfejték, megfúrták.

1) A pontozott helyek olvashatatlanok, a zárjel között lévők keresztül húzvák.


403

NB. A gonosz lélekkel sokszor bagzott, hideg volt a teste.

Mi formában és miképen?

Kinek vétettél babonás ördögségeddel és minemű részeken?

Sámbékon Farkas Albertet. Már megholt. Álmában az lábát megtekerétette. Abbul meg is gyógyította volt. Az ablakon bément volt ördög ábrázatban s az lába fejét megtekerítette.

Ismét ugyanott az . . . . . öcscsét. Megharagudott reája. Annak is az lábát tekerítette meg és meggyógyította. Ugyan az asszonyt Sámbékon Köké Pálnét. Azt is meggyógyította a fatens.

Akit meggyógyítottál babonaságoddal, segítetted-e azt?

Buténé leánykáját. Az felesége veszekedett az húgával Buténével, megrontotta és ismét meggyógyította a felesége.

Kitül tanultad a boszorkányságot és miképen jutottál arra és másokat tanítottál-e arra?

Sámbékon Sántha Miskátul. Most itt lakik. Szegény ember volt; elhitegették, elámították őket a vendégséggel és tánczolásokkal. Nem tanított, hanem közönségesen tanították.

Kit és miképen?

Kővágót Sámbékon. Kóka Jánost, él most is. Vigh Lőrincznét, meghalt. Pap Urbánt hívták közikbe. (Kókai Panna véle szövetségben most is él és mondották, hogy ha jösz is vagy nem, erővel (nem) veszünk el.)

Miképen jövendöltél kristálbul, üvegbül, tükörbül az embereknek kár nélkül?

Babonás áldásokkal éltél-e?

Buténé leánykáját úgy gyógyították meg, reá olvasván, mondották: ördög hírével megvesztegettük úgymond, . . . . . hírével megakarjuk gyógyítani.

Tudtál-e bak, vagy köpönyeg, vagy hajón által hozni, vinni az embereket?

(Közönségesen szokták által vinni, nem magányosan, hanem lovon és köpönyegesen által mentek közönségesen.)

A bort időelőtt, előbb megérlelték, mint kellett volna érni és megitatták, vendégeskedtek.

Reggel pedig azért nem vallott, hogy gondolta, nem húzzák a csigára.

Borbola Ferencz zászlótartó és az fatens felesége, felsővároson egy vastag koldúsné, Rósa Dániel feleségestül kapitány, Vörös Ferencz, Katona Mihály Szandával és más koldúsasszony együtt szoktak járni. Billegesek azok is. Vörös gulyás Sámbékrul jött. Felsővárosi Palkó koldús még az fatensnek minek előtte meg volt fogva, mondotta, hogy vonódjon el, megfognák ; azután pedig hogy hallgassanak, hogy valami szót ne vegyen valaki . . . . . .a Palkónál, koldúsok bírájánál szokott állani, de a felesége nem az.


404

Pokolbéli sátánynyal asszony képében számtalanszor bagzott. Mindenik látja egyik a másikát és nem is haragudott reája, mert nem tehetett róla, hogy a felesége mással bagzott. Az pedig olyan volt, mint az feleségeé.

Az maga feleségét elvette volt, azután tudta meg, hogy az is ördög.

Az kantárja szállásra az (ládában) szekrényben vagyon, kicsiny, nem minden ember akad reája.

Körmöcziné, Csíszárné, Köröla, Malmos Kata és akik itt fogva vannak. Dugonyiné, Rohonkáné is az.

Az réz dob pedig egy vastag koldúsasszonynál vagyon felsővároson, azért hogy az fiát akarja megtanítani, aki 18 esztendős. Bé akarja íratni az kapitány Rósa Dániel és Borbola Ferencz parancsolatjábul. A vastag koldúsnak olyan boszorkány, mivel a fatens már öreg, nem birja a dobot, azért parancsolták. Mint egy pintes fazék, akkora volt.

Egy nagy macskán szokott járni, az felesége pedig kutyán.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 13.

1728. június hó. Tóth Erzsébet, özvegy Danyi Jánosné önkénytes- és kényszer-vallomásai.

Elisabetha Tóth, Joann. Danyi relicta vidua, annorum cir. 70. Nata in Buják in i. cottu Neogradiensi situata, mendicans; habitat cir. ab. 9.

Inter. Resp.

Vagyon-e szövetséged az ördöggel?

Vagyon szövetsége, megtagadván az Istent és minden szenteket. Ki akart volt állani, de nem engedte az kapitány Rósa. Ott volt egy bak és előtte állván az kapitány, ahhoz esküdtette. Sokszor körül kerülte, tánczolta, a szarvát megfogta, szólott hozzája és kegyelmezte és szarva között való szömöldökét megcsókolta. És mondotta Rósa (hogy őtet megböcsüljék, mert ő böcsületesen viseli a hadnak gondját (1). NB.

Mi formában és mi módon?

Mikor tetted azon szövetséget?

Huszonkét esztendeje vagyon.

Meddig?

Holtáig esküdtették bé. Kapitány Rósa, de elakarta hagyni,

1) A pontozott helyek olvashatatlanok, a zárjel közt lévők keresztül húzvák. - Ugyanezen vallomásoknak az eleje (de csak kis részlet) egy tisztázott és némi lényegtelen eltérésekkel kitoldott példányban is előfordul.


405

az ördögök nem engedték (a kapitány nem engedte, mondván, nem mégy bizony oda.)

Írás szerint-e, vagy szóval vagyon szövetséged?

Írást is adott volt magárul Drómónak. (Írás szerint, abbul olvasta az esküvést, az írást pedig melyet adott) Paraszt Mihály anyja és kapitány adott neki.

Micsoda helyen?

Bujákon laktában az pusztában. Vaskapunál, koldult Martonyoson, Kanisán és az útban vették elő s úgy javaslották, hogy szép dolog az, tánczoltak, sípoltak és mondották, hogy mi Belzebub hadai vagyunk. Szotypiri tantari hirivel tilo levelét adták néki és asszonynyá változott.

Minemű szándékkal és alkalmatossággal?

Az ördöggel számtalanszor bagzott, de hideg az teste az Ördögnek. Minden boszorkánynak külön-külön társa vagyon, és szintén úgy elmegy a mag az ördögtül. Lefeküdt, mikor közösködött az ördöggel.

Ki volt jelen azon szövetségben?

Dugonyiné is jelen volt, felsővárosi koldús bíró is, száraz malmon felűl. Csipkekötő asszony felsővároson, Ilona özvegy asszony, Hortrul jött. Rácz Kata. Bogadussáné, Stépánné, Paraszt Mihály és avval paráználkodott is és valamennyen fogva vannak.

Hol lett az szövetség és minemű jeled vagyon arrúl?

(Vaskapu mellett) Bujákon, czombjára ütöttek valami pecsétet, nem tudja miből lett azon pecsét.

Mi vitt és ösztönzött arra téged?

Mivel olyan nagy vendégségjük volt, megörült annnak (hogy olyan vendégségük vagyon) és lészen nekiek.

Űzted-e az babonaságot és ördöngösséget? Minémű formában és miképen babonáskodtál?

Közönségesen (mikor voltak) ő néki is el kellett menni. Maga éjszaka az kapitány elment hozzája és parancsolta: hogy el kell menni, hírt adott. És a zöld buzát (aki jó) megszedik és megtörik és abbul szintén olyan búza lészen. Amikor pedig kihányja a fejét, azt is megszedik és Törökországra és máshová eladják. A szőlő tőkébül kiszopják a bort és megisszák, ismét kiokádják az hordóba.

Valamit temettél-e, vagy ástál-e el, ami ezen babonaságot illeti?

Hányszor?

Minemű helyen?

Mikor és minemű időben?

Kinek vétettél babonaságoddal és minemű részeken, és segítetted-e azon személyt, akit megrontottál?


406

1o Bujákon az nénjét leánykáját három esztendős korában megrontotta az csipejét és most is sánta. El is adták a leányt, most is sánta. Azon próbálta a mesterséget és az anyja rossz volt hozzája.

2o Vásárhelyen egy koldús keze csontját szíta ki és ismét meggyógyította és helyre tette, - hogy főbe ütötte volt az sz. egyháznál és hogy mondotta: gyógyíts meg, mert te reád gyanakodom, - meggyógyította.

3o Fényszarun egy gazdag ember fiát, hogy tejet neki nem adott, az feje velejét kiszívták, onnan azután eljövén a fatens, most gyógyult be . . . . . kérték, hogy gyógyítsa meg és meggyógyította.

4o Alsóvároson egy ember fiát, öt esztendős fiát mostanában, - kezét s lábát összehúzta, hogyha egy szakasztó kölest nem adott néki, - ördöngös sírról meg lehet gyógyítani. És olvasott reája ilyen formán: hogy Belzebubnak nevében meg fogom gyógyítani, és ő is ördögnek legyen, mint én.

Kőrösinét tanította 5 vagy 6 esztendeje, s aztat azért, hogy házbélie volt neki. Kérte volt, hogy adjon neki olyan zsírt, mivel tudta, hogy Bujákon is olyan ördöngös volt. Ördöngösségeért jött el.

Kitül tanultad azon babonaságot és miképpen arra jöttél?

Másokat tanítottál-e, kit és miképen?

Miképen jövendöltél kristálbul, üvegbül, tűkörbül, az embereknek kár nélkül?

Vagy babonás áldásokkal éltél-e?

Tudtál-e bak, köpönyeg vagy hajón által hozni vagy vinni az embereket?

Rostán (csónakon) ment által sokszor az Tiszára által Szegeden.

Ha ördög nem kényszerítette volna, hogy ne valljon, megvallotta volna. Éjjel is mindenkor kényszerítették. Egy az háta megett állott fekete ruhában és megmondotta, hogy lészel kínban ha megvallod. Mikor három király vizével megöntözték, mindjárt távozott.

Dugonyáné kérte, hogy ne vallj(on) reá(ja)m édes anyám.

Pünkösdkor voltak utólszor Vaskapunál. Akkor szedték mind buzát s mind szőlőt valahol találtak.

Kőrösinére adta 5 vagy 6 esztendeje az ördögséget és az zsírt.

Szegeden nappal is éjjel is ment rostában által.

Az ördög meghagyta, hogy soha se mondja az imádságot, amint az keresztények mondják, - amint az fatens is úgy imádkozott.

A szentséget soha sem nyelte el, hanem csak kivitte és


407

elvette imide, amoda, amint húsvétkor is Szalma Peti házánál középben az udvar felé gyolcs ruhába takarta volt.

Papnak gyónásban meg nem vallotta, hogy boszorkány.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 14.

1728. június hó. Rósa Dániel boszorkány-kapitány önvallomásai.

Danielis Rósa, annor. circ. 82.

Interrogator. Responsor.

Vagyon-e szövetséged az ördöggel?

Vagyon szövetsége, megtagadta az Istent, a szenteket is hátra hagyta szegényeket, Boldogasszonyt is megtagadta.

Miképpen s mi formában?

Volt egy bak fekete szőrű, aztat 10-szer kerülte meg és annyiszor csókolta meg és mondotta: te vagy az én uram, tartsatok nagyok, a tiétek vagyok. Megesküdött, hogy valamit fog parancsolni, abban eljár. Plutóra esküdött.

Mikor lett az szövetség?

50 esztendeje.

Meddig?

Holtáig fogadta és esküdött közikbe, testét s lelkét is nekiek ajánlotta holta után.

Írás szerint e vagy csak szóval lett?

Szóval esküdtették, de adtak írást nekie, de mikor Szegedet megvették, a várban felverték a ládáját, akkor veszett el.

Minemű helyen?

Martonyoson, Katona Ferencz házánál, Plutó ördög jelen volt. Első esztendőben tizedes volt, azután mindjárt kapitány lett.

Volt-e valaki jelen?

Kerela napa, Csíszárné napa, Katona Ferencz anyja, apja, Katona Mihály, de már csak fűhordó.

Hol szövetkeztél, vagy minemű jeled vagyon?

Martonyoson Katona Ferencz atyja házánál. A szeméremtestén kívül ütötték, nem emlékszik reá jól, mivel régen volt, hanem látta, hogy második s harmadik újjával nyomta reá Pluto. Azután azt mondotta Pluto: no már enyim vagy. Azután ittak, ettek, tánczoltak s vigadtak.

Mi vitt arra téged?

Katona Ferencz atyja s anyja ámították el, hogy jó élet az gyönyörűség, lám mely szépen élünk, sok szép asszonyok vannak és gondolta . . . . . Azután valamikor kellett, bagzott vélük az pokolbeliekkel.

Űzted-e a babonaságot, bűbájosságot?


408

Minemű szókkal és cselekedetekkel?

Hányszor?

Minemű helyen?

Űzte, mert azzal jár az. Mert első esetben Sz.-György, azután Sz.-Iván napján és Sz.-György éjszaka 11 óra tájban mindnyájan összegyűlvén, a harmat . . . . . a gabonák felett vitték és húzták, annak harmatját szedték és fazekakba töltötték, kiki magáét haza vitte és aztat tésztába töltik és azzal dagasztanak. Most is vagyon belőle kamrában az földön fületlen fazékban. A zsír a kamrában van csorba bögrében. Kantár, czifra csigás, ha el nem tűnt róla, hordó mellett kamrában vagyon. Masa Geczit azért nyargalta meg, hogy futó és az menyét szerette. Az esőt és az halat Szt.-György napján éjszaka 11 óra tájban, Maty-parton 7 esztendőre adták el Törökországra 1 akó pénzért, a szegedi határt, jutott egybül-másbul 200, aztat ugyanazokkal elköltötte. Feleségének minden akótul 8 poltura járt, 30 akótul is, melyet elmért a vendégségben. A fatens osztotta el. Borbolának 200 frt jutott.

Mikor és minemű időben? Ki ellen?

Reszkén egy rácz gyermek fejét el vették és tökbül csináltak fejet neki, aztat el ásták, szegedi határon hallotta másoktul is . . . . . volt maga, hanem az ő parancsolatjábul volt. Az tyúkok pedig . . . . . .belől asztalokon, deszka közé csinálták, úgy ásták el. Aztat azért ásták el, hogy ha az ott maradhatott volna, annál is kevesebb élet lett volna. Az fejét azért tették oda, hogy szárazság legyen. Az kantár el szokott veszni, hanem az ördög szokta előadni.

Kinek vétettél ördöngös mesterségeddel és minemű részeken? Kinek vétettél, segítetted-e azt?

1o Martonyoson az bátyját, hogy gyermek korában megverte volt, kezeit s lábait rontotta volt el. Sokáig sínlett, mintegy 3 esztendeig. Az fatensre nem gyanakodott, hanem Katona Ferenczre. Ennek 40 esztendeje.

2o Sárkány János veje fiát, Ferenczet, bőcsős korában rontotta meg. Kezét lábát össze húzták-vonták. Molnár bíró feleségével cselekedte. Az apjára az fatens haragudott. Lehetetlen meggyógyítani, mert megholt, akinek parancsolta, hogy rontsa meg.

3o Sánta Ferencz koldúst Martonyoson 4 vagy 5 esztendős lévén, Kerela napával Pálfynéval rontotta meg. Az lábai inait kiszedette. Csak próbául cselekedte. Nem lehet meggyógyítani. Az ördög ingerlette reája.

4o Puskás János fiacskája szemeit rontotta el mostanában


409

gyermekágyban. Az rosszaság vitte reája, azonban Kökényné is indította reája.

5o Süli Józsefnek elméjét vette el, Kerela kapitány engedelmébül úgy rontotta meg és meg is halt beléje. Ennek öt esztendeje, hogy megrontotta. Az ördög nem hagyott nyugodni nekie, azért cselekedte.

6o Császár István fiát.

Kitűl tanultad azon ördöngős mesterséget és miképen jutottál arra?

Katona Ferencztül Martonyoson, azok hitették el, hogy jó élet az.

És másokat tanítottál-e arra? Kit és miképen?

1o Kökénynének parancsolta, hogy Rohonkánét tanítsa meg és két akó bort adván neki, meg is tanította.

2o Malmos Katát is az fatens hírével fogadta fel Kökényné tanítani.

3o Dancsó dobost is ő parancsolta, hogy fogadja bé Kökényné a seregbe.

4o Az maga feleségét is ő tanította s javaslotta, hogy szép dolog az, mindjárt csapiárosnak választják őtet, amint az is volt.

5o Hat esztendeje Borbolát tanította Kökényné által.

6o Szántó Mihályt 13 vagy 14 esztendeje, hogy a n. város korcsmáján vette és beszéllette reá a boszorkányságra magánosan.

Jövendöltél-e az embereknek üvegbül, kristálbul vagy tükörbül magad hasznáért kár nélkül?

Nihil.

Vagy csak babonás áldásokkal éltél-e?

Tudtál-e bakon, köpönyegen, vagy hajón által vinni az embereket?

Tudott volna, ha akart volna, de soha sem cselekedte, mivel egy rostában 100-an is elfértek.

Sok ízben kiakart állani közülök, de a pokolbeli ördög nem engedte, hogy kiálljon, mivel holtig kötelezte magát közikbe.

Ezen az esztendőben lehetetlen visszavenni a föld zsírját, hanem a jövendőben, ha el nem kötik az esőt.

Akik itt vannak, mindnyájan ördöngösök, Horváth Ágnes.

A Pluto hordozza őket mint az generalis, de hiteti őtet, hogy ne vallhasson és sugalja.

A kantár csak eltűnik, hanem mikor összegyűlnek, akkor adják neki.

Az fatenst sézába(1) hordozták, mivel tiszt volt, de azután csak . . . . . ganéjá változik, mint az ezüst és arany pohár.

Legtöbbet Öthalomnál szoktak volt összvegyűlni és Vaskapúnál.

1) csézába = hintába.


410

Szt.-György nap, Nagy (Boldog Asszony) karácson nap táján és mikor az borokat bészűrik, szoktak Budán, Szt.-Gellért hegyére menni, s ottan sokat esznek, isznak, tánczolnak.

Halála óráján aki elsőben megfogta volna a kezét, arra hagyta volna az ördöngösséget. Valamely idegen is, kit szándékozott.

Az dobot az fatens parancsolatjából vitte el a felsővárosi koldús. Elvitte az fiát taníttatni.

Szántó Mihály is az, de azért nem mondotta, hogy szánta őtet. Vagyon 12 esztendeje. A felsővárosi koldús asszony is, akinek a dobot adatta.

Borbola is az, de szánta, azért hogy jó ember volt. 5 vagy 6 esztendeje. Az hadnagyságot ő adta reája. Rósa Geczi is, aki megholt, olyan volt. De hogy atyafia volt, elhallgatta és az ördög is nem engedte. Rácz Kata, Horváth Miska, Dugonyáné.

Gyakorta körülötte vannak az ördögök és az nyelvét el kötötték, hogy ne valljon.

Az esőnek megkötése egy (zacskóban) tökben vagyon, hordók alatt volt elrejtve, de nyilván az társai elvitték onnan. Talán pedig Szánthó Mihály vitte el, mikor még az fatens belső áristomban volt, mert hozzája ment volt.

Plutónál volt az lajstrom és mikor összegyűltek, számrul-számra kérdezte és nevezte, hol van ez vagy amaz és neki számot kellett adni, de azt az irást senki sem tudta volna más olvasni az lajtstromot és írást közülök.

Paszományos ruhája czifra volt, de azután semmi sem, valamint az ezüst arany pohár csak ganéjbul lett.

Az alsóvárosi korcsmárul sokszor vittek bort. Egyszer 3 akót megittak s megint vissza okádták.

A szőlőtőkét megfúrták és kicsurgott belőle az bor.

Mikor szabad tömlöczben volt, sok ízben volt bent Rósánál Szánthó Mihály és második nap azon kérte, hogy az megkötött esőnek mivoltát had vihesse el és hogy reája ne valljon.

Fateálja, hogy ha vízbe hányják az boszorkányokat, könnyebben vallhatnak, mintegy az nyelve szólását megadják neki.

Szabadkán kapitány Szabó János.

Martonyoson: Prodán Miletin helyettes kapitány.

Kanizsán: Franczúz János rácz ember.

Hat vagy hét esztendeje, hogy Szántó Mihályt reábeszélette és vette reá a n. város korcsmájában bor ital közben.

Az zászlójokon Dromo ördög van felírva, körül aranyos fényes, de ha eloszlanak, csak semmivé tűnik.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.


411

CCVII. 15

1728. június hó. Széli Zsuzsanna, Rósa Dánielné vallomásai.

Susanna Széli, Danielis Rósa uxor, annorum circiter 50.

Interrogatio. Responsorium.

Vagyon-e szövetséged az ördöggel?

Vagyon szövetsége, az ördög kihívta és mondotta: egy kis jó helyre viszlek.

Miképen és miformában?

Ember képében, elsőben megesküdött, megtagadta az Istent és szenteket, azután négyszer megkerülte az bakot, minden kerülőn megcsókolta az baknak orczáját és minden tagját és az szemérem testét úgy hátúlját. Azután bagzott véle. Az ura is látta, de nem bánta, mert nem is bánhatta, mivel ő is mással közösködött.

Mikor lett az szövetség?

Négy esztendeje és egy esztendeig úgy volt közöttük, azután beesküdvén, mindjárt pohárnoknak tették.

Meddig?

Holtáig.

Írás szerint-e, vagy csak szókkal lett?

Szóval esküdött bé, nem adott czédulát neki magárul.

Minémű helyen?

Szent Gellért hegyén esküdött be.

Volt valaki jelen?

Szántó Mihály közel járt az urához, jó embere volt neki, az ura is legfővebb - kapitány. Ott volt Kökényné, Kerela, Kocsis János és többen is voltak.

Hol lett az szövetség és minemű jeled vagyon?

Sz. Gellér hegyén, mintha marha szarva lett volna az pecsét, az újjával az szemérem testére belül ütötte, ahol nem volt szőre. Az ördöggel bagzott és hideg teste volt.

Mi vitt arra téged?

Kökényné vette reá és mondotta: hogy hiszen az ura is köztük vagyon, azután, hogy látván az ura Rósa hajlandóságát, javaslotta neki, csak légyen s adja magát közikbe.

Űzted-e a babonaságot, ördögséget?

Űzte mikor lehetett, mindenkor az csontokat is felszedték és az tejét megették. Az cinterembül is az holtak csontjait felszedték és írat csináltak belőle. Sokszor az esőt feleresztették az égbe és elhullasztották.

Az halakat az törököknek adták el.

Mi formában és mi módon?


412

Minémű szókkal és cselekedetekkel?

Hányszor?

Minémű helyen?

Mikor és minémű időben?

Ki ellen?

Kinek vétettél ördöngős mesterségeddel és minemű részeken?

1. Az maga árva leányának is az fejét ennek előtte két esztendővel megrázta, azon tanult mesterséget.

2. Kökénynével az fatens Farkas Mátyásnak az fiát, hogy el nem vette Kökényné leányát, az erejét elvették és összecsigázták. És meggyógyíthatják, hacsak az kezét reá teszik is és ördöghírével, két esztendeje hogy azt cselekedték.

3. Kerelával Csamangó János fiát is. Kerela mondotta, hogy dugják ki a szemét, de a fatens nem engedte, hanem az erejét vették el, valamíg 14 frtot nem ád, addig ne gyógyítsák meg.

4. Dohár Katinak is az szemét kidugták Kökénynével.

5. Tombácznét mikor Kökényné megrontotta, ott volt a fatens, most is úgy vagyon.

6. Maga Hódi Ferencz fia leányának az erejét vette el, már négy esztendeje meggyógyította.

Akinek ártottál, segítetted-e azt?

Kitől tanultad azon ördöngös mesterséget, babonaságot és miképen jutottál arra? És másokat tanítottál-e arra, kit és miképen?

Kőkénynétül tanulta és az ura mivel kapitány volt, az parancsolta, hogy tanítsák őtet és neki is, hogy tanuljon és annak előtte két esztendeig tanult, míglen béesküdött. Nem tanított senkit is.

Jövendölt-e tükörbül, kristálbul, üvegbül, magad hasznáért kár nélkül az embereknek? Nihil. Vagy babonás áldásokkal éltél-e?

Nyilamlásrul szokott olvasni, hogy ha nem használ az is olyan ördög légyen.

Tudtál-e bakon, köpönyegen vagy hajón átal vinni az embereket?

Tudott, többivel együtt mentek jöttek.

Rósa Dániel, Szántó Mihály, Borbola, Dugonyáné, Balás szolgája Albert, Rósa Guczi. Vajda Miskát sohasem látta. Horváth Ágnes is az, Malmos Kata, Rohonkáné, Kökényné, öreg Csíkósné, Pőrének az anyja. Kökényné, Szandáné. Rácz Kata urastul főördög. Katona Mihály az ördögöknek az füvet hordotta és tudja az ördöngösséget is.

Az szentséget urastúl kiköpték az egyházban, mikor odaadták az atyák az szentséget, hasonlóképen kiköpték.


413

Az imádságot visszamondotta, amint az ördög parancsolta neki mondani.

Négy esztendő alatt számtalanszor bagzott az ördögökkel, de még bé nem esküdött, nem volt részes.

Vallja, hogy bár most is Kis Péternél volna, nem jutott volna arra, de az ura kényszerítette arra.

Más jutalmat nem igértek az ördögök, hanem hogy egyik-egyik- eleget mível és sovány is meg fog hízni.

Az ura fenyegette és az ördög is sugallotta, hogy ne valljon és amit mondott az bakónak, revocalja, az ördög sugallotta.

Mivelhogy pohárnoknak tették, nem igen volt gondja másra.

Egy óra alatt Sz. Gellér hegyére mehettek.

Az lova pedig Rósa Balázs Ferencz nevű szolgája volt.

Kökénynét az fatens és az ura csigázta, azért hogy reája vallott és hogy többet ne vallhasson reájok, megakarták fojtani.

[A kérdő pontok és a reá adott feleletek eltérő színű tintának és különböző kézíratnak jellegével birnak. A többi önvallomásoknál is, de különösen ennél észlelhető, hogy a kérdő pontok nem a vizsgálat folyamán és az előadottakból kifolyólag, hanem előre lettek feltéve.]

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 16

1728. június. Katona Ferencz önkénytes- és kényszer-vallomásai.

A)

Francisci Katona, annor. cir. 60, a 20 annis residet hic loci, natus Martonyosiensis.

Benigne examinatus.

Inter. Responsor.

Vagyon e ördögséged és (azzal) szövetséged az ördöggel?

Vagyon szövetsége, megtagadta az Istent és minden szenteket. És hogy az hivataljuk: valamit az ördög parancsol, el fog járni benne. Megesküdtette Rósa Dániel és az fő ördög Pluto. Hat bak volt az első és körültánczolta és aztán béesküdtek. Akkor is egy egyet körül kellett tánczolni és négyszer kellett megcsókolni az orczáját, orrát és az hátul az alfelét annyiszor. Farkas Ilona Kecskeméten, Kis Péter leánya, Süveg István, Kocsis János, Dobó István, Kerela fia Pálfi Ferencz. Ezek egyszersmind esküdtek be az fatenssel. Az fatens zászlótartó.

Mikor tetted a szövetséget?

47. esztendeje. Negyvenhét esztendeje.

Meddig?

Holtáig esküdött, de már mióta fogságban vagyon, elhagyta.

Írás szerint, vagy csak szóval vagyon?


414

Írás szerint. Az írás, ha csak el nem vitték eddig az gonoszok, az háznál az fazékban vagyon. Rósa Dániel kapitány adta a kezébe.

Minémű helyen?

Öthalomnál. Jobbára szegediek voltak jelen.

Micsoda szándékkal?

Gonosz szándékkal adta magát közikbe. Rósa Dániel, Kökényné, és Kerela késztették.

Volt e jelen valaki?

Rósa, Kökényné, Kerela, Dobó István és más számtalanon.

Hol lett az szövetséged és minemű jeled vagyon?

Szegedi határon Öthalomnál. Az ágyékán van a pecsét, Pluto ütötte, fájt neki, fekete volt mint az pecsét. Számtalanszor valamikor kellett, bagzott az ördöggel asszony formában, szintén úgy elment az monya tőle.

Mi vitt arra téged?

A gonosz természet hajtotta reá és az vágyódás vitte reá.

Űzted e a babonaságot?

Űzte.

Mi formában és miképen?

Valamint a többi, úgy ő is cselekedett. Az ember fejét azért szelték el, hogy semmihez szerencséje ne legyen. Az gyepen kapták el és ottan tök fejet csináltak nekie.

Kinek vétettél babonaságoddal és minemű részeken?

1o Katona Józsa leányának kezét lábát rontotta meg. Az inait összehúzta, meglehet gyógyítani. Az temetőben csontot szedjen és főzze meg és fürössze meg benne.

2o Simony Mihály fiát rontotta meg. Elméjét s erejét vette el. Azt elméjét a fejibül kivette. Ezt soha nem lehet segíteni.

3o Kotogány Ferencz gyermeke lábacskáját, kezét, az inait s erejét rontotta meg. Meg is holt.

4o Bárány Jancsi, Kószó juhásza leánykájának testét rontotta meg. Megholt.

5o Pintér Gergely fiacskájának inait és ereit vette el. Azt is meglehet csonttal gyógyítani és nagy fűvel, mint az tormának, olyan levele vagyon. Szőrös májban kell az ó hájat olvasztani és az füvet meg kell törni és szét kell zúzni és azzal kell kenni.

6o Tóth Gyurkának az fiát is, már elmondhatni, megholt fia benne.

7o Balogh Jánosnak is mindenét megrontotta. Megholt belé. Bátyja volt az fatensnek, tanult rajta.

8o Berta Mátyás kisebbik fia lába itt is. Soha sem lehet segíteni rajta.


415

9o Kószó Albert fiát, Palkót is az erejibül kivette volt, de vissza adta.

10o Csúcs Döme menyének minden tagját. Megholt belé. Haragudott az urára.

11o Szeghi Józsefet is. Megholt beléje. 12o Egy szolgalegényt is. Elment innen, ki is épült volt. 13o És más Vas Pál szolgalegényt. Most is ott szolgált. Ki fog épülni belőle.

14o Kordás Mihály felesége erejét elvette. Ki fog épülni belőle.

Akit megrontottál ördöngösségeddel, babonaságoddal, segítetted-e azt? Kitül tanultad a babonaságot és miképen jöttél arra és másokat tanítottál-e rá?

Az atyja megholt, arrúl maradott sok fű. Tanulgatott azután. Kökényné, Rósa Dánieltül és Kereláné tanították.

Kit és miképen?

Nihil.

Miképen jövendöltél kristálbul, üvegbül, tükörbül, az embereknek kár nélkül?

Nihil.

Babonás áldásokkal élt-e?

Nihil.

Tudtál-e bakon vagy köpönyeg vagy hajón által hozni vinni az embereket?

Tudott rostán is által menni, csoportostul mikor jártak 100-an is egy rostában.

Kapitány Rósa Dániel, felesége is az. Borbola Ferencz hadnagy, felesége Szűcs Julianna. Rósa Dániel öregbik fia Gergely. Rohonkáné, Rácz Kata, Mony István, Szánthó Misa, Eötvös Jakabné, Dugonyáné. Horváth Miska még meg nem esküdött, anyjárul maradott . . . . . Bálint az lópatkoló. Vajda Mihály, Csikós Örzse, Dugonyáné. Palánki seregbül: Rohonkáné, 2 akó borért tanította meg Kökényné. Öreg felső Ötvös Jakabné, Szánthó Mihály, Rósa Geczi. Katona Mihály nem olyan, hanem csak a füveket ismeri. Kelemen Marczi feleségestül, Bahi felsővárosi czigány, Rósa Geczi aki megholt, Zsírosné Csikós Örzse, új mint Malmos Kata. Kelemen Marczit a felesége tanította.

Az szentséget kivette az szájábul és az földre tette. Az udvarába kihozta az templombul, de eddig az titok, kivakarták, vagy a sertélyesek is kitúrták.

Az imádságot visszamondották s imádkozták.

Pemétbül, azságbul szokott lovat csinálni s azon járt. Azon ördögséget Balog Jánosra szándékozott hagyni, ha megholt volna.


416

Háromszor szoktak Sz. Gellérd hegyire menni. Szt. György, Pünkösd, Sz. Lucza napján menni.

Mikor gyűlésben vannak, akkor megint terminust tesznek, mikor menjenek másodszor. Rósa Dániel oda Masa Guczin szokott járni azért, hogy az menyét, Vajda Mihályné(t) leányát szerette.

Az esőt az idén elkötötték. Az eleven embernek a fejét az elmúlt tavaszon mindnyájan Szt. György napján elássák és úgy kötik el az esőt. És az ember nem él, amint Dorosmán meg is találtak egy fejet és eleven tik is el volt ásva. Azt felvette Rósa Dániel. Házához gyűltek, csak annyit tett volna egy mint kettő. Az másik az kettős halomnál van elásva és azért nem is lehetett eső, miképen ugyanaz esőnek megvan az útja immár.

Rósa Dániel és felesége, úgy Borbola Ferencz az fatenst kérték és parancsolták is, hogy ne valljon reája.

Azon fejet, melyet az elmúlt Szt. György napkor elástak kettős halomnál, Reszkén való rácz gyermek - mintegy 13 esztendős gyermek feje volt és annak tökbül adtak fejet. Élt azután circiter két hónapig. Aztat pedig azért csinálták, tették, hogy eső ne lehessen.

Az fatens köszöni a n. tanácsnak, hogy az Isten fizesse meg, hogy elkezdették investigálni azon gonoszságot.

Az halakat eladták az törököknek legyekért, olyan legyekért, amelyek mindenféle kirakott szőlő levelét, falevelét és más afféle károkat szoktak tenni.

Ahol Rósa Dániel, Borbola és az fatens leült, ottan nem nyől fű.

Az bort pedig mikor utolszor Martonyos felé voltak, pünkösd napján, akkor elvittek mintegy négy akós hordó bort a n. város alsó korcsmájábul, egy hordóbul is, másbul is szedtek ki.

Vallja, hogy Rósáné 4 esztendőktül fogvást vagyon közöttük, mióta evvel az urával vagyon.

Azonkívül az ördögök eleinte igen biztatták, hogy fogja őket segíteni, csak ne valljon. De már most nem tentálják.

Tormáné, aki Dorosmára akart menni, mondotta egy dorosmai ember, hogy kapálni akart, de valami fazékban az földbe ásva egy tyúkot talált, de Tormáné maga nem látta.

Bika fejét megtöltötte Farkas Ádám más ember szántóföldérül elvitt földdel és az maga szántóföldéhez tette, hogy az hasznát elvihesse.

Odabent az ördög mondotta, hogy tagadja vissza és lészen úgy, mint azelőtt volt boszorkány. 3 volt ember képében, fekete gúnyában, fegyver nélkül, látta szemeivel. Mindenféleképen fo-


417

gadták, hogy megszabadítják őtet, de már látja, hogy meg nem szabadíthatják. Borbolát is hogy tagadja meg, mon . . . . .

Kettőshalomnál is azok az ördögök ámították, hogy az ember fejét meg nem mutatta.

Látta, hogy Kökénynét is kivitte Rósa Dániel Martonyoson csigázni és seprűt tettek . . . . .

B)

1728. die 20 Juny. Katona Ferencz vallja, hogy három ördög fekete gúnyában két ízben nappal rajtamentek és mondották az ördögök: ti pogányok, mért állottatok el tőlünk, mi nem engedhetjük, hogy felvehessétek azon rácz gyermek fejét, mert mi őriztük két hónapig azon gyermeket, akinek a fejét elvettük. Már nem bánjuk, ha meghalsz, mi elmegyünk. Azon fej pedig az tarlóban vagyon elásva. Lófej pedig az fatens szállásán vagyon. Azért tette oda, hogy másszor is más ember búzája földébül megtöltötte volna az fejét és az maga földébe ásta volna.

Vallja, hogy Rósa feleségestül kivitte Kökénynét Martonyosra és ottan csigáztatta.

Az Kerelát, Csíszárnét és tót asszonyt is Rósa és több társaival fojtották meg, hogy ne vallhassanak. A zsírral körül megkenik magukat és mondják: hopp hírével - és elröpülnek. De mindenkor Rósa házánál szoktak összvegyűlni. Az ördög a boszorkányokat Dromo seregének nevezte.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 17.

1728. június hó. Borbola Ferencz önkénytes- és kényszer-vallomásai.

Franc. Borbola, annor. cir. 56. Natus in Kecskemét. Inter. Respons.

Vagyon-e szövetséged az ördöggel? Miképen és mi módon?

Vagyon czimborája. Elsőbben beesküdött Rósa Dániel előtt, hogy együtt fognak járni, el nem hagyják egymást, az Isten és minden szenteket megtagadta, fekete bak volt ottan, 3-szor megkerülte és megcsókolta az alfelét, és azon szókat mondotta az . . . . . .(1) te vagy az én uram. Az imádságot visszamondani parancsolta és meg is fogadta. Az gonoszszal szintén úgy közösködött, mint az feleségével. Az teste ördögnek hideg.

Mikor lett azon szövetség?

Hetedik esztendeje. Azután kiállott volna belőle, ha megengedte volna az ördög.

1) A pontozott helyek teljesen olvashatatlanok. A kérdő pontok és feleletek elütő kézre és más tintára vallanak.


418

Meddig?

Tizennégy esztendeig. Írás szerint-e vagy csak szóval?

Írással s szóval is, amely czédulát adtak, az a kapitány Rósánál vagyon.

Minemű helyen?

Sz. Gellér hegyén, de elsőben Rósa úr házátul ment el, ottan kente meg.

Volt-e jelen valaki?

Kapitány . . . . . Kökényné, Rósáné . . . . . . Katona Ferencz, Körela.

Hol szövetkeztél, vagy minemű jeled vagyon?

Dánielnél, azután sz. Gellér hegyén beesküdött. Vallja, hogy az Isten ne adta volna, hogy szomszédságában lakott volna. Boritalban ment el. Az pecsétet a czombjára ütötte, minden hónapban mint az sömör kiújul. Elámították az embert, hogy ilyen jó, amolyan szép dolog. Rósával való rosz társaság, borital s étel vitte arra a fatenst.

Űzted-e azon babonaságot?

Űzte a többivel együtt. Száraz marha fejét az elmúlt sz. György havában ásták el Katona Ferencz szántóföldébe.

Mi formában és mi módon?

Egy ló fejét dorosmai földek végében. Akkor ezt is, hogy szárazság legyen. Bika fejét fövénynyel ásták el, hogy szárazság legyen.

Minemű szókkal és cselekedetekkel?

Kapitány jelen volt és a többiek. Halakat szélért adták el. Szeged, Bács vármegye földzsírját eladták. 1 akó pénzért adták el. 6 forintja jutott. Későbben török ördögöknek adták el . . . . . Szent György nap között. A harmatot a gabonárul, azt zsírnak csinálják, ki főz véle, ki kenekedik. De mivel az ő felesége nem olyan életű, ő csak belétöltögetett egy-egy csöppet az dagasztó-vízbe. Hajnalban szokták szedni.

Minémű helyen?

Mikor és minemű időben?

Ki ellen?

Kinek vétettél ördöngös mesterséggel és minemű részeken? Kinek vétettél segítetted-e azt?

1. Kolompár Gyurka czigány gyermeket 2 esztendeje . . . . . egy csontját vette volt ki egy kis zsírral. Rohonkáné parancsolta, de meggyógyította próbálásért.

2. Masir mellett egy rácz gyermekit 7 esztendeje a térde kalácsát megzúzta. Rohonkáné által meggyógyíttatta próbálásért.

3. Öreg Masir gyermekét 4 esztendeje. Könyök búbját törte


419

öszve Kerela altal. Ó gyógyította meg. Lovat cserélt vele, de megcsalta, azért cselekedte.

4. Három esztendeje az maga marháját sántította meg, úgy próbálta. Megdöglött.

Kitül tanultad azon ördöngösséget és miképen jutottál arra, és kit tanítottál arra és miképen?

Dánieltül tanulta, mert ő régi, még juhász korában ifjú legény volt. Mivel kapitány volt, ő hordozta a fatenst, úgy tanult. 4-ik esztendőre adták az hadnagyságot reája.

Jövendöltél-e az embereknek üvegbül, kristálbul, tükörbül, magad hasznára kár nélkül?

Babonás áldásokkal éltél-e?

Tudtál-e bakon, köpönyegen vagy hajón átal vinni az embereket?

Mivel tiszt volt őtet is más hordozta. Egy dió héjba 60 befér.

Rósa Dánielnél szokott állani az kantár. Gyékénybül is mindjárt lehet csinálni kantárt.

A zsír is ott állott hordó alatt, ha azzal megkente, . . . . . . . . . . . .mindjárt lóvá lett. Azt lózsírbul, kutya csontbul zsírbul csinálták. Elevenbül is kivették.

Háromszor szoktak Sz. Gellér hegyére menni 1 esztendőben Sz. Lucza, Karácsony, Szt. György napján. Akkor igen nagy vendégségek szoktak esni.

Masa Guczi számtalanszor volt rajta, a hova szoktak menni, de olyankor . . . . . . . . . . Ő meg egy szürke kövér jó agáron szokott járni legtöbbet.

Az atyjának soha sem gyónta meg, hogy olyan életben vagyon.

Akik itt vannak, itten vannak megfogva, mindnyájan boszorkányok, Rácz Kata urastul, Szántó Mihály, Csikós Pöre anyjostul, Katona Mihály régi, Katona Ferencz zászlótartó. Az felsővárosiak, palánkiak más sereghez járnak . . . . . . . . . .olyan, mint a többi. Öreg Körmöcziné, öreg Rósa Geczi is az volt, aki megholt, de az felesége nem az, Masirné.

Az ördög nem engedte meg neki kimondani. Azt mondotta, hogy ne mondja, majd eleresztenek. Mostanában, hogy bejött . . . . . eltávoztak az ördögök, s azt mondotta az ördög: én nem maradhatok, el kell mennem, köröszténynyel jöttél be. Szép ruhás három ördög bé ment volt hozzája. Kék ruhában voltak. Egy-egy balta - czifra volt náluk.

Vallja a fatens, hogy három ördög szép ruhába, egy-egy czifra balta lévén kezeknél, bé ment hozzája és biztatták az fatenst, ne valljon, majd elfogják bocsátani. Azonban bemenvén az inqui-


420

sitorok, mondották az ördögök, hogy keresztények jöttek bé, nekik el kell menni s távozni.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 18.

1728. június hó. Boszorkánykodással vádolt özv. Csikós Jánosné Erme Örzse önvallomásai.

Erme Örzse, Csikós János (felesége) özvegye, annor. cir. 50.

Vagyon-e szövetséged az ördöggel?

Vagyon szövetsége, az Istent megtagadta és szenteket.

Mi formában?

Jelen volt egy fekete bak, hátul az szőrét megfogta és háromszor körültánczolta és ábrázatját és hátulját megcsókolta és hozzá esküdött és testét s lelkét nékik ajánlotta. Azután férfiúvá, ifjúvá vált. Azután félrevitte az ördög és bagzott véle. Hideg teste volt és nagyságolták őtet.

Hány esztendeje?

15 beesküdött. Meddig. (Minemű helyen?) (1)

Írás szerint-e, vagy csak szóval?

Minemű helyen?

Rósa Dániel házánál.

Micsoda szándékkal és alkalommal?

Volt-e jelen valaki?

Hol lett a szövetség és minemű jeled vagyon?

- - - - - -
- - - - - -

Az ura mellé söprűt tett és megkente zsírral, asszonnyá vált, de ördög volt benne.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 19.

1728. június hó. Kökényné Nagy Anna; Katona Ferencz; Hisen Borbála, Dancsóné ; Dancsó János ; Rósa Dániel; Szánthó Mihály ; Széll Zsuzsanna, Rósa Dánielné; Borbola Ferencz; Barak Margit, özvegy Dugonicsné; Rohonkáné, Koncz Sára boszorkánysággal vádoltak rontásairól és bűbájosságairól készített egykorú kivonatjegyzék.

Kökényné.

Kotogány Ferencz gyermekét gólyafészekben megfürösztötte és megholt beléje, hogy bábának nem hítták volt.

1) A zárjelbe tett szavak keresztül húzvák.


421

Katona Ferencz.

1. Katona József leányát. In inquisitione praevia inserta est eius fassio.

2. Simony Mihály fia elméjét s erejét vette el.

3. Baranyi János, Kószó juhásza leányának testét rontotta meg, meghalt.

4. Balogh Jánosnak is mindenét megrontotta az fatens bátyja. Meghalt.

5. Berta Mátyás kisebbik fia lábait is, soha sem lehet gyógyítani.

6. Kószó Albert kisebbik fiát Palkót erejébül kivette, de vissza adta.

7. Csúcs Demeter menyének minden tagját. Meghalt.

8. Szeghi Józsefet is, meghalt beléje.

9. Vas Pál szolgáját is, ki fog gyógyulni.

10. Koldús Mihály felesége erejét elvette, ki fog épülni.

NB. Szandáné arestomban is meggyógyította, akit megrontott. Hisen Borbála.

Ujházi Gyurka fiát megrázta.

Csaldi György leánykáját megrázta.

Bakó Ferencz leánykáját is bába pénzért.

Maghátt Jutka is két gyermekét letette.

Gyapjasné fiacskájának ujjait kificzamította.

Szutyor Pannika leánya lábát megfordította.

Pano Éva leánykáját is vállábul kificzamította, bábaságért adós lévén.

Masa Geczinét nappal ejtette el Kökénynével a küszöbön.

Vak Lajosné leánya halva lett, felelevenítette. Dancsó.

Biténé leánykáját, az felesége veszekedett véle, megrontotta. Dani.

Martonyoson Rósa Andrást.

Sárkány János fiát, Ferenczet.

Sánta Ferenczet, 4 vagy 5 esztendős lévén.

Puskás János fiacskáját. Szemeit rontotta meg.

Szili József elméjét vétette el. Szánthó.

Maga felesége csípeje csontját kivette volt. Horváthné gyógyította.

Vér István karja csontját kivette volt, fél esztendeig sínylett.

Horváth Éva 2 heti gyermeke lábacskáját, czombja csontját kivette, nehézség reája esett.

Vér Bandi gyermeke lábát kitekertette.

Fölföldi Peti leánykája lábacsontját, lábaszárát. Széll. Maga árva leánykájának fejét ennek előtte két esztendővel.

Dohar Kata szemeit is kidugták.


422

Maga fia Hódi Ferencz leányának, unokájának erejét vette el. Borbola.

Kolompár Gyurka czigány gyermekét 2 esztendővel, bokában egy csontját vette volt ki.

Masir mellett egy rácz gyermeket térde kalácsában megzúzta.

Öreg Masir gyermekének könyökbúbját összetörte. Kerela által gyógyította meg.

Maga marháját sántította meg. 3 vagy 4 esztendeig. Megdöglött. Barak.

Profusznét sokat kente fente, megrontotta. Meg is halt. Rohonkáné.

Maga kis gyermekének Istóknak hasát zúzta, gyömörte össze, meghalt.

Ilus leányát is. Meghalt.

Katona György fiát is raegrontotta, meghalt. Czitrom fűben fürösztötte.

Csányi Istvánné fiát. Az hasát rontotta meg. Ismét meggyógyította.

Szánthó Andor fiát megmérte, az hasát is meggyógyította.

Dobó Ferencz fiát is fejére megrontotta volt. Meggyógyította.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 20.

1728. június hó. Ügyészi indítvány - Rózsa Dániel, Borbola Pál, Katona Ferencz, Széll Zsuzsanna, Rózsa Dánielné, Barak Margit Dugonics Mihály özvegye, Szántó Mihály és Kovács Pál boszorkányoknak előzetes kínzással egybekötött tűzhalálra ítélése iránt.

Primi ordinis

Anno Domini 1728 die . . . . .. mensis . . . . . in libera ac regia civitate Szegediensi, et quidem in publica domo seu praetorio huius eiusdem civitatis, virtute privilegiorum ac concomitanter iuris gladii, praesentibus generosis, prudentibus ac circumspectis dominis N. N. iudicibus, caeterisque senatoribus antelatae civitatis, causae infra uberius declarandae, revisae, decisae ac finaliter determinatae sunt, modo ac ordine subsequentibus.

Levata causa

Amplissimi domini magistratus liberae ac regiae civitatis Szegediensis ut M. et A.; contra et adversus malefactorem Danielem Rosa, antehac huius modo fatae civitatis concivem, velut I. - ratione et praetextu ab infra luculentius specificati negotii.

Et quidem pro M. et A. Egregius Michael Slovenits, legitimus surrogatus fiscalis, praemissa solenni, eaque generali iuris protestatione, de non consentiendo in quaestione eiusdem I. supterfugia, iuribus ac constitutionibus regni praeiudiciosa ac reservatis semel pro semper


423

universis reservari de iure solitis, facultatibus ac cautelis, coram moderno tribunali legitime comparendo, seponeret actionem sequentibus: Quomodo et qualiter iam dudum retroactis temporibus idque iam a longa temporis, nempe circiter 50 annorum, serie idem praenuncupatus I. nescitur unde modus, et quo maligni ac execrabilis daemonis spiritus instinctu, ad id inductus, postposita ac vilipensa divinarum humanarumque legura formidine, omnipotentem Deum, creatorem coeli et terrae, omnesque sanctos, angelos ac electos Dei, sacri baptismi lavacrum ac denique omnia sacramenta Dei cum aviterna detestatione abnegando, lamiamque, puta nefandissimum venera libidinis scelus cum diabolo exercendo, perpetuum pactura inire, ac vasallagium, ne unquam ad fidem Christi, domini salvatoris nostri, redire queat, eidem daemoni sese obstringere, antesignatumque, nempe capitaneum illius damnati cacodemonis exercitus sese procurare, non solum durante ipsius maligna vita proximo suo humani generis, pecoribusque immensa damna inferre, ut enim vero etiam in fructibus quibusve Dei beneficio procreatis ac procreandis, inaudita quasi nocumenta inferre, miraque arte sua diabolica in casu mortis agonis, per porrectionem manus suae alteri cuicunque demum etiam innocenti fideli christiano fiendam successionem, in locum sui post fata sua relinquere non horruisset, succumque ac pinguedinem huius circurniacentis plagae terrae, videlicet pluvias et rorem, per septennium, id est annuatim pro media secunda urnae pecuniae, piscesque fluminumque pro vento sagis in Turciam divendere non abhorruisset.

Proinde cum omnino tam leges divinae quara humanae huiuscemodi atrocissimum, ac omnia humani iuris peccata superans magicae artis scelus, non solum summe vetarent, quin imo inpune haud relinquiendo iubendo, - idem fiscalis, qui supra, ad conformitatem tam legum patriarum, quara aliarum externarum gentium, signanter autem Scti Stephani regis libri II-di cap. 32 ; non secus etiam articuli 60 . . . . . Praxis Criminalis; discursus Kithonichiani capitis 6-ti, Quest. 8-ae; ac illius utriusque fori doctoris, nempe Vivy: Partis 1. opinionis 172-et 173 prout et circa finem Prologi Decretalis haberetur, pro elicienda ulteriori confessionis veritate, ac reliquorum suorum complicum denominatione, efflagitaret eundem malefactorem iuxta propriam quoque eiusdem oris fassionem, primo quidem torturae subiici, tandem vero ob eadem peracta facinora, ad mentem iuris consulti Benedicti Carpzovy Part. lae, Quest. 49. Numeri 34 et 5; nec non de dictamine Sacrae Scripturae Leviticorum capite 20. vers. 27. hunc tenorem in se complectentis "sive vir, sive mulier, in quibus est pythonicus vel divinationis fuerit spiritus, morte moriatur;" nec non Exodi capit. 32. vers. 18. ac. Jeremiae cap. 15. ver. 4. in terribile aliorum, etiam exemplum, flammis ignis vivus concremari.


424

Secundi ordinis:

Utro nec quoque pro eodem domino Magistratu, idem surrogatus fiscalis ac cum iisdem solemnitatibus, universisque iuris requisitis detegeret actionem in hunc modum: Qualiter iam dudum evolutis temporibus Pau-Barbara (1), et alter Franciscus Katona, - ille quidem sagarum ductor, vulgo hadnagy, hic vero nempe earundem vexilifer, immundi diabolici spiritus instinctu persvasis, ab aeterno Deo, eiusque s. sancti gratia ac fide christiana cum extrema perversione dissidente, adusque cum diabolo paciscentes corpus dilectorum . . . . et animam in perpetuum iidem mancipare, enormisque complici . . . delictorum iura perpetrare nihili pense duxissent. Quocirca ex quo in similibus simile iudicium soleret fieri, peteret antelatus fiscalis pari formalitate, ad mentem legum et iurium in immedietate promissa erecta actione allegatorum, contra eosdem malefactores iudicium, ac finitam sententiam cum effectiva executione mediante pronuntiari.

Tertii ordinis:

Nomine et in persona amplissimi Magistratus M. et A. praefatus fiscalis universis iuris requisitis adornatus, acturus incumbentia: Quomodo Susanna Széll, Danielis consimiliter Rózsa uxor, artibus onmibus . . . magicis dedita, contra omnipotentem Deum ac proximum suum gravissima scelera ac damna perpetrando, paenam delictis suis parem promereri non formidasset.

Hinc iuxta praescitatas leges tam divinas, quam humanas, petitur eadem in paena demerita, nempe sui iuri ita visum fuerit tortura, ac tandem ignis conflagratione convici et agravari.

Quarti ordinis:

Consimiliter mulier Margareta Barak, Miehaelis Dugonyi relicta vidua, vanis fallibilisque illecebris illecta horribilissima artis magicae crimina commitendo Deum J. opt. maximum, fidem christianam abnegare ac immensis blasphemys afficere verita non fuisset. Quam ob rem divinis humanisque legibus vetitam ad instar reliquorum praenumeratorum similium malefactorum modalitate proscripta, ignis conflagratione damnandam postulatur per eundem fiscalem.

Quinti ordinis:

Quandoquidem Michael Szanto et Paulus Kovacs, itidem atrocissimum cuiusvis . . . . satanae servitum ac obsequium a diuturno temporis inter . . . praestando a Deo omnipotente discedere ac complurima damna proximo suo inferre non reformidasset. Ob id quoque enormis flagitii genus ut supra, peteret eosdem etiam pari poena puniri.

Sexti ordinis:

1) Helyesebben: Borbola.


425

Superrepetitus fiscalis coram amplissimo senatu delegeret gravem querimoniam hunc in modum: qualiter ignorat, qua temeritatis audacia ducti, aritbusque magicis dediti, tam in corpore, quam pecoribus proximo suo cum vilipendio divinarum humanarumque legum superinde . . . immensa damna ac nocumenta infligere . . . veriti non fuissent.

Eapropter modo praevio . . . . . idem fiscalis iisdem malefactoribus demerito poenam ignis conflagrationis praemissa tortura relegari.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

CCVII. 21.

1728. június hó. A szegedi boszorkányokkal osszeköttetésben álló szabadkai, martonyosi és kanizsai boszorkányok jegyzéke.

Szabadkán: Szabó János kapitány.

Mélkúti (János) Siván zászlótartó, rácz ember. Kőrösér felé. Rácz templom felé.

Hadnagy: Ludasi Jován,

Hagymási Siván, rácz, Izsákhoz közel.

Zászlótartó: Bunovácz, Ludasi István, tó felé, sarkon lakik. Martonyoson:

Prodan kapitány, középszerű barna ember, azelőtt Miletin volt.

Siván Keresztúri, zászlótartó, szőke ember.

Oroszlányossi Jován, hadnagy, barna ember.

Kanisai János.

Kanisán:

Franczúz kapitány.

Az öreg kapitány, akirül levétetett az kapitányság Mility. Az ördögök között is kapitány. Száraz malmon kívül lakik.

Hadnagy: Adorjáni Janko (Stoján).

Zászlótartó: Siván Kanisai, Török Kanisa felől, Tisza mellett lakik.

Rósa Dániel vallja, hogy Szabadkán Szabó János az boszorkányok kapitánya, belől az sánczban derékon lakik. Gergely hadnagyhoz közel lakik. Középszerű ember, fejér kanisai ruhában jár, pápista, vörös bajúszú.

Martonyoson:

Miletin János volt, de meghalt 3-ik esztendeje. De már (Franczúz János) Prodan. Kanisán:

Franczúz János (kapitány) közönséges szakállatlan ember.

Rácz ember.

Eredetije Szeged v. tit. levéltárában.

előző  |  tartalom |  következő